用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 大埔舊墟公立學校 大埔舊墟寶湖是一間怎樣的學校?
go

大埔舊墟寶湖是一間怎樣的學校? [複製鏈接]

小朋友已考到舊墟寶湖道小學,想了解多些。只知道有很多活動,亦有交流團。但為什麼不見他們在際朗誦節拿獎?
   1    0    0    0

你好,我係91年舊墟畢業,當時已經係林惠玲係校長,佢有多年教育經驗,我走左咁多年佢重記得我同哥哥個名,當年學校既功課量都好多架,如果係假期前就會好重多,有成10幾樣功課,我聽講依家既功課量都無變同埋重係活動教學,學校係格離租左個地用黎比學生種野,而天台好似重起緊游泳,小朋友入左舊墟就會忙d架喇,不過由細辛苦小小上到中學跟得好d,我都諗住比我囡囡入舊墟。http://www.tpompspc.edu.hk/這是舊墟學校網頁,不如你入去睇睇呀

[ 本文章最後由 jelly0414 於 08-5-7 12:32 編輯 ]

Thanks very much.  I always browse through their website.  Actually, I believe the more I know, the better I understand the school.  In fact, I know some parents of the students in this school.  They are very positive. Now I feel confident enough about this school.  Thanks very much for your sharing.  I think if old students also think that their mother school is good, it is really a good school.  Hope to see your daughter later in this school.  

咁.請問你讀那一間中學?同埋你都好年輕,個女已經讀小學,好幸福呀!!
原文章由 jelly0414 於 08-5-7 12:24 發表
你好,我係91年舊墟畢業,當時已經係林惠玲係校長,佢有多年教育經驗,我走左咁多年佢重記得我同哥哥個名,當年學校既功課量都好多架,如果係假期前就會好重多,有成10幾樣功課,我聽講依家既功課量都無變同埋重係活動教學,學校係格離 ...

[quote]原帖由 jelly0414 於 08-5-7 12:24 發表
你好,我係91年舊墟畢業,當時已經係林惠玲係校長,佢有多年教育經驗,我走左咁多年佢重記得我同哥哥個名,當年學校既功課量都好多架,如果係假期前就會好重多,有成10幾樣功課,我聽講依家既功課量都無變同埋重係活動教學,學校係格離租左個地用黎比學生種野,而天台好似重起緊游泳......

咁正?起好未呀?幾時呢?  

唔係天台起, 係地下一角起, 早兩天即五月一日已經啟用了, 體育堂有水水游.

rosita:請問你個小朋友喺考入學校,唔喺自行收生部分入讀?唔好意思我咁問.

[唔係天台起, 係地下一角起, 早兩天即五月一日已經啟用了, 體育堂有水水游.]
cool.. that's good news then
cadenboy

回覆 8# cadenchuchu 的文章

今年大埔區學界游泳比賽, 寶湖D成績好勁呀

田炳與舊墟(寶湖道)

本人幫囡囡做緊自行選校
所以想了解吓呢兩間學校,請大家比D意見

jelly0414 發表於 08-5-7 12:24
你好,我係91年舊墟畢業,當時已經係林惠玲係校長,佢有多年教育經驗,我走左咁多年佢重記得我同哥哥個名, ...

me too, i am grad @ 1995
I also want my son go into that he is just (012011)
BUT 林惠玲 NO MORE NOW~

睇一間學校,吾係睇佢表面,好似沙田好多舊式學校也好,得閒睇下佢地小息,同佢地校工傾下計,你會見到或知道間學校係點既,如果佢地好有禮貌,間學校一定吾差得去邊,仲有睇下佢地老師係吾係成日走,如果係(好似寶湖)佢試過成日走十幾個老師,又有老師教教下就走,即是老師做得都吾開心,學校也不會好得去邊

回復 李愛 的帖子

認同!

既然係一間大校, 每年離職老師%咁高, 內部行政存在問題, 加上今年換左新校長, 要時間去適應!
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回復 rositachan 的帖子

對不起!我沒有check 板面好耐,仲以為無回音了....。我個仔是派入寶湖的。老師很好,對我的孩子很照顧。一轉眼已升五年級了!

mrs.so 發表於 12-5-22 13:02
回復 李愛 的帖子

認同!

邊度有睇教師流動比率?

回復 hl2003 的帖子

http://www.chsc.hk/psp2012/sch_detail4.php?lang_id=2&sch_id=369

呢到睇到學校老師既年資, 每年都會有唔同, 可以反映老師既資歷及每個年資既留任率.
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回復 mrs.so 的帖子

唔該嗮,Mrs .so。張表我對比過,大埔d小學的老師年資比例大都有變動。但如果XX校今年一位年資10年以上的老師離職,學校同時又請咗一位年資10年以上的老師,該比例沒變,但實質老師是有流動的,我想睇的喺呢個數。

回復 sachan701 的帖子

我比較好彩係第一輪派到。
‹ 上一主題|下一主題