用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 請大家幫幫手, 培正一問?
go

請大家幫幫手, 培正一問? [複製鏈接]

我剛剛知道培正收咗我小朋友k1, 請問

1 中學遲d係咪轉直資?
2 我係住荃灣, 中學派位又怎樣呢?
3 小學多不多課外活動?
4 幼稚園除咗學費外, 書報費和氣雜費幾多呢?
   0    0    0    0

Hi ..

Have you read this before?

培幼
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1267575&extra=page%3D1&page=4

培小
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1044253&extra=page%3D2

怕都答到你九成 queries 啦卦...

彥媽:

睇返你之前的天書,同而家大致一樣,不過英文默書就上學期已經試左一次 unseen 了。

你駛唔駛好勞氣教仔呀?

原文章由 彥彥媽咪 於 08-1-17 10:15 發表
Hi ..

Have you read this before?

培幼
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1267575&extra=page%3D1&page=4

培小
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1044253&extra=page%3D2

...
小蕎媽媽

小蕎媽媽

睇返你之前的天書,同而家大致一樣,不過英文默書就上學期已經試左一次 unseen 了。
==>今年大彥個班主任...唉....唔好提...希望你地明年唔係佢, 依家我先發現上年小一個個已經係好好人的了.

小二大彥既野又深唔少, 好在有俾佢響出面再加雞精...可能我阿仔唔係醒人嘛...    要努力先 keep 住個 9 字頭架...

希望中彥第時升小一唔好再 "upgrade" 到一開學就 unseen lor...

你駛唔駛好勞氣教仔呀?
==> 下學期好左少少, 係阿仔反斗d 野最攞我命咁啦...hehe...no news is good news 呀 (依家對我黎講)

喂..早日 (last Sunday, around 10:xx am) 見你地一家一早就出街去邊呀....?? (我地個日剛接完兩個仔 swimming ar ma...架車一落到去俊文苑附近就見到你地喇...我係咁 yap 手不過你地睇我唔到...hehe...

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 08-1-17 11:26 編輯 ]

原文章由 彥彥媽咪 於 08-1-17 11:13 發表
小蕎媽媽

喂..早日 (last Sunday, around 10:xx am) 見你地一家一早就出街去邊呀....?? (我地個日剛接完兩個仔 swimming ar ma...架車一落到去俊文苑附近就見到你地喇...我係咁 yap 手不過你地睇我唔到...hehe...

...

hehe 我地去食早餐,落老尖,澳門茶餐廳,好味好味。
小蕎媽媽

彥媽,

你大彥已經好叻喇!我囡同9字頭都仲唔係好夾...唔係成日見到面呀...

Lulu

小蕎媽媽

==>今年大彥個班主任...唉....唔好提...希望你地明年唔係佢, 依家我先發現上年小一個個已經係好好人的了.

小二大彥既野又 ...

lulu:

你都唔好咁講,默書梗有機會見到9字頭的,或者10字頭添(如無unseen機會會大d)。

原文章由 Lulu0820 於 08-1-17 12:34 發表
彥媽,

你大彥已經好叻喇!我囡同9字頭都仲唔係好夾...唔係成日見到面呀...

Lulu
小蕎媽媽

彥彥媽咪 ,

真係好詳盡, 幫咗我好多, 多謝晒.

小蕎媽媽

小二大彥既野又 ...

lulu:

慢慢黎啦, 不過有時我都唔想迫得d細路太緊, 但當你見到班主任 list 哂成班既成績分佈, 話你知, e.g. 英文, 有 14 個人係 90-100 個時, 而你又知你阿仔係 8x , 即係 band 2, 咁以只可以頭 120 名包升培中咁既心態去睇.....一班 30 人 now, 我阿仔係 15 and below...嘩....你都咪話我唔緊張...

(自己笑下舒緩下 here)

彥媽:

我班個老師就無做到依張list(好彩),唔係真係心臟病發! 囡囡而家比起開學已經好左好多,我都係諗住等佢慢慢進步,但係d英文unseen真係攞你命,上次囡囡unseen 個 part 攞得2分,讀默個度又有錯,咁就8字頭喇 ...要上band 1...而家對佢黎講都有難度!!!不過,我相信時間可以改變一切,希望佢有日得啦!

Lulu

原文章由 彥彥媽咪 於 08-1-17 15:48 發表
lulu:

慢慢黎啦, 不過有時我都唔想迫得d細路太緊, 但當你見到班主任 list 哂成班既成績分佈, 話你知, e.g. 英文, 有 14 個人係 90-100 個時, 而你又知你阿仔係 8x , 即係 band 2, 咁以只可以頭 120 名包升培中咁既 ...

lulu...

我都明, unseen 真係幾煩, 你依家有冇比阿女上 phonics? 可以既話去 join phonetics...我大彥 so far 都係 ok gum only, 因為依家佢時間唔夠用了 (已經上好多班), 所以唔可以再安排佢去練 phonetics, 所以都係我自己教番, 一定要幫佢跟呢瓣, 唔係上到再高d , 串字仲難搞...

以下係我見大彥禽日考既英文字 (範圍)

* Igloo (作死...呢個字人地 St Cat K1 就學啦.. )
* Monday - Sunday 要串哂, Wednesday 最煩, 因為要佢明 "d" 係 silent consonant....又要解一輪, 唔係就串漏
* Spring, Summer, Autumn, Winter
* Alligator (學 crocodile 唔好過呢個咩...  )

仲有一堆, 唔記得了....d 字都冇乜章法聯繫既....

另.....文法...

*成個表開始, 要背: eat, ate, eaten,
drink , drank, drunk......

佢今次拎到 8 字我都笑喇...唔好望 9 字....佢係數學可以放心 only...

中文...哈哈 ....俾佢激死 ...作文....懶到死...寫黎寫去得一句, 梗係拖低哂d 分啦....硬筆書法, 寫極都係得 7 字 , 培小老師對書寫真係執得好緊的...搞到我依家要諗係唔係要中彥 K2 就日日擦佢d 字做到 preparation...唔怪之得我見 YMCA 有 "硬筆書法班" 學啦, 原來真係要架 wor.....死火, 小三寫埋毛筆就暈低~~~

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 08-1-17 17:06 編輯 ]

彥彥媽咪:

嘩嘩嘩... ,好驚喎...要諗諗暑假點幫佢補吓先...而家都係見步行步...

中彥你就唔好擦佢d字啦...由得佢開心幾年都好呀...而家先明你個陣成日講幼稚園輕鬆d啦既道理...ps我個細囡而家真係由得佢,k1點都enjoy吓先!

Lulu

原文章由 彥彥媽咪 於 08-1-17 17:03 發表
lulu...

我都明, unseen 真係幾煩, 你依家有冇比阿女上 phonics? 可以既話去 join phonetics...我大彥 so far 都係 ok gum only, 因為依家佢時間唔夠用了 (已經上好多班), 所以唔可以再安排佢去練 phonetics, 所以 ...

醒目開學勳章

我都係住荃灣架,阿仔啱啱考到培小,今年九月就讀小一,睇完以上各位既經驗,真係有D担心

睇完你地既SHARING, 好擔心喎, 比吾比阿女轉去培正好呢? 以前自己個年代,好鬼輕鬆既喎.
而家我個女係真光, 只係默下書, 作下句, 淺到痺喎!

彥彥媽咪,

有個問題想請教你, 出年培小係咪開始無精英班呢?

原文章由 彥彥媽咪 於 08-1-17 17:03 發表
lulu...

我都明, unseen 真係幾煩, 你依家有冇比阿女上 phonics? 可以既話去 join phonetics...我大彥 so far 都係 ok gum only, 因為依家佢時間唔夠用了 (已經上好多班), 所以唔可以再安排佢去練 phonetics, 所以 ...

而家都冇精英班,其實每一班都有好多叻人,重唔係1-2個,每年的優異生都有好多。

原文章由 豬仔媽媽 於 08-1-19 00:59 發表
彥彥媽咪,

小蕎媽媽

無錯呀,唔洗精英班都係每班不少精英架!

好多小朋友質素好高,我估優異生每班都有成1/3人。培正有8班喎。不過,好似我女咁,中下既亦有的,但佢身邊同學質素好,學習動機良好,我都很放心。培正係間好好既學校呀

原文章由 小蕎媽媽 於 08-1-19 08:49 發表
而家都冇精英班,其實每一班都有好多叻人,重唔係1-2個,每年的優異生都有好多。

all,

多謝你地, 我e加都放心比囡囡讀培幼. 另外我見你地d媽咪都好團結, 真係好好人. 希望將來我囡囡似你地d小朋友一樣咁乖和叻

你地的小朋友讀培幼的時候, 有無報讀外面的英語或者國語班又或者其他學術性的班? 係個個階段有什麼班係一定要報讀呢? 請指教.

原文章由 Ellensu 於 08-1-19 09:47 發表
無錯呀,唔洗精英班都係每班不少精英架!

好多小朋友質素好高,我估優異生每班都有成1/3人。培正有8班喎。不過,好似我女咁,中下既亦有的,但佢身邊同學質素好,學習動機良好,我都很放心。培正係間好好既學校呀

...

[ 本文章最後由 豬仔媽媽 於 08-1-19 15:50 編輯 ]

Welcome, welcome. 希望你小朋友都讀得開心啦, 培正既小朋友從幼稚園上中小學, 好好感情架:loveliness: .

原文章由 豬仔媽媽 於 08-1-19 15:18 發表
all,

多謝你地, 我e加都放心比囡囡讀培正. 另外我見你地d媽咪都好團結, 真係好好人.

希望將來囡囡似你地d小朋友一樣咁乖和叻

豬仔媽咪:

==> 培小一向冇分精英班, 培中就有, 不過據聞學校想取消

你咁問, 你係想有定冇呢 (精英班)??
‹ 上一主題|下一主題