用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好唔開心。。。。
樓主: judywan
go

好唔開心。。。。 [複製鏈接]

Judy

我不懂得說教,不過我還是想說,要按照自己小朋友的脾性去走,不能一成不變,我有時會做他們的女朋友呢,讓他們照顧我 ....

原文章由 judywan 於 08-1-21 14:17 發表

話是這麼說,道理都明白,但正如你所說:"睇返自己個小朋友,仲真係小朋友一名",況且在父母心目中,小朋友係永遠都好似長不大似的。。。。

原文章由 2bzmummy 於 08-1-21 14:26 發表
Judy

我不懂得說教,不過我還是想說,要按照自己小朋友的脾性去走,不能一成不變,我有時會做他們的女朋友呢,讓他們照顧我 .... ops:" /> ops:" /> ops:" /> ops:" />

...

我依家有時都會扮下懵,等佢渣下主意,做下決定。揀學校就已經係啦。我都不能硬來(雖然我係鍾意另一間學校,什至大部份人都係叫我揀另一間)。。。

[ 本文章最後由 judywan 於 08-1-21 14:35 編輯 ]

Very good!  Thank you!

原文章由 sorlo 於 08-1-21 13:55 發表
有個朋友比左呢段野我睇, 我放左響枱頭

放 手
放手不等於不關心,只是我不能代替子女做事!
放手不等於從此不管,
而是明白我不該控制子女!
放手就是不要提供所有答案,
讓子女從結果中學習!
放手就是承認無能為力,
因 ...

醒目開學勳章 王國長老

原文章由 judywan 於 08-1-21 14:21 發表

學業上,我已經半放手,小學時期的緊張已不復見。行為上我諗都仲要睇多幾年喇。一個不留紳,可能要付出好大代價。。。。。。

agree, ...........................

原文章由 sorlo 於 08-1-21 13:55 發表
有個朋友比左呢段野我睇, 我放左響枱頭

放 手
放手不等於不關心,只是我不能代替子女做事!
放手不等於從此不管,
而是明白我不該控制子女!
放手就是不要提供所有答案,
讓子女從結果中學習!
放手就是承認無能為力,
因 ...

Thank you, 好有用,我都學你放響枱頭
‹ 上一主題|下一主題