用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好唔開心。。。。
樓主: judywan
go

好唔開心。。。。 [複製鏈接]

本來都諗住學放手,依家有D動搖。。。。。。。

"天A廚"真係好危險。

[ 本文章最後由 judywan 於 08-1-15 23:44 編輯 ]

根本無可能完全放手
佢地以為自己完全長大,
可以掌管自已一切
其實在我們眼中咪又係小朋友一名
思想仍然未成熟(幼稚)
仍然須要我地引導:D

我每晚食飯都關掉電視,果時係最佳傾計時間,我女會吱吱喳喳講晒d野比我聽。我要記晒佢d同學及佢地的背景,因為要有回應!

原文章由 pinkiesalbe 於 08-1-15 23:40 發表
所以無論幾忙都好,
都要抽時間同佢地傾計,,,
了解佢地內心世界
唔好只眼於成績。

尋日發生的一段插曲 :

個囡問咗我一D問題,佢話上咗中學老師會成日話佢地[大個]嘞,例如有同學做錯事比老師話,同學就哭,老師就話大個啦唔可以做錯事剩係識哭,話了一餐,其他同學都覺得咁會好hurt佢.
呀囡就同我講,只係又六年級剛升上中學姐,點解咁快要當佢地[大個]咁處理,五年級升上六年級又唔見係咁,只係差一年姐?仲好細呀!

我就話:其實[大個]意思係你地誤會咗,唔係話你地[長大已成人],因為真係唔係成人,只係踏入另一個成長階段,學習做另外一個新階段,其實你係媽咪眼中仲好細個.上中學後你自己都會覺得自己長大咗,會想自己放學返學,想同朋友去街,有好多主意,想買自己喜歡d嘢,因為你自覺都成長咗,可以做d以前唔可以做的事.

[有權利必有義務] 得到你所想要的自由自主時,就必要付出及成担成長階段義務,唔可能要做[大個]時就大個,遇到困難或錯敗時又可做回[細個]呢![你米好着數]哈哈哈哈

回覆 #23 Goody 的文章

係呀,,有時甚至會記埋有咩愛好/特徵等...
當傾計0既時候你講番出黎..
佢會好開心仲好多話題,,

我都會記住架, 所以我囡既同學, 我都好熟悉

而我囡一舉一動, 基本上我都瞭如指掌, 有時佢未講, 我已經同佢講話"你想乜乜乜吖嘛.........、你個心諗緊乜乜乜吖嘛.......", 所以佢會覺得我幾了解佢。

原文章由 pinkiesalbe 於 08-1-17 16:38 發表
係呀,,有時甚至會記埋有咩愛好/特徵等...
當傾計0既時候你講番出黎..
佢會好開心仲好多話題,,

原文章由 ha8mo 於 08-1-17 17:48 發表
我見報導中果位女學生係入中學後讀「精英班」
可能真係辛苦左佢

有好多係二打六小學年年考第一
父母同個小朋友自己都心雄晒
點知俾佢入到真名校中學
先知……
心理上頂得住既就邊捱邊砌
心理弱D既就從此玩完

...

但係睇返報導,呢位小朋友讀既都唔算係所謂名校。讀書唔多唔少一定會有D壓力。反而值得深思係父母在事件中的角色。而小朋友為何亦會在短時間內轉變如此之大呢。。。。

醒目開學勳章 王國長老

原文章由 judywan 於 08-1-15 23:43 發表
本來都諗住學放手,依家有D動搖。。。。。。。

真係好危險。

小事放,大事唔放,點分大小,

考你智慧啦!!!!

"天A廚"係什麼??????

"天A廚" 咪即係teenager 囉!

原文章由 ZZdaphne 於 08-1-19 17:48 發表

小事放,大事唔放,點分大小,

考你智慧啦!!!!

"天A廚"係什麼??????

醒目開學勳章 王國長老

Thanks

Judy

過分保護,可能會流於溺愛,要記著,小朋友是會長大的,要懂得適時放手,從旁輔導 ....

原文章由 judywan 於 08-1-15 16:13 發表

2b

有陣時真係希望小朋友冇咁快長大,永遠可以保護佢。但有時又望佢快D長大,可以自立,真茅盾。。。。:( :( :(

"放手" 這個問題實在太難學, 有冇家長學校
原文章由 2bzmummy 於 08-1-21 09:12 發表
Judy

過分保護,可能會流於溺愛,要記著,小朋友是會長大的,要懂得適時放手,從旁輔導 ....

每一個小朋友都唔會一樣,作為家長的,只有摸著石頭過河了 ! .....

原文章由 LLMUMMY 於 08-1-21 10:44 發表

原文章由 2bzmummy 於 08-1-21 13:30 發表
每一個小朋友都唔會一樣,作為家長的,只有摸著石頭過河了 ! .....

所以其實小朋友不過不失己經係好辛福了
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

有個朋友比左呢段野我睇, 我放左響枱頭

放 手
放手不等於不關心,只是我不能代替子女做事!
放手不等於從此不管,
而是明白我不該控制子女!
放手就是不要提供所有答案,
讓子女從結果中學習!
放手就是承認無能為力,
因為結果如何不在於我,在於主手中!
放手就是不再意圖改變子女,
因我祗能改變自己!
放手就是關心而非操心!
放手就是不要替子女補救,只表示支持!
放手就是不要批評,讓子女保有尊嚴!
放手就是不要操縱結果,讓子女自行決定!
放手就是不要過份保護,讓子女面對現實!
放手就是不要否定,只是接納!
放手就是不要嘮叨、叱責和爭辯,
而是反思己過予以改正!
放手就是不強求凡事照自己的意思,
而是接受現狀,珍惜與子女成長的每一刻!

[ 本文章最後由 sorlo 於 08-1-21 14:29 編輯 ]
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

值得深思。。。。。

原文章由 2bzmummy 於 08-1-21 09:12 發表
Judy

話是這麼說,道理都明白,但正如你所說:"睇返自己個小朋友,仲真係小朋友一名",況且在父母心目中,小朋友係永遠都好似長不大似的。。。。

原文章由 LLMUMMY 於 08-1-21 10:44 發表

學業上,我已經半放手,小學時期的緊張已不復見。行為上我諗都仲要睇多幾年喇。一個不留紳,可能要付出好大代價。。。。。。

sorlo

這要拿捏得很好啊 ..... 談何容易 !

原文章由 sorlo 於 08-1-21 13:50 發表

所以其實小朋友不過不失己經係好辛福了
‹ 上一主題|下一主題