用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 會給BB(2歲)讀學前班(N1)嗎?點解?
go

會給BB(2歲)讀學前班(N1)嗎?點解? [複製鏈接]

會給BB(2歲)讀學前班(N1)嗎?點解?
   0    0    0    0

要看BB在家的環境和家中如果經濟允許,我只有生一個仔,他在家沒有同伴跟他玩,所以他兩歲就去讀書,學習跟大家相處和說話溝通(他到現在還不太會說話,只會叫爸爸媽媽),真的有進步喔!

如果 bb 未識講太多野或者較怕羞,我覺得可以比 bb 嘗試返吓兩歲班 。

social life

同意.

在家只有bunbun對住佢, bunbun會就晒佢, 比佢返學一來可以有多些同學仔同佢玩, 二來bunbun有多些時間去買送及做家務, 因為我家沒有老人家幫手, 現在每星期三都要送亞仔去育嬰院暫託一日, 等bunbun可以去街市買送, 換床單, 吸塵等等 (我個亞吾多鐘意訓覺, 每日只會訓個半至兩個鐘, bunbun今本吾夠時間做家務, 成日都要睇牛牛咁睇實佢). 所以, 更加要佢早些返學.

原文章由 Jennychen 於 08-1-15 10:38 發表
要看BB在家的環境和家中如果經濟允許,我只有生一個仔,他在家沒有同伴跟他玩,所以他兩歲就去讀書,學習跟大家相處和說話溝通(他到現在還不太會說話,只會叫爸爸媽媽),真的有進步喔! ...

[ 本文章最後由 monreve888 於 08-2-12 22:35 編輯 ]

I agreed.
我家有99幫手but 會就晒佢. bun bun also. So he didn't want to learn anytime.
So I also want him 讀學前班

因為屋企得佢一個小朋友, 返學校最主要係學習點同小朋友相處, 點樣叫禮讓...

我都贊成2歲開始俾bb入學,令佢可以識講多d野,同埋訓練佢學習規則

我都有同我囡囡報N1,因為佢唔多識講野.

讚同~~~一樣呀!!

原文章由 Jennychen 於 08-1-15 10:38 發表
要看BB在家的環境和家中如果經濟允許,我只有生一個仔,他在家沒有同伴跟他玩,所以他兩歲就去讀書,學習跟大家相處和說話溝通(他到現在還不太會說話,只會叫爸爸媽媽),真的有進步喔! ...

agreed

原文章由 kithung 於 08-2-15 09:48 發表
讚同~~~一樣呀!!

以競爭 angle.. 小朋友經過1年PN的学習到考K1時表現–定比末續過書的好...收佢的機會就比人大, more choices..

quote]原文章由 lokitkit 於 08-2-16 12:41 發表
agreed

[/quote]

大家好!我係新手媽媽.想問下你的意見!

我仔仔兩歲多9天.佢不太會講野.只叫爸爸.媽媽.我想9月份俾佢續幼兒園,唔知要咩手續?

王國長老

你想佢今年9月入讀N.1,我諗有D困難,因為今年9月入讀N.1,上年己經IN哂,你咁遲先決定,你最好打電話去問下仲有冇得報名喇
如果真係搵唔到,你今年年中好留意你心儀幼稚園幾時接受報名K.1喇,唔係你到時又遲左幫個仔報名架喇
原文章由 聰媽媽 於 08-2-16 16:23 發表
大家好!我係新手媽媽.想問下你的意見!

我仔仔兩歲多9天.佢不太會講野.只叫爸爸.媽媽.我想9月份俾佢續幼兒園,唔知要咩手續?
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

2歲返幼兒園n1都好,只是大容易病了,我個friend個仔返學後斷斷續續病了3個月,仲試過佢個仔有大半個月返唔到學,學費要成$3000幾架!知道都肉痛lar!
我兩個仔就無返N1,但歲半開始就比佢地返playgroup同2歲返學前預備班,一星期返2日,其餘時間上英文playgroup,我覺得幾好,學到野之餘仲唔駛甘易病,因為通常playgroup上堂都係7、8個小朋友(n1一班成20幾人架),感染機會會低d!

原文章由 doryee 於 08-2-16 16:47 發表
你想佢今年9月入讀N.1,我諗有D困難,因為今年9月入讀N.1,上年己經IN哂,你咁遲先決定,你最好打電話去問下仲有冇得報名喇
如果真係搵唔到,你今年年中好留意你心儀幼稚園幾時接受報名K.1喇,唔係你到時又遲左幫個仔報名架 ...

[ 本文章最後由 蘋果 於 08-2-18 11:10 編輯 ]

原文章由 蘋果 於 08-2-18 11:08 發表
2歲返幼兒園n1都好,只是大容易病了,我個friend個仔返學後斷斷續續病了3個月,仲試過佢個仔有大半個月返唔到學,學費要成$3000幾架!知道都肉痛lar!
我兩個仔就無返N1,但歲半開始就比佢地返playgroup同2歲返學前預備班,一星期返2 ...

蘋果,

可唔可以比d資料我關於你小朋友讀咩playground? 一個月幾個錢? 因為我仔12月就2歲, 其實一路都唔想比佢讀n1因為怕佢成日病 + 平日佢有兩表哥一齊....

但係而家又諗下不如比佢2月開始讀幾個月, 但係問左屋企附近個d都係要返全日 (我只想佢讀半日), 一來佢係比人湊, 返全日學費+湊bb錢好貴....又真係好怕佢成日病..所以我都想用你個方法..就係比佢一星期返幾日 PLAYGROUND..可唔可以比d資料我呀唔該..

原文章由 doryee 於 08-2-16 16:47 發表
如果真係搵唔到,你今年年中好留意你心儀幼稚園幾時接受報名K.1喇,唔係你到時又遲左幫個仔報名架 ...

哦!原來要咁早報名架,我真係唔知。咁我想問下,如果N1無位咁就要出年讀K1.會唔會大過頭.出年9月我仔仔三歲半.同埋要幾時報讀K1?唔該

聰媽媽:
不如你問晒你屋企附近d幼兒園重收唔收N1先揀啦! 如果唔係就依家要報定K1架啦! 報得來, 等INTERVIEW都差唔多開學喇!

請收pm!希望資料你有用!

原文章由 jojoplanet 於 08-2-18 11:33 發表

蘋果,

可唔可以比d資料我關於你小朋友讀咩playground? 一個月幾個錢? 因為我仔12月就2歲, 其實一路都唔想比佢讀n1因為怕佢成日病 + 平日佢有兩表哥一齊....

但係而家又諗下不如比佢2月開始讀幾個月, 但係問左屋企 ...

原文章由 Venus903 於 08-2-18 17:36 發表
聰媽媽:
不如你問晒你屋企附近d幼兒園重收唔收N1先揀啦! 如果唔係就依家要報定K1架啦! 報得來, 等INTERVIEW都差唔多開學喇!

咁等我問下先!其實我自已都心大心細.因我聽人講.一讀書就會好多病.所以我又怕
‹ 上一主題|下一主題