用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港澳信義會小學 情緒管理及如何提升子女學習動機
go

情緒管理及如何提升子女學習動機 [複製鏈接]

各位媽咪 :

報料! 報料! 報料!>>>> 先 !

上星期六聽完鄧藹霖嘅講座. 話!!! 非常 "正"
"正""正" 系佢演講時的生動, 講得唔錯! 講嘅嘢系大家都身同感受, 系講佢同細仔嘅生(心)路歷程, 佢嘅故事.

我只可把佢講個 Point 列出 :

1)  陪育子女成為雙面人
2)  精英班的選擇
3)  10歲前要教
4)  反對體罰,打系會升級(越打越少分) 
5)  讀書要視乎自己孩子的程度
6)  不打、不鬧、不恐嚇
7)  頻率要取其中間線
8)  天生我才
9)  理念清晰
10) 不可用 "蠢" 字,要有耐性教

0-10 歲要怎樣教呢?
1)  尊注力 : 女仔勝男仔 (男仔容易尊注力不足!)
2)  選擇性記憶
3)  要比好動的小朋友發洩(男仔)
4)  性格 : 不同性格有不同的教法(EQ)
5)  從優點出發
6)  鼓勵發掘小朋友的優點
7)  留意佢受情緒的困擾
8)  身教
9)  從逆境中要進取、樂觀和積極
10) 做個會笑的媽媽
11) 不讚成補習
12) 不要倚賴補習
13) 運用思考能力
14) 優良閱讀習慣
15) 由興趣開始睇書
16) 當分數只是一個啟示 : 硏究點解會被扣的分數 {語氣要溫柔, 補學被扣的知識; 從中引導進步.

8字訣       
越打越 "蠢" ; 越鬧越 "鈍"

積聚怨恨 => 行為越來越差

平衡人生 : 要玩得和讀得

電腦 : 唔好唔比佢 "掂"要適當時間)

利用腦袋去進步

平衡發展 : 與仔女做好朋友

大人都要進步>>進取
   0    0    0    0

原文章由 ac02 於 08-1-15 09:34 發表
各位媽咪 :

報料! 報料! 報料!>>>> 先 !

上星期六聽完鄧藹霖嘅講座. 話!!! 非常 "正"
"正" 系 "正" 系佢演講時的生動, 講得唔錯! 講嘅嘢系大家都身同感受, 系講佢同細仔嘅生(心)路歷程, 佢嘅故事.

我只可把佢講 ...

Hi AC02,

好想知多D,可唔可以加以具體D解釋... 我犯了以上很多項.
好心急.....

Or if you have time, please phone to me.  I pm my Phone nr to you.

原文章由 samanthat38 於 08-1-15 09:44 發表

Hi AC02,

好想知多D,可唔可以加以具體D解釋... 我犯了以上很多項.
好心急.....

Or if you have time, please phone to me.  I pm my Phone nr to you.

我都想知多d. , 有無錄音呀?

[ 本文章最後由 trendyclay 於 08-1-15 10:03 編輯 ]

AC02

我都想知, 有無錄音呀?

原文章由 trendyclay 於 08-1-15 10:01 發表

我都想知多d. , 有無錄音呀?
Best Regards
Candy

唉吔吔! 對不起咁多位媽咪 , 我無錄音呀! 大家不要太緊張, 其實佢講嘅嘢同我地呢班媽咪日常發生嘅問題差不多, 而且大家都知怎麼解決, 只系睇妳自己控制成點(即所謂EQ).  反為講佢同細仔嘅故事講得好感人(話妳知, 我有兩度落淚呀 !) 演講過程好精彩, 呢點我系覺得好"正"嘅地方. 唔系親身去聽, 真系感受唔到

我都同意養成優良閱讀習慣,
大家不妨向 library 一次過搬12本書回家,
放在當眼處, 當他們見到的時候 or feel boring
會有機會取去看的.
‹ 上一主題|下一主題