用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正取錄信收到未呀?
樓主: chris媽咪
go

培正取錄信收到未呀? [複製鏈接]

原文章由 彥彥媽咪 於 08-1-17 09:56 發表
Dear all

唔好意思, 我又忍唔住要搭下訕先, 大家不要見怪.....

作為兩個培正小朋友既阿媽....見到大家上面有唔少 puzzles (讀定唔讀, 揀邊間, 好唔好 repeat K1, etc) 呢d 問題我年年都見唔少, 我又年年都 ...

彥彥媽咪好勁! 既詳盡又中肯.

原文章由 momi2008 於 08-1-18 09:00 發表
各位, 我只係路過搭下咀,
PC係唔係收政府工+大學生的家長?---唔一定, 但絕大部分都係.
因為我5個親戚的仔女都係培正讀, 全部都係打政府工+大學生,
甘你地話呢.

...

咁o岩o者, 我地兩個都唔係政府工, 咪一樣收.

收到信,唔收我個仔,我係做政府工, 咪一樣唔收.

醒目開學勳章

原文章由 MandyChau 於 08-1-19 11:23 發表

咁o岩o者, 我地兩個都唔係政府工, 咪一樣收.

個人感覺,相同表現下〈面試時〉,父母係大學生+政府工會優先.我帮仔仔報左5間幼稚園,而培正係佢in ge最開心最好ge一間,入去in時冇哭〈同時入去有3個哭〉,出來時同miss say 拜拜,問佢考d乜?佢都識講返,問姓名、颜色、形狀等等,阿仔係大仔.....but培正唔收,我同老公都揾唔到其它原因

原文章由 QQLAU 於 08-1-19 17:03 發表

個人感覺,相同表現下〈面試時〉,父母係大學生+政府工會優先.我帮仔仔報左5間幼稚園,而培正係佢in ge最開心最好ge一間,入去in時冇哭〈同時入去有3個哭〉,出來時同miss say 拜拜,問佢考d乜?佢都識講返,問姓名、颜色、 ...

我個囡咪又係,佢in左七間,除左培正唔收外,全部都收am,even民生,創價同協恩都收,雖然培正唔係我地最心儀的,但經此事後我對培正的觀感差左,我個囡in完都講得返曬in左d乜比我聽,連老師同其他小朋友講d野佢都有講俾我聽。
講真,培正唔收我個囡我冇失望,反而睇完大家留言,我對培正失望,如果係咁,佢地即係最主要唔係揀小朋友,而係揀家長,in小朋友只係循例,咁我會對呢個學校嘅價值觀有d反感,而我亦在其他forum的topics上知道有d家長為求仔女入到培正,在報名表上填上不誠賓的內容,唉,何必呢?每間學校都會出到好學生,視乎家長自己點教啫。唔通入到培正曉飛咩?

醒目開學勳章

原文章由 sky888 於 08-1-19 18:38 發表

我個囡咪又係,佢in左七間,除左培正唔收外,全部都收am,even民生,創價同協恩都收,雖然培正唔係我地最心儀的,但經此事後我對培正的觀感差左,我個囡in完都講得返曬in左d乜比我聽,連老師同其他小朋友講d野佢都有講俾我聽。
講真, ...

hi,sky888:〝非战之罪.〞冇摆係心到la.选择培正係希望一勞永逸,遲d唔使煩讀小學,不過可能因為咁而放松左對小朋友ge着緊.所以〝塞翁失馬,焉知非福〞。

原文章由 kala 於 08-1-19 02:35 發表
而家係半夜兩三點, 我醒咗後諗起個女入唔到培正個心囉囉孿瞓唔返添, 好慘啊!!

我個女05年4月, 都只係後補位. 我想問下彥彥媽咪知否每年後補再入的機會有幾多? 後補名單多唔多人排?

我自己本來都視培幼為第一志願,  ...

Hi Kala;

我六年前同您一樣, 但小兒在浸幼讀了三年, 考小一, 上天給他考上, 到現在小三都讀得很開心.

sky888,

雖然培正唔收. 但我覺得你囡囡好叻. 創價同協恩都同樣只係收好少人. 特別協恩, 只收幾十人. 而你囡囡也考到. 真係好叻.

我小朋友也沒被培正取錄. 我自己也沒失望. 因為我始終寧願讓我小朋友能在幼稚園的三年裡觀察其在學術及性格上其實較適合那類型小學. 總好過一踏上了培幼, 等於決定了將來十數年的學校生活. 差不多完全沒有其他轉彎的餘地. 三年幼稚園後, 性格或學術各方面可能較成熟及已經轉變不少. 若到時也想試試考培小, 也可以再考的. 好像彈性點似的. 除非真的非培正不讀不可, 就非常期望由培幼開始. 若不是的話. 三年後再考也無妨吧. 當然機會也少. 因為剩餘下來的學位不會太多. 但其實還有更多好小學等著我們. 雖然不一定成功. 但最少也能讓我們的兒女們試過他們各方面的實力吧.

原文章由 sky888 於 08-1-19 18:38 發表

講真, ...

原文章由 QQLAU 於 08-1-19 19:39 發表

hi,sky888:〝非战之罪.〞冇摆係心到la.选择培正係希望一勞永逸,遲d唔使煩讀小學,不過可能因為咁而放松左對小朋友ge着緊.所以〝塞翁失馬,焉知非福〞。

您們好;

請更正, 培正小學不是百分百上培中, 只有85%, 但他們現在已經開始考慮培中轉直資, 這樣才可一勞永逸.

原文章由 Matthew.Yim 於 08-1-19 16:39 發表
收到信,唔收我個仔,我係做政府工, 咪一樣唔收.

Me too la, PC rejected, but my husband also work in govern.

PC收左我個女讀am class,
我仲未決定俾佢讀pc 或 kv!!!!!!

好猶豫﹗

原文章由 hokerryfan 於 08-1-20 20:42 發表

Me too la, PC rejected, but my husband also work in govern.

TwoTwo

真係好難決定,仲要星期三、四交留位費!

原文章由 TwoTwo 於 08-1-20 23:23 發表
PC收左我個女讀am class,
我仲未決定俾佢讀pc 或 kv!!!!!!

好猶豫﹗

sky888, kala,

嘩, 你們的囡囡好叻呀,in完仲可以話畀你聽考左d咩,我阿仔雖然依家pc收左am,但當日他入去in時真係烏吓烏吓,出來我問佢老師問左咩?他啋都唔啋我,所以最終我只係平常心等消息...

原文章由 Eden_Chit 於 08-1-21 09:32 發表
sky888, kala,

嘩, 你們的囡囡好叻呀,in完仲可以話畀你聽考左d咩,我阿仔雖然依家pc收左am,但當日他入去in時真係烏吓烏吓,出來我問佢老師問左咩?他啋都唔啋我,所以最終我只係平常心等消息... ...

今年我都in左成8,9間, 因為自知自己個囡對著陌生人會好害羞, 表現不穩定, 所以希望報多d等佢熟習下, 同埋比佢多一個選擇.

初初in SC & KV都係waiting list, 民生又唔收, 我個心不知幾難過, 但隨後創價&PC都收, 尤其係PC, 完全無諗過會收, 同Eden 你個仔一樣, in完問佢佢啋都唔啋我, 但最後收左, 所以真係估我個囡唔到~
所以我覺得有時真係少少靠運氣&眼緣. 唔收唔代表個小朋友唔得, 只係間king收生標準唔同ge.

彥彥媽咪,

i have read your info of pc, but i still have a more personal question want to know!

my son is very active, he likes to talk, to answer, to be the first one in doing things (eg: Teacher asks, "Who want to try?, he is always the one who puts up his hand at once).  He likes to ask why, he is studying in N1 Now, he got complaints about matters related to drawing attention from teachers.  Do you think he is suitable to study in PC, will teacher hate him?

thanks!

原文章由 carey_mum 於 08-1-21 10:28 發表
彥彥媽咪,

i have read your info of pc, but i still have a more personal question want to know!

my son is very active, he likes to talk, to answer, to be the first one in doing things (eg: Teacher as ...

dear all,

besides our professor, 彥彥媽咪, do you have any opinions?

thanks,
carey_mum

Dear all

我曾在此 forum 見過另一位培正媽咪有寫過以下既野, I copied 左響我既精華篇樹....唔知大家睇過未....有興趣可以過去睇 (message #31)

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=788388&extra=page%3D1&page=2

or simply 我再 copy 一次 here:

<<轉載自另一位 PC 家長 agneslth>>

各位家長好!

我的女兒由培正幼稚園 K1 讀至小六,很想和大家分享一點有關我對女兒這六年學習生活的感想。

我覺得培正小學是一所有心辦學的學校,絕大部份的老師都是認真教學的,課程設計也見心思,學生在幼稚園階段及初小階段是採用較活潑的教學法 (四年級以上就是傳統教學),所以一般來說都會讀得較輕鬆。值得一讚的是學校很著重閱讀,所以孩子一般都很喜歡看書。

但到了小四、五開始,家長或多或少都會感到讀書的壓力來了。因為培小和培中尚未結龍,學生要確保能直升培中 (或能入讀band 1 英中),便必須爭取成為band 1 學生,亦即要在小五、小六的三次呈分試中,在約三百人中考一百二十名內 (i.e. 排名在120/300 或以上)。這是有一定難度的,因為學生的水準其實非常接近,平均分相差一分半分,排名就可以相差很遠很遠了,而且呈分的科目包括中,英、數、常、聖經、音樂、視藝,要各科表現優良才行,只要有其中一科稍遜,也會嚴重拖低排名。

為了提高子女考試的競爭力,絕大部份的學生也有補習,即使沒補習的 (如小女) 也要在應付沈重課業之餘做不少額外考試操練,以確保每科也有86分或以上 (86分或以上是摘A的分數),不少學生和家長也會感到很大的壓力。我認識的一些家長,就因孩子的學習問題而長期失眠,或神經衰弱,以致身心俱疲的。

當然這種競爭情況不是校方製造出來的,因這是教署的派位機制下產生的,所以在很多學校 (特別是有直屬中學的「名校」) 也是很普遍的,但情況在培正是特別「慘烈」的,原因是培正的學生絕大部份也有家長和補習老師「支援」,以致水準十分接近。只要其中一次呈分試偶一失手 (例如其中一科主科只得七十多分),排名便會大跌,很難成為band 1生。

這是很無奈的情況,因為很多孩子的學業根基不錯,程度一點也不差,甚至比很多普通小學的band 1生還要好,卻要因為考試表現稍遜就淪為 band 2 生 (甚至band 3 生!),與band 1 學校無緣,真替那些孩子不值。

小女就在壓力下渡過了五、六年級,雖然她最終的成績是屬 "band 1 中" 的學生,但經歷過這兩年的折騰後,她對讀書的態度變得被動了,興趣也大不如前,我自己的白頭髮也多了=P。

衷心希望培正早日能和中學「接龍」,情況能有大大改善。 (彥媽補註 here: 我相信到我地d小朋友升中時一定已一切也塵埃落定了)

對孩子即將入讀 / 正在就讀培正小學的家長,我有以下一點意見 (純屬個人觀察,如有錯漏,歡迎指正):

1. 由於每班人數多,教師不可能好好照顧每一個小朋友,所以若小朋友有任何學習上的特別需要或困難,家長必定要第一時發現,及時幫助孩子,絕不能依賴老師;

2. 培正的測考範圍比一般學校多和深,對學生的認字和默字能力也要求極高,還要背誦大量資料,只有記憶力很好的孩子才能應付。學校對成績稍遜的學生是沒有特別支援的 (有學習障礙 / 困難的更沒有任何資源協助),所以即使是一、二年級起,每年也有學生要留級。若發現孩子並不擅於以傳統的方法吸收知識,背誦能力不很強的話,最好在初小階段便替孩子轉校,否則孩子會越讀越沒自信,到了行為也出問題時便為時已晚了;

3. 培正的確是有不少優秀的學生,但我認為最主要的原因是因為這些學生背後都有很著重孩子教育的家長!最明顯不過的例子是,在培正校刊內見到那麼多學生在學校音樂或朗誦節拿獎項,其實大部份也與學校的付出無關!學生們拿的音樂獎狀都是私人聘用的音樂老師教導的成果,並不是學校音樂教師的功勞。以我女兒為例,她參加英語朗誦,由選擇誦材、報名、訓練,全都是由我自己一手包辦的,老師沒提供任何協助 (就我所知,一般學校都是由英文老師一手訓練,甚至報名費也是由校方支付的。) ,但拿了獎就登在校刊上;

4. 由於培正學生人數眾多,所以不難在任何範疇內發掘出表現突出的學生。但請記住,別以為表現突出的是所有 / 一般 / 大部份學生,其實只是那一小撮學生的成果而矣。更別迷信學校的「往績」,畢竟那是很久以前的事了;

5. 培正的英語和普通話程度並不突出,家長要考慮在英語和普通話學習兩方面額外加強以補不足;

6. 要孩子在這類學校讀得成功,必要家長很大的支援和配合,要幫孩子從小就培養出良好的讀書和閱讀的習慣。孩子成龍成蟲,最重要還是要看家長如何培育。

以下是我對培正中學的一點觀察:

1. 培正中學的硬件十份好,校長很努力辦學,校風也很純樸,學生普遍對學校也有歸屬感;

2. 讀書風氣方面,精英班和普通班存在著很大的差異。這也是來年學校試行取消精英班的其中一個主要原因;

3. 傳統以來,培正中學理科班的會考成績和學習風氣較文科班好,在高中也只有理科科目才會用英文教科書,一直以來入理科班的競爭也很大,所以數理強的學生入讀培正中學會有優勢。不過隨著三三四學制的推行,這點可能會有所轉變也未定;

4. 培正中學近年的公開考試成績普遍來說並不十分突出 (當然也會有個別「特優」的例子),即使是會考只有十多分的學生也能在原校升讀中六。

最後我想補充的是,不同孩子有不同特質和性格,學校與學校之間實在不必存著「高」與「低」的比較!我們作家長其中一個最重要任務,就是了解自己孩子的特質和長處,從而替其選擇合適的學校。我深信最適合自己孩子的:最能讓孩子享受學習和幫助孩子身心成長的,就是最好的學校!

彥媽只係想講:

請大家唔好太"神化"左一間學校, 培正既好唔係只係因為學校好得, 反而家長們背後做既野先係令佢"成功"既最大原因, 呢點好多名校皆是如此.  因此, 好想入而入到固然開心, 但開心既背後亦代表住大家既 commitment, 世上沒有免費午餐, 唔駛擔心升學爭位固然係好 (少左一樣煩), 但要讀得開心, 有自信, 亦要付出唔少努力的.  大家俾心機啦...培正冇錯係一間認真辦學既學校, 亦因此, 我地都要共同努力去"維繫"佢呢個老招牌喇..

[ 本文章最後由 彥彥媽咪 於 08-1-21 16:15 編輯 ]

carey_mum:

my son is very active, he likes to talk, to answer, to be the first one in doing things (eg: Teacher asks, "Who want to try?, he is always the one who puts up his hand at once).  He likes to ask why, he is studying in N1 Now, he got complaints about matters related to drawing attention from teachers.  Do you think he is suitable to study in PC, will teacher hate him?

==> your question could not be answered simply by giving you a YES or NO.  It's a matter of how you define "attention seeking".  Apparently you may say that PC likes students to be cautious, obedient, humble, etc,  but it does not mean that they will reject kids with different personalities.

I just copied and pasted a message from another PC parent above, maybe what she said could be able to show you the other side of a coin?

Guess her sharing would be useful for you to build up your own perception about PC.  Then you should be able to answer your question by yourself.

收左B女讀am班,都幾喜出望外,因為真係幾難考.
05年6月出世(唔大唔細B),父母為碩士畢業,住紅磡區.
而家有兩個表哥讀繄培小.

原文章由 chris媽咪 於 08-1-14 16:36 發表
好心急!唔知係咪明天收信呢?

YNBB,

Know that u are going to move. Are u planning to move close to PC?

I'm thinking about whether move to HMT or not (walking distance to PC).  

fatkk
‹ 上一主題|下一主題