用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 知唔知何時會收到統一派位信? 幾時要去小學填表呢? ...
樓主: vic6
go

知唔知何時會收到統一派位信? 幾時要去小學填表呢? [複製鏈接]

回覆 #1 vic6 的文章

最緊要記得到時帶信及身份証.
得2日做, 26/1 & 27/1 (上 & 下午都得)
good luck to everyone.

原文章由 vic6 於 08-1-17 00:57 發表
最緊要記得到時帶信及身份証.
得2日做, 26/1 & 27/1 (上 & 下午都得)
good luck to everyone.

個日才填上去張正本form 上... o甘洗唔洗一早去填呢?

我又打了去教育局. 佢地話26,27/1 先有得取form.
填份sample先,到時照抄.
你可直接打tel:2832-7700/2832-7740.

大家知不知道地址證明幾時要交,我都忘記了是不是在自行選校階段已經交了副本給學校。1月26/27號要帶嗎?抑或教育局要求交才交?真的忘記了自己交了沒有。

I'll goto 教育局 change the address next week, they told me I can 即場填表, so I don't need to do that at 26/27 again. But I need prepare the decision first.

原文章由 MP 於 08-1-17 09:38 發表
大家知不知道地址證明幾時要交,我都忘記了是不是在自行選校階段已經交了副本給學校。1月26/27號要帶嗎?抑或教育局要求交才交?真的忘記了自己交了沒有。 ...

Why need to provide 地址證明 again, suppose you have submitted at the first time, except you change your living place or they have suspected.

I same received the letter.

醒目開學勳章

原文章由 vic6 於 08-1-17 00:53 發表

我都唔明點解要去到先填. (要等我地手忙腳亂先填嗎 )
其實咁mail張sample比我地幾萬個family,都會waste postage姐!(都是立稅人$),不如比我地選直接mail份正式來仲好呢! 會有問題嗎? ...

我都認同, emb真係抵打 ! 唯有自己0係屋企填定張sample, 到時去到再抄, 不過到時我可能要check最少5次, 以防自己抄錯.

是否乙部只可填"統一派位選校通知書"內所提及的校網? 如果是我的校網就是45了, 好似d學校麻麻地, 現我個女只有九真收了, 而 waiting list就有德望, CKY, 禮賢及宣道, 又有很多人說現時很多學校都沒有reject letter了, 因此waiting list的機會亦不會很大.

請大家教我該如何選統一派位的志願:
區外我最喜歡聖瑪莉, 但知基會很微.

原文章由 IICHENG 於 08-1-17 14:00 發表
是否乙部只可填"統一派位選校通知書"內所提及的校網? 如果是我的校網就是45了, 好似d學校麻麻地, 現我個女只有九真收了, 而 waiting list就有德望, CKY, 禮賢及宣道, 又有很多人說現時很多學校都沒有reject letter了 ...

3b,
我唸我到時一定check完又check,check完又check....無數次,仲要埋daddy一同去check清楚d先交. 有點緊張!

IICHENG,
你在part b,真的要填自己網45. 無mud選擇都要填.以防萬一. 就算有很多選擇,都會很難選呢! 所以少有少choose,多有多choose. 我依家是net 40, 係就係有兩頁紙,但先後次序都想到頭暈la
其實,你提及的學校,ghs,禮賢,宣道,都唔係無可能,因為有waiting list, 都是因6月lucky draw後,會有不少已留位的家長會give up私校學位. 所以好可能到6月9日至中,仲會有私校問你讀唔讀o家! 所以都要博一博....真光都有收我囡囡. 但未決定住.

各位mom,dad,

之前都已收過列有一部份私校的emb信. 今日,第二次收到另一封信是問: 有其他私校已收你囡囡,你是否仍然繼續LUCKY DRAW. 要在23/1前寄去emb,但emb會通知有關私校你會繼續lucky draw. 等私校有心理準備喎, 咁都要填滿寄出比emb...:tongue:  你地有無再收到呢????

原文章由 LongRyan 於 08-1-16 21:26 發表
我重有個問題, 我想問下如果乙部全部填晒(例如有15間), 咁係咪無論點派都一定會係呢15間之內, 定 ...

照我所知, 如果15 間學校都派唔到 (應該唔會掛 !)  電腦會抽一間學校比你.  所以幼稚園教盡量墳, 本區有幾多間填晒去, 唔多鍾意都填晒去, 如果填得小 (如本區有15間,你只填得幾間, 而又派唔到) , 甘電腦會幫你抽一間唔知邊區比你.

如有錯誤, 請各家長指出.  thanks.

我的朋友前年都係填晒佢自己個區, 但到頭來派位就派左去其他區的學校, 因此佢就扣門, 好彩比佢扣到佢心儀的 BAND 1 學校, 所以就算填晒都未必會派到自己個區的學校。

原文章由 rubymo928 於 08-1-17 16:01 發表

照我所知, 如果15 間學校都派唔到 (應該唔會掛 !)  電腦會抽一間學校比你.  所以幼稚園教盡量墳, 本區有幾多間填晒去, 唔多鍾意都填晒去, 如果填得小 (如本區有15間,你只填得幾間, 而又派唔到) , 甘電腦會幫你抽一 ...

醒目開學勳章

吓, 咁慘 乙部咁多機會都派唔到, 好驚呀

原文章由 littlekid 於 08-1-17 16:27 發表
我的朋友前年都係填晒佢自己個區, 但到頭來派位就派左去其他區的學校, 因此佢就扣門, 好彩比佢扣到佢心儀的 BAND 1 學校, 所以就算填晒都未必會派到自己個區的學校。

...

原文章由 LongRyan 於 08-1-17 16:53 發表

即系家長們攪一大輪去排位, 填好晒都系得個 "吉" 真系玩死人

原文章由 LongRyan 於 08-1-17 16:53 發表

知唔知佢係邊個網o家! 咁多個都入唔到...
又話個個都有位. 原來到頭來都是要扣門.

前日聽到今年可能會有69間學校,面臨殺校....
(若在6月無學生願入的話!) 都唔知是什麼制度!!

我都收到信 , 係咪每區得一間統一派位中心架 ?

王國會長

邊區咁旺? 每一區都總會有學校收生不足喎. 如果真係塡晒應該會去到那些學校.
小學有份BAND 的嗎?

原文章由 littlekid 於 08-1-17 16:27 發表

...

原文章由 瑩瑩老豆 於 08-1-17 22:21 發表
邊區咁旺? 每一區都總會有學校收生不足喎. 如果真係塡晒應該會去到那些學校.
小學有份BAND 的嗎?

小學分 band 是指小六派位的成績如何, 派往好中學及英中的學生比率, right ?

醒目開學勳章

原文章由 青紅蘿蔔 於 08-1-17 22:06 發表
我都收到信 , 係咪每區得一間統一派位中心架 ?

我見張表係每區得一間統一派位中心.

vic6,
真係要小心d填, 不過好彩有backup, 壓力無咁大.

原文章由 vic6 於 08-1-17 00:53 發表

我都唔明點解要去到先填. (要等我地手忙腳亂先填嗎 )
其實咁mail張sample比我地幾萬個family,都會waste postage姐!(都是立稅人$),不如比我地選直接mail份正式來仲好呢! 會有問題嗎? ...

所以此個方式真係好無聊
‹ 上一主題|下一主題