用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 係協康follow言語障礙好唔好? 價錢又貴唔貴架? ...
go

[聽/語障] 係協康follow言語障礙好唔好? 價錢又貴唔貴架? [複製鏈接]

係協康follow言語障礙好唔好? 價錢又貴唔貴架? 有無人試過呀?
   0    0    0    0

$600/50mins, 算average至少少貴啦! 但一分$一分貨; 我冇試過協康的ST,但我同仔仔接觸街外的OT,ST同高級幼兒導師,現在亦跟緊協康的OT同高級幼兒導師。個人意見係街外有平的導師,但良莠不齊,睇你運氣; 協康職員感覺上大部分都好有經驗,質素似乎較有保證

原文章由 lovelyTabo 於 08-1-11 01:09 發表
係協康follow言語障礙好唔好? 價錢又貴唔貴架? 有無人試過呀?

hi, 樂基兒, 但你妹妹gei 小朋友 有聽覺問題ma?

thks a lot ,  樂基兒, my son who is nearly 3yrs old, but still can 't speak in simple sentence , most of them are vocab around 200 words only, so. did she get any improvement? and do u know if this centre provide english speaker? THKS!

樂基兒:
你講個間係咩機構黎?有無全名或網址睇?上堂地點係邊架?唔該晒!
[img align=right]http://photo5.56.com/albums/userpics/datad/94/32/9416821%7C94325915945715c0a11f90.gif[/img]

yup ar, english only, anyway, thks for your help!!

簽名被屏蔽

協康是二至三個月,聾福你排邊一條隊?有一條是私人,一條是政府資助.你最好兩條都排,看下邊條快.聾福治療師人數比協康少.不知會否要等久一些.要排就四圍排,邊度得去邊度啦

原文章由 labelle 於 08-5-19 00:16 發表
協康 & 聾福如果排閒日 ( eg 一至五下午 ) 要排幾耐先有得見 ?

原文章由 大鴨媽 於 08-5-19 10:41 發表
協康是二至三個月,聾福你排邊一條隊?有一條是私人,一條是政府資助.你最好兩條都排,看下邊條快.聾福治療師人數比協康少.不知會否要等久一些.要排就四圍排,邊度得去邊度啦

...

我囡囡現在3.5歲, 因發音不正, 在聾福私人排了約三個月, 上課時間是星期六下午. 政府那條隊好似要有轉介信才可排.

另外, 排等政府要出年10月份才可看 , 我共去了兩次健康院, 第二次我有封語言評估信, 健康院姑娘才肯比轉介信我去排政府.

如果okay唔好等政府醫院那些,太耐

一般是儘早做啦

你在聾福是那位治療師?是不是梁生?

原文章由 bread 於 08-7-7 15:55 發表

我囡囡現在3.5歲, 因發音不正, 在聾福私人排了約三個月, 上課時間是星期六下午. 政府那條隊好似要有轉介信才可排.

另外, 排等政府要出年10月份才可看 , 我共去了兩次健康院, 第二次我有封語言評估信,  ...

我囡囡是在九龍城聾福學語言, 是何老師教.

現在健康院再比多一封介紹信囡囡去中九龍兒童體能智力測驗中心再作詳細評估, 約了7月28日, 希望評估完後會加快排隊看言語啦.

樂基兒 ,
你個妹的囝經聾福的言語治療後, 現在的進度如何?

原帖由 樂基兒 於 08-1-22 23:06 發表

我幫你問左我個妹,佢話個日個老師話如果小朋友學野唔係太叻既話,係生活環境中如多過一種語言出現,係會令小朋友混淆,對佢地語言發展有影響到(因為我個妹個工人講英文,幼兒院同屋企就講中文),我個妹有問到其實上堂學d咩?老師話 ...

Do聾福 has centre at HK side? Please PM the Tel no. to me.

原帖由 樂基兒 於 08-1-20 08:14 發表
我個妹佢個仔都係有語言遲緩,剛見完聾福既聰伶計劃語言訓練老師,價錢50分鐘350元,因為佢問過好多間st排期最少都有等8-9months,而家佢可以安排到下個月就可以上堂,所以好開心,而且聾福第一次見面+同小朋友做簡單評估又唔駛收 ...

醒目開學勳章 王國長老

無咁既事, 我個仔已經去協康over2年了
其實去協康讀s位既小朋友, 好多都好醒的, 不過有自閉or其他肌肉問題吧了 (自閉小朋友可以好醒的, 係行為問題比較麻煩, 所以有照顧自閉小朋友經驗, 識得特別去draw小朋友attention, 我唔覺係一件壞事)
o係香港做speech therapist, 讀個degree就可以, 所以"受訓"過程大家都一樣, 不過臨場實戰經驗就真係要靠累積, 以我所知, 俾得咁貴價錢, 協康會安排d富經驗既st俾"全費"家長的
點解協康收咁貴都排晒長龍, 一定有原因既.......
原帖由 樂基兒 於 08-1-20 08:14 AM 發表
如果去協康驚會用教自閉或弱智既方法去教佢個小朋友...

小b3歲剛完成評估:語言遲緩

請問甚麼是S位?政府津貼?除了協康,有边間好?

as i know, some of private speech therapy centre is even cheaper than Heep Hong. (Only $420 per session)

i feel my therapist is so nice & enthusiastic to my kid. he now can say short sentences after training

u may check the centres through google search by "言語治療"
‹ 上一主題|下一主題