用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小肌肉比較弱, 寫字好慢, 好大隻, 可以做 D 咩有用... ...
go

小肌肉比較弱, 寫字好慢, 好大隻, 可以做 D 咩有用... [複製鏈接]

小肌肉比較弱, 寫字好慢, 好大隻, 可以做 D 咩有用...
   0    0    0    0

原文章由 Man^o^ 於 08-1-11 00:34 發表
小肌肉比較弱, 寫字好慢, 好大隻, 可以做 D 咩有用...

小肌肉較弱可以先訓練前2指的小肌肉. 例如:
- 用前2指把小衣夾夾在紙上
- 用前2指 "mit" 泥膠
- 用夾方糖的夾, 夾豆由1個dull 夾去另一個dull
- 用前2指把指撕開
- 用前2指另羅絲

寫字好慢, 好大隻亦可能係空間感較弱, 可以做多d線條練習. 例如, 在方格內畫 x 而斜線係要touch 到個方格的角

[ 本文章最後由 tin_tin 於 08-1-11 22:39 編輯 ]

寫字慢/無力, 有好多原因, 旁人看可能係小肌問題(包括我), 但經過pt 既解釋, 原來係佢地既前腎同上身都無力, 所以對手執筆無力, 加寫多兩個字就倦 = 寫字慢

搵個專業人士去車下, 了解下係小肌無力定係大肌問題(整體上身無力係大肌問題而吾係小肌), 針對性進行訓練

我仔以前寫字都無力+ 慢, 做左一年多上身大肌運動之後, 改善左但仍有不足之處

hinhinmummy,
想問下如果check, 去邊度? 是政府兒童評估中心或私人機構?
可pm我! Thanks!

原文章由 hinhinmummy 於 08-1-13 11:12 發表
寫字慢/無力, 有好多原因, 旁人看可能係小肌問題(包括我), 但經過pt 既解釋, 原來係佢地既前腎同上身都無力, 所以對手執筆無力, 加寫多兩個字就倦 = 寫字慢

搵個專業人士去車下, 了解下係小肌無力定係大肌問題(整體 ...

原文章由 軒軒媽 於 08-1-13 23:26 發表
想問下如果check, 去邊度? 是政府兒童評估中心或私人機構?
可pm我! Thanks!

去協康做過小肌/大肌評估..........

我仔仔上年年中係評估中心 check 過係小肌肉問題, 上年年尾轉介左去威院做職業冶療, 上過 d course, 都係畫線, 玩泥交....等等, 情況都係差唔多, 而我都叫仔仔日日做倒立, 玩下泥交, 剪紙等等, 我發覺仔仔係大力左好多, 不過由以前寫字冇力, 字體細少, 變到依家寫字好大力, 字體好大..........點解 ??? 上年 P1 中文科考試, 測驗夠時間完成 paper, 但係到今年中文科課堂練習, 測驗, 考試都唔夠時間, 差成一半冇做.............. 好似寫字越來越慢, 越來越大隻............. 依家真係好擔心, 我仲要唔要再同仔仔做多次評估 ? 定係.............. 我都唔知依家可以做 D 咩  

原文章由 hinhinmummy 於 08-1-13 11:12 發表

搵個專業人士去車下, 了解下係小肌無力定係大肌問題(整體 ...

原文章由 Man^o^ 於 08-1-15 01:00 發表

我仔仔上年年中係評估中心 check 過係小肌肉問題, 上年年尾轉介左去威院做職業冶療, 上過 d course, 都係畫線, 玩泥交....等等, 情況都係差唔多, 而我都叫仔仔日日做倒立, 玩下泥交, 剪紙等等, 我發覺 ...

原來已經讀小二..............你問我, 我會去問社工同專業人士law, 始終我們無看到你仔既情況, 但會吾會係近視/遠視而影響呢?

我个仔小時候就係咁!之後做左評估話佢有讀寫砠!係都去做下評估啦!
甜字人人喜,苦字人人悲,莫為苦而悲,無苦不知甜.

kk42479,

我上年已經 check 過專注力, 過度活躍, 自閉, 讀寫障礙 ( 都 OK ), 只係職業治療師評定仔仔小肌肉遲左兩年, 手眼協調差, 視覺空間某部份差, 冇讀障~不過都係比一般小朋友差少少.......... 依家已經小二, 剛剛出左成績, 佢竟然全班考最尾............. 真係好無奈, 因為佢寫字好慢, 測驗+考試只可以完成試卷最多一半......老師方便都了解唔係小朋友語文能力問題, 但係我又可以點..........

原文章由 kk42479 於 08-2-28 09:40 發表
我个仔小時候就係咁!之後做左評估話佢有讀寫砠!係都去做下評估啦!

原文章由 Man^o^ 於 08-2-29 01:59 發表
kk42479,

我上年已經 check 過專注力, 過度活躍, 自閉, 讀寫障礙 ( 都 OK ), 只係職業治療師評定仔仔小肌肉遲左兩年, 手眼協調差, 視覺空間某部份差, 冇讀障~不過都係比一般小朋友差少少.......... 依家已經小二,  ...

有無可能請專家寫個評估報告, 証明你仔仔寫字能力較弱, 再同學校商量, 可否暫時測考加時俾仔仔, 而你又勤力同仔仔做練習, 希望佢係2-3年後可以追上同齡既同學?
始終, 佢比人遲咗2年, 都無辦法係短時間內追上

你可以看私家醫生叫他寫紙給你去政府做評估, 之後會安排職業治療俾你仔仔, 我兒也是這樣, 因為之前協康會的治療師也說有政府資源一定要努力爭取.加油.
‹ 上一主題|下一主題