用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德褔幼兒園(n1)08-09 入o黎chat下...
樓主: rabbitgirl
go

德褔幼兒園(n1)08-09 入o黎chat下... [複製鏈接]

[quote]原文章由 JHsbb 於 08-3-5 15:04 發表
我都係喎

啊!你有沒有返團契呀?阿B又係今年讀N1?

[quote]原文章由 rabbitgirl 於 08-3-5 12:21 發表
我想知點解幫囝囝戒片片呀??

可試用介片褲,我現在阿B就改著底褲仔,不過,都係時時提佢去ViVi.

rabbitgirl :
你係咪問
"點樣幫囝囝戒片"定係"點解要幫囝囝戒片片"?

原文章由 rabbitgirl 於 08-3-5 12:21 發表
我家有三寶

我有返團契, 返左7年架喇.....你呢? 我亞B唔係今年N1, 係出年, 但佢1月出世, 所以要做大仔喇, 但想佢2月下學期插班讀N1玩半年

原文章由 MrsJCLee 於 08-3-7 12:19 發表
[quote]原文章由 JHsbb 於 08-3-5 15:04 發表
我都係喎

啊!你有沒有返團契呀?阿B又係今年讀N1?

但我覺得佢仲未試得話我知要去 wee wee 呀..所以我唔夠担介片褲

原文章由 MrsJCLee 於 08-3-7 12:25 發表
[quote]原文章由 rabbitgirl 於 08-3-5 12:21 發表

可試用,我現在阿B就改著底褲仔,不過,都係時時提佢去ViVi. ...
;-) We Love Because HE First Loved US ;-)               :roll: John I  4:19 :roll:

是點樣幫囝囝戒片

原文章由 fostermak 於 08-3-7 13:35 發表
你係咪問
"點樣幫囝囝戒片"定係"點解要幫囝囝戒片片"?
;-) We Love Because HE First Loved US ;-)               :roll: John I  4:19 :roll:

RABBITGIRL:

個個小朋友進度都唔同,一般幼兒書話唔好咁早,等小朋友識出聲或識示意及識控制膀胱肌肉先開始,但父母都可以教下佢,幫下佢...

---試下每次換片前+沖涼前+食飯/食奶前+一起身,同佢坐痰罐,等佢習慣一下,去得多就會習慣放低幾兩,進而出聲示意

---如果唔嫌污糟,舊時人地教就係唔同佢著片,尤得由響屋企賴尿,佢賴下知濕,下次就會出聲,或者唔想整污糟間屋,就定時的佢坐痰罐...

大囡情況係:
我最初係每次餐奶或粥前,換片前,解開片同佢O殊O殊及NG NG,大囡都ok,再大少少,識坐識走就每次換片都俾坐痰罐,由於大囡比較依賴,佢去大大會示意出聲,但小小就唔肯講,我試過同佢唔著片,由得佢賴尿,但覺得要成日抹地抺屋,好煩,所以當時係俾佢著學習褲戒片,所以一歲半陣想同佢戒片唔成功...

之後由於佢唔再由婆婆湊,麻麻直情換片就算,冇同佢坐痰罐,於是真係靠讀德福N1老師+校嬸,再加自己每天返工放工後同囡囡KEEP住餐前換片+著學習褲,順便坐坐痰罐,所以好多謝德福老師+校嬸,因為佢知道我情況,話佢地最初話響學校試行戒片,做到先到屋企戒片,結果大囡響學校做到,返屋企都肯講,麻麻先信,先跟住肯幫佢戒片乍...

細囡則比較主動,由於半歲後由麻麻湊,所以我都係靠自己,唔靠得麻麻,一歲前同樣係每餐奶或粥前,同佢換片果陣兼解片o殊O殊,一歲後先開始坐痰罐+兒童廁板,但佢初頭都唔得,日子有功,佢已經肯O殊O殊,而且約一歲開始肯主動出聲話O殊O殊,由於佢D膀胱肌肉未控制得好好,有時疴完先講,有時一講即疴,近一兩個月好明顯可以試戒片,佢亦好主動出聲,如果佢唔爛玩,十次有八次都會出聲,有時真係忍到坐廁板先疴,有時疴濕片,再疴先出聲,但亦有時貪玩想借尿遁,我就習慣得閒問下佢:有冇O殊O殊,坐緊廁板就問佢:疴完未,而家細囡去完會出聲講:疴完...不過細囡成日少少尿都話疴O殊O殊,出街就會搞到我冇餐好食,因為一餐飯至少去廁所兩至三次,見大囡去,佢又話跟住要去...

這是我的小小分享,大家努力啊!!!
[/quote]
我家有三寶

fostermak :

多謝你的意見!

不過我最煩的就是,仔仔當痰罐係玩具,同佢除褲仔,坐上去,佢唔肯,但著住坐上佢,佢就係到扮疴屎!係到 "唔" "唔",我真係比佢激死,又比佢笑死!

不過以前細個時都有噤幫佢 "唔" "唔" 同 wee wee ,佢ok 的,但大個 d就因為要照顧個細,就改為同佢就噤換片!所以 d家佢都唔理,就噤賴!

最多佢會收埋自己疴屎,但當你發現時,佢已疴完了,所以我都冇法!

好煩!

我都有諗過,唔理佢,比佢返學先,但又心 d嬸嬸話佢,佢一唔鐘意就唔返,又唔聽的話,我就慘上加慘!

如果而家冇時間同人手同囝囝戒,就等返n1先啦,果陣老師話同囡囡戒片之後,有d未戒片的同班同學見到人戒佢又跟住自己戒片,佢地返學,見到其他同學識做好多野,自己又會跟住去做架o勒...
反正返n1就係學自理,戒片方面,老師同姐姐都好有愛心,佢地真係覺得小朋友係時候可以戒片,佢地會出聲,亦會有佢地o既辦法,放心啦...

我都好明白,湊住兩件,真係周身都唔得閒,你係全職自己+工人+屋企人湊,定係都返工架?

原文章由 rabbitgirl 於 08-3-10 11:19 發表
fostermak :

多謝你的意見!

不過我最煩的就是,仔仔當痰罐係玩具,同佢除褲仔,坐上去,佢唔肯,但著住坐上佢,佢就係到扮疴屎!係到 "唔" "唔",我真係比佢激死,又比佢笑死!

不過以前細個時都有噤幫佢 "唔" "唔" 同 wee wee ,佢ok 的 ...
我家有三寶

原文章由 rabbitgirl 於 08-3-10 11:19 發表
fostermak :

多謝你的意見!

不過以前細個時都有噤幫佢 "唔" "唔" 同 wee wee ,佢ok 的 ...

rabbitgirl:

正如fostermak話,太忙就等讀書時才介.我幫阿仔戒大大可給你小小分享:當初阿仔都喜歡在片上痾,有時都會躲在一邊靜靜地痾,及後我忍不住就夾硬等佢痾緊時除片,夾硬屈接佢個身坐係厠所,當時佢好嬲,狂打我及大哭,結果有部份便便係片上,有部份跌落厠所,跟著我安撫佢的情緒,然後叫佢同便便say Goodbye,並叫佢沖水,佢立時很高興沖水同ByeBye便便,自此就喜歡在厠所便便了.至於男仔戒片是比女仔遲,所以不用心急.

原文章由 JHsbb 於 08-3-8 02:00 發表
我有返團契, 返左7年架喇.....你呢? 我亞B唔係今年N1, 係出年, 但佢1月出世, 所以要做大仔喇, 但想佢2月下學期插班讀N1玩半年

JHsbb:

我返左8年,現在在夫婦團契.我個仔就今年讀N1.不知道我們會否曾在教會的BB房相遇?

fostermak﹕

我全職返工!

屋企工人湊兩個!佢都忙都死啦...又要湊小朋友,又要清潔,又要煮飯,佢唔話煩我都已開心啦...

MrsJCLee﹕

但係佢一直接坐廁所就喊!好煩!一定唔制的!所以連 bye bye 都講唔到!

各位﹕

請問一下,我個囝囝近排又煩一樣野!佢唔知點解好怕我廳個冷氣機同廁所o個個抽氣扇!間直怕到唔肯一個人坐係 sofa 到!真係有時比佢激死我,仲要怕到要抱住,抱住就ok 哂!但佢一定唔係摟抱的。因以前唔會噤的!唔知做乜!

你地有冇試過!如果有的請分享下!

另外,我個囡囡又唔知做乜,個面仔好敏感,已搽好多不同的葯膏,都唔得,你地又有冇試過!有冇乜野方法,葯膏好介紹呢!

原文章由 rabbitgirl 於 08-3-10 14:45 發表
各位﹕

請問一下,我個囝囝近排又煩一樣野!佢唔知點解好怕我廳個冷氣機同廁所o個個抽氣扇!間直怕到唔肯一個人坐係 sofa 到!真係有時比佢激死我,仲要怕到要抱住,抱住就ok 哂!但佢一定唔係摟抱的。因以前唔會噤的!唔知做乜!

你地 ...

rabbitgirl:

唔好煩,我們會支持你!

囝囝戒片等遲吓天氣再熱先,到時只穿戒片褲,待他感到不舒服時看看他會否願意去厠所.至於怕冷氣和抽氣扇,我想可能需要點時間.記得去年我們搬來德福住時,我個仔簡直不肯踏在地上,全程都是我抱住他,那時真是想死!冷氣和抽氣扇是否近期才啟動,發出聲響他才害怕?

囡囡要知道什麼原因才可對症下藥.如果是乾燥,可嘗試JohnsXX的新的cream(牙膏裝綠色的那款),我小朋友用後有改善.

MrsJCLee :

多謝你的支持,抽氣扇我係全年都有開,不過係可能唔知係樓上定樓下裝修,有聲發出,引到佢好驚!我都唔太清楚!

不過 d 家就時好時壞!所以都答你唔到!

至於囡囡,我諗佢之前可能食錯野,因為我同兩日時間唔比其他立立雜雜佢食, d 皮膚好返好多,我唔知佢係未對魚有 d敏感,但我都唔知係乜野魚!因為有時食又冇野,但今次有野係我工人同我講,可能連續三日都有比魚佢食,所以都唔佢係未對魚敏感,如果係,又唔知係對邊條魚敏感!

不過暫時ok就算啦..再諗啦..唔該哂你呀!

原文章由 MrsJCLee 於 08-3-12 11:08 發表

rabbitgirl:

唔好煩,我們會支持你!

囝囝戒片等遲吓天氣再熱先,到時只穿戒片褲,待他感到不舒服時看看他會否願意去厠所.至於怕冷氣和抽氣扇,我想可能需要點時間.記得去年我們搬來德福住時,我個仔簡直不肯踏在地上,全程都是 ...

每個小朋友總有d佢地怕o既野,最緊要搵明原因,再睇下點幫佢克服...
我個細囡好搞笑,佢真係冇有怕,但有一次俾我地發現佢驚長繩架,一見到就走人,另外又驚黑蚊蚊o既電視畫面,佢會即刻搵我...

至於敏感,真係要留意下係食物定環境因素,會唔會食野抹嘴抹面抹得唔乾淨定係太細,有d野佢唔受得...

原文章由 rabbitgirl 於 08-3-12 11:38 發表
MrsJCLee :

多謝你的支持,抽氣扇我係全年都有開,不過係可能唔知係樓上定樓下裝修,有聲發出,引到佢好驚!我都唔太清楚!

不過 d 家就時好時壞!所以都答你唔到!

至於囡囡,我諗佢之前可能食錯野,因為我同兩日時間唔比其他立立雜 ...
我家有三寶

fostermak :

收到,等我再留意下佢地兩隻小魔怪先!

唔該哂!

原文章由 fostermak 於 08-3-12 17:12 發表
每個小朋友總有d佢地怕o既野,最緊要搵明原因,再睇下點幫佢克服...
我個細囡好搞笑,佢真係冇有怕,但有一次俾我地發現佢驚長繩架,一見到就走人,另外又驚黑蚊蚊o既電視畫面,佢會即刻搵我...

至於敏感,真 ...

i just applied for 08/international N1 class, so glad to find that still have available space for interview, but have to wait til april 12.....any other parents going fo interview on that date? may i ask other parents here, how will the interview be conducted gar....? any hints?

其實冇乜特別的,都係傾下計,好易咋!你放心!

原文章由 vibrant_orange 於 08-3-13 15:14 發表
i just applied for 08/international N1 class, so glad to find that still have available space for interview, but have to wait til april 12.....any other parents going fo interview on that date? may i  ...
‹ 上一主題|下一主題