用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Dr.T 在此 (Hello, Dr.T speaking... 續集)
樓主: Dr.T
go

Dr.T 在此 (Hello, Dr.T speaking... 續集) [複製鏈接]

您好 Dr. T,

小兒有自閉傾向, 跟 hangbobo 的小孩年齡差不多, 3.5歲, 在專注力, 語言發展比同齡小孩差, 正在讀兼收位, 但進步不大, 我打算改排特殊位, 現在正多找些私人 ST/OT, 您可否也給我一些介紹? 謝.

請check pm.

原文章由 Tigermamy 於 08-7-24 13:29 發表
您好 Dr. T,

小兒有自閉傾向, 跟 hangbobo 的小孩年齡差不多, 3.5歲, 在專注力, 語言發展比同齡小孩差, 正在讀兼收位, 但進步不大, 我打算改排特殊位, 現在正多找些私人 ST/OT, 您可否也給我一些介紹? 謝. ...

原文章由 sjmama 於 08-6-4 12:52 發表
Dr. T,

其志可佳!

我正好跟你的建議相同:

我覺得目前教統局資助融合教育最少有兩個問題:
1)
按教統局在2003年推出「新資助模式」,學校根據特殊學習需要學生的數目,會獲得政府資助每人每年一至兩萬元。粗略 ...

Dr. T,

對不起,不知是否你看漏了我的post,可否pm社交小組的資料給我。謝。

olima

原文章由 olima 於 08-7-24 11:29 發表
Dr. T,

再一次多謝你的回覆。

1. 我想繼續為兒子找些社交小組的訓練,可否作出推介﹖現時參加的那一個社交語言小組較流水賬,未能針對個別孩子的需要,故完成此課程後(約9月)將停止。請pm。

2. 已聽取閣下意見,為兒子在cac ...

老人痴呆發作,以為自己已寄出...請check pm...

原文章由 olima 於 08-7-28 12:41 發表
Dr. T,

對不起,不知是否你看漏了我的post,可否pm社交小組的資料給我。謝。

olima

"I" or "E"

Hello Dr. T,
My daughter is 2 yrs and 10 mths and
she has language delay and attention difficulties.  She will have  an " I" place at
kindergarten next month and now she is doing some private early training and OT.
Do you think it is better for her to
change to 'E" place?
Please PM me! thank you
waiwai mommy

抱歉由於不清楚小朋友的實際情況,所以只能單就I位與E位所能提供的服務作比較...

I位理論上孩子每日都會有機會接受特殊教師的個別訓練,但接受專家(OT/ST)的服務可能較疏落,除非自費的服務已補I位的不足.

相對地E位每星期或定期到中心受訓,如果家中有人能夠每日跟進就最理想,否則一星期只是受訓一次一定不會有成效.

原文章由 annalauking 於 08-7-28 15:49 發表
Hello Dr. T,
My daughter is 2 yrs and 10 mths and
she has language delay and attention difficulties.  She will have  an " I" place at
kindergarten next month and now she is doing some private early  ...

dr.t,社交小組資料可以pm埋比我嘛?thanks.
原文章由 Dr.T 於 08-7-28 14:42 發表
老人痴呆發作,以為自己已寄出...請check pm...

請check pm.

原文章由 llcathy2004 於 08-7-29 18:23 發表
dr.t,社交小組資料可以pm埋比我嘛?thanks.

Dr.T

小兒2歲8個月, 有語言遲緩, 專注不足. 特別的情況如下
1)我覺得他其實已掌握了很多單詞, 包抬動詞, 但有時未能適時發出, 往往過一陣才說,  
2)他最近也出現一些行為方面的問題, 另如, 當你責備他, 既便只說一個"no"字,  他會假裝哭, 然後他會說 "don't cry, tissue, 冇事, 冇事" , 並要求你跟他說"dont' cry, 冇事" 他才安樂, 否則他會不仃的哭下去.  我不知道是否應該順他意, 但怕他哭不仃, 不知如何對付.
3) 他也喜歡玩直線, 比如將玩具車推前推後.   

已排期cac, 預計要等到9月左右,  心中已有最差打算.
其實已為他安排了一間不錯的幼稚園在9月讀K1, 現在,希望多參加一些ST , OT, 多些進步,  可否給些建議, 或有特別適合的ST OR OT 介紹. 請PM. 謝謝 !

DR.T,仍未收到,請再pm一次.唔該唔該!
原文章由 Dr.T 於 08-7-31 17:53 發表
請check pm.

烏龍的我原來又send了給自己

已再寄一次...

原文章由 llcathy2004 於 08-8-1 04:07 發表
DR.T,仍未收到,請再pm一次.唔該唔該!

首先希望大家不要期望我介紹st,ot,或社交小組....因為你們會發現來來去去都是那三幾個,因為信得過的不多...但瓜田李下,不想有人話我幫人賣廣告,請大家高抬貴手.

回到小佳的問題,似乎你的小朋友仍未見專家作評估(如說錯請諒),因此無需自行莽下判斷斷定小朋友是有困難.當然有時當有問題會令家長著緊些都是好事,但杞人憂天就未免太過了.

現時已是8月,距離你見CAC時間不遠,目前安排多一些社交機會,加上9月又會開學,想信應已有幫助,無需急於求助.

除非見CAC後你仍有擔心,想要Second opinion...

原文章由 小佳 於 08-8-1 01:57 發表
Dr.T

小兒2歲8個月, 有語言遲緩, 專注不足. 特別的情況如下
1)我覺得他其實已掌握了很多單詞, 包抬動詞, 但有時未能適時發出, 往往過一陣才說,  
2)他最近也出現一些行為方面的問題, 另如, 當你責備他, 既便只說一 ...

[ 本文章最後由 Dr.T 於 08-8-1 13:59 編輯 ]

收到啦,唔該晒!
原文章由 Dr.T 於 08-8-1 13:56 發表
首先希望大家不要期望我介紹st,ot,或社交小組....因為你們會發現來來去去都是那三幾個,因為信得過的不多...但瓜田李下,不想有人話我幫人賣廣告,請大家高抬貴手.

回到小佳的問題,似乎你的小朋友仍未見專家作評估(如 ...

ADHD, again?

Dear Dr. T ,

My son was dignosed with  ADHD and is now 12.  He is very good at maths but weak in languages, he can read quite well in both though. The younger brother aged 9 has minor symptons (no dignosis yet).  The younger one is managable at home but the teachers said he leaves the seat quite often,  plays with stationary and is easily provoked, but he can still answer the questions correctly.  He is language sensitive (my observation but his grades do not confirm this) but poor in maths (the maths teacher is not worried about his ability, saying he just needs more practice on past worksheets, not extra tuition.)  

The younger one is on the very long government waiting list.  When I filled out the questionaire, I really didn't feel he was a typical ADHD, not that I don't accept another ADHD in the family.  I wonder if his brother's behaviour affects him in one way or another.  Or that the tough training as a parent with the fisrt boy means I have more tolerance and experience towards the younger one.  He is very affectionate and we enjoy a close relationship.

I wonder if any kind of ability test would help to clear all of the above confusion?

Thanks and I enjoy reading your topic.

bleung

你說的原因未必沒有可能-因為你有著處理哥哥的經驗,故此家中的一切行為指示會相對較有規有矩,但學校可能比較規則不清楚,又或者是老師的課室管理方法有問題,所以會令弟弟表現出與ADHD相近的行為.

個人認為正路的做法是嘗試撇開可能做成問題行為的原因,看看是否是單純的專注/過度活躍問題.簡單的行為評估表當然沒有太大意義,同時亦只是將矛頭指向行為而忽視了其他可能因素.

quote]原文章由 bleung 於 08-8-6 13:19 發表
Dear Dr. T ,

My son was dignosed with  ADHD and is now 12.  He is very good at maths but weak in languages, he can read quite well in both though. The younger brother aged 9 has minor symptons (no di ... [/quote]

I位定E位

Dear Dr T

我小朋友現2yr, 1yr時在政府評估中心評估為發展遲緩, 當時安排輪侯I位及E位。今年4月我經正常途申請入讀正常pre-nursery, 該幼兒園知道小朋友有問題但亦願意給他機會, 故小朋友將會在9月正式上課。在7月時我收到E位有位, 今天第一次到HEEP HONG見姑娘, 物理/職業/言語治療師…..以便安排9月就讀。但在2星期前收到信話I位又有位, 我以為I位及E位是可同步進行, I位間學校亦正正小朋友9月將入讀個間, 於是我亦立即回覆接受I位安排。但今天當我跟HEEP HONG姑娘提到時, 她們說只可21, either Ior E位。我想問是否真的只可讀一樣? Can I take both?若只可take one, 我應該點選擇好?小朋友各方面都較慢: 言論, 認知, 大小肌肉……我是否應要E? E位才有物理/職業治療師。雖然無I, 但亦可正常上學, 籍著群體生活給予小朋友多D刺激, 相信言語方面有一定幫助

what do u think, Dr T?

Pls help.

I位定E位

我小朋友現2yr, 1yr時在政府評估中心評估為發展遲緩, 當時安排輪侯I位及E位。今年4月我經正常途申請入讀正常pre-nursery, 該幼兒園知道小朋友有問題但亦願意給他機會, 故小朋友將會在9月正式上課。在7月時我收到E位有位, 今天第一次到HEEP HONG見姑娘, 物理/職業/言語治療師…..以便安排9月就讀。但在2星期前收到信話I位又有位, 我以為I位及E位是可同步進行, I位間學校亦正正小朋友9月將入讀個間, 於是我亦立即回覆接受I位安排。但今天當我跟HEEP HONG姑娘提到時, 她們說只可21, either Ior E位。我想問是否真的只可讀一樣? Can I take both?若只可take one, 我應該點選擇好?小朋友各方面都較慢: 言論, 認知, 大小肌肉……我是否應要E? E位才有物理/職業治療師。雖然無I, 但亦可正常上學, 籍著群體生活給予小朋友多D刺激, 相信言語方面有一定幫助

What do u think, Dr T?
Pls help.

Dear Dr. T,
你好!我個仔,22個月被,由健康院醫生話佢既SD;~15個月,SV:15-18個月,醫生話佢語言及認知能力遲緩,而家識講既野:爹D,媽媽,姐,住,爺爺,Bye,早晨,唔好,OH No,唔該,巴士,車車,成日只係講一大堆BB話,講既時候七情上面,但冇人明白佢講乜。好鐘意車,乜車都鐘意,尤其係個轆,出街好鐘意望車,成日想摸個轆,好鐘意同人玩,同人有好多眼神接觸,甚至乎可以叫做,喜歡與人對望,尤其係鐘意做實驗,(例如:佢見倒搣你,你會大叫,佢就會搣下自己,睇下咩感覺,然後就會搣佢,望住你既反應,你叫,佢會好開心,你鬧佢,佢就會扮喊,直至你同番佢玩為止。) 佢明白物件既相互關係,佢都幾快明白,例如廚房個閘係新既,佢會不斷望人地點開,自己又不斷試,直至自出自入。講到健康院叫我教佢眼、耳、口、鼻,就教極都唔識,十次都冇3次中。
8月份返左1個月N1,開頭喊左幾日,跟住已經冇喊,望住人地做乜,人地跟住做早操,佢就郁郁個身體咁,但係老師話佢唔明人地既指示,例如:上堂期間突然企左上張,跟住跳落黎,趁老師唔覺,自己開門出去,教佢洗手,佢就玩水,完全話唔聽。佢地話原本佢地可以接受佢講緊BB話,但係佢對指令接受能力好差,越叫越走,而家話比多個禮拜適應期,如果都仲係唔得,要遲半年先返學。
而家健康院轉介左去做評估,佢話要等6-9個月,我好擔心個問題越黎越大,由於上年我好專注咁跟個女D功課,佢多數跟工人,我覺得自己欠左佢好多、好多。
以下係我既問題:
1.
我本身個妹係中度自閉,會遺存比我個仔嗎?

2.
會唔會係我太專注女兒,對兒子訓練不足呢?

3.
我而家係咪應該去找人同佢做評估同訓練呢?係咪找言語治療師呢?

4.
我個程度係咪好嚴重呢?

5.
D人話比多D佢去做多D運動有幫助,是嗎?

*好多問題,不好意思,請你幫忙解答。謝謝!
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/671602/ef1.jpg[/img]

Dear Dr. T,

我之前問過你我個仔為何尖叫, 如你所說隨住言語增加, 已經減少左, 但我又有其他煩惱, 自閉傾向小朋友的固執係要點處理? 好似我個仔, 佢好喜歡搭巴士坐最後, 我發覺佢是為了睇後面d車, 如有電梯同lift, 佢就要搭lift, 我覺得佢想按制, 係學校有好多玩具, 佢次次都係玩同樣一兩樣, 但如果收左個兩樣, 佢會玩別的, 不過好快會唔玩, i位老師同我講擔心佢固執多過言語, 我心想係唔係正常小朋友就唔會甘, 攪到我專登唔去搭lift, 唔坐巴士最後, 佢會唔開心, 不停提住, 但好怏比d野佢食, 又ok. 所以甘係唔係固執? 點先係固執? 又點handle? i位老師講可以睇精神科, 嚴重要食藥, 真的嗎?

THANKS DR. T
‹ 上一主題|下一主題