用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年拔萃女書院派出幾多份入學申請表
go

今年拔萃女書院派出幾多份入學申請表 [複製鏈接]

今年拔萃女書院(中學)會派出幾多份入學申請表比小六學生申請。我收唔到申請表,但係收到信話遲 d 可能有得面試,係唔係交左 Portfolio,收唔到申請表,就會收到呢 d 信啦???
   0    0    0    0

派多少表就唔知.
但我囡囡就收到申請表,1月7日前寄回.一月尾面試二月尾知結果

原文章由 tigerlo 於 08-1-9 11:54 發表
今年拔萃女書院(中學)會派出幾多份入學申請表比小六學生申請。我收唔到申請表,但係收到信話遲 d 可能有得面試,係唔係交左 Portfolio,收唔到申請表,就會收到呢 d 信啦??? ...

收到信話有得面試, 應該有申請表在內, 係咪學校寄漏咗, 不如打電話問吓學校!

原文章由 tigerlo 於 08-1-9 11:54 發表
今年拔萃女書院(中學)會派出幾多份入學申請表比小六學生申請。我收唔到申請表,但係收到信話遲 d 可能有得面試,係唔係交左 Portfolio,收唔到申請表,就會收到呢 d 信啦??? ...

如果12月尾收到半頁紙的短函話暫時無位,將你女兒放在reserve list,稍後可能再通知你面試之類的話,第一round來講應該是fail了。

不過不用灰心,可能這一,兩天仍有機會收到第二round寄出的申請表。

回覆 #4 Ms.ChanChan 的文章

係唔係交左 Portfolio,收唔到申請表,就會收到 reserve list letter???

原文章由 tigerlo 於 08-1-10 10:55 發表
係唔係交左 Portfolio,收唔到申請表,就會收到 reserve list letter???

我相信唔關有無交portfolio事,總之你交得form去,佢就會有書面回覆 :一係比將application form你填番去安排interview;一係就話你聽放你落reserve list。

回覆 #6 Ms.ChanChan 的文章

Ms. Chan Chan,
你好清楚war...

tigerlo,
我早期都跟你一樣,只收到半頁紙的短函話暫時無位.
但今天終於再收到信同application form la . 1月17日前交齊要求的文件,會再通知面試日期.
希望你都收到la.

原文章由 JJ_Ma 於 08-1-10 17:11 發表
Ms. Chan Chan,
你好清楚war...

tigerlo,
我早期都跟你一樣,只收到半頁紙的短函話暫時無位.
但今天終於再收到信同application form la . 1月17日前交齊要求的文件,會再通知面試日期.
希望你 ...

JJ_Ma,

你們需要接受測試嗎?

Hello Ling123,

你意思是什麼測試?

原文章由 JJ_Ma 於 08-1-10 21:31 發表
Hello Ling123,

你意思是什麼測試?

JJ_Ma,

Sorry, 我是指體能測試,聽朋友講,要上網登記測試項目,她是
22/12 收信.

原文章由 Ling123 於 08-1-10 22:33 發表

JJ_Ma,

Sorry, 我是指體能測試,聽朋友講,要上網登記測試項目,她是
22/12 收信.

Ling123,

只要求交齊文件, 沒有要求上網登記做測試項目. 都係打電話給學校問清楚.
唔知係唔係當初收到 reserve list letter有關? Maybe...只是候補生?
有冇人知道??? Pls help!

原文章由 JJ_Ma 於 08-1-11 01:42 發表

Ling123,

只要求交齊文件, 沒有要求上網登記做測試項目. 都係打電話給學校問清楚.
唔知係唔係當初收到 reserve list letter有關? Maybe...只是候補生?
有冇人知道??? Pls help!  ...

hi, JJ ma,

我地係12月23日收信,入面有 一份 application form,
要填完 1月7日前寄返 dgs.

仲有一份體能測試,<係自由參加,可以去亦可以唔去 >
如果想去,就要1月5日前上網登記,1月19日去dgs測試。

我諗係1月7日後,可能有人無交回application form,
所以dgs 再寄application form 俾 reserve list 上面嘅學生。

至於體能測試 ~ 你要再同 dgs check check啦....

[ 本文章最後由 Marco-ma 於 08-1-11 07:54 編輯 ]

會唔會第一批收application form 的學生, 全部之前交portfolio 都有交張special sport form, 所以早d寄信通知安排special sport skill test (scheduled on Jan 19)? 我囡屬於這一類

可能第二批不是候補生, 只是之前交portfolio 無交張special sport form, 所以校方認為無需做sport skill test, 才有處理application先後的特別安排!

Ling123,

[ 本文章最後由 木土土 於 08-1-11 23:48 編輯 ]

原文章由 木土土 於 08-1-11 23:41 發表
會唔會第一批收application form 的學生, 全部之前交portfolio 都有交張special sport form, 所以早d寄信通知安排special sport skill test (scheduled on Jan 19)? 我囡屬於這一類

可能第二批不是候補生, 只是之前 ...

若果係咁dgs都幾奇怪,該批1月7/8號收到application form的學生其實係12月尾都曾收到封信話因為學位有限,現在未能發生application等等。 但事隔短短1星期,又突然收到另一封信比張aplication你填番去。

咁之前封信其實係咪可以慳番?

仲有,12月尾那封半頁紙的信無letterhead,沒有學校蓋章,只有下面校長署名,如果send得多application,真係搞唔清邊間學後寄過來的。

總之覺得安排都幾混亂下。

Homama2004,
請問你收到面試時間的信未呢?

原文章由 Homama2004 於 08-1-9 20:44 發表
派多少表就唔知.
但我囡囡就收到申請表,1月7日前寄回.一月尾面試二月尾知結果

唔駛禁緊張...年年都係禁收人嫁la...總之有信你地去interview咪得lor.

你地講個d後補生要放榜後即七月中才有...e加係第一輪。

唔一定要做sport test...我個女sport麻麻...冇做sport test...但係都收咗佢...最緊要抓緊你的強項係interview表現出來。

Ling123,

DGS面試時間

各位,
請問你們收到面試時間未??
我已於1月17日前交回application form, 現在好心急想知何時interniew. 至於我囡囡體能測試, 學校回覆遲D有需要會再通知測試日期.
你們囡囡今天做的體能測試情況又如何?
‹ 上一主題|下一主題