用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無人識計呢條數呀?
go

有無人識計呢條數呀? [複製鏈接]

有無人識計呢條數呀?

87  57  36  19  ___  1
   0    0    0    0

回覆 #1 Li_vivi 的文章

好難呢, iq 題嗎.
我計到答案是 = 10
先將每個數各自乘起來e.g.
8x7 = 56
5x7 = 35
3x6 = 18
1x9 = 9
你會發覺將答案+1 = 下一個數, 即係56+1 = 57, 35+1 = 36, 18+1 = 19
咁9+1 = 10
1x0 = 0 ,再+1 = 1

唔知你明唔明呢
JC

JC
明白哂﹗thanks﹗
係朋友囡囡既功課, 我都覺得好難.

回覆 #3 Li_vivi 的文章

唔駛客氣
但係幾年級既數, 咁深既
JC

回覆 #2 JC 的文章

但唔logic woo....

我覺得是3

87    57   36    19  __ 1
   30    21    17   (16)
        9     4    (1)

原因係1 square, 2 square, 3 square.
第一.二行係兩數之差.
所以推翻上去.應該17-1=16
19-16=3

我都想知係幾年級?

我都覺得呢條數怪怪地????
             diff
87           30
57           21  9(3*3)
36           17  4(2*2)
19           16  1(1*1)
3             16  0(0*0)

應該不合理.

8*7+1=57
       5*7+1=36
       3*6+1=19
       1*9+1=10
       1*0+1=1

seems 好似OK, 但再推唔倒跟住嘅數.冇pattern.

原文章由 wunma 於 08-1-9 14:04 發表
相信條題目應該係:
82  57  36  19  __  1 而不是 87  57  36  19  __  1
答案: 6

解題:
9 x 9 = 81+1 --> 82
8 x 7 = 56+1 --> 57
7 x 5 = 35+1 --> 36
6 x 3 = 18+1 --> 19
5 x 1 =  5 +1 --> 6 (答案)
4 x 0 =   ...

[ 本文章最後由 gogolaw 於 08-1-9 14:54 編輯 ]

我認為 JC 的推算合理

我用過 erylam 的方法,但解釋唔到最尾的數是 1

而 wunma 的方法用 9,7,5,3,1, 但解釋唔到點解有 0

JC
係四年級既數學黎的.

JC是對的, 好野 . 但我覺得呢條唔似係一般嘅數學題, 似係推理題多D.  你話而家做父母真係要十項全能先攪得掂 , 少D IQ都死好多細胞

原文章由 JC 於 08-1-9 11:07 發表
好難呢, iq 題嗎.
我計到答案是 = 10
先將每個數各自乘起來e.g.
8x7 = 56
5x7 = 35
3x6 = 18
1x9 = 9
你會發覺將答案+1 = 下一個數, 即係56+1 = 57, 35+1 = 36, 18+1 = 19
咁9+1 = 10
1x0 = 0 ,再+1 = 1

唔知你明 ...

原文章由 寶貝豬的媽咪 於 08-1-9 15:04 發表
JC是對的, 好野 . 但我覺得呢條唔似係一般嘅數學題, 似係推理題多D.  你話而家做父母真係要十項全能先攪得掂 , 少D IQ都死好多細胞

Yes. I find JC is right. It likes critical thinking
math of E.nopi Math.
‹ 上一主題|下一主題