用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 女孩子你會比佢學 violin or cello ?
go

女孩子你會比佢學 violin or cello ? [複製鏈接]

終於都"的"起心肝比女學樂器 , 但我想女學
violin , daddy 就話viola 好
but 囡囡自己就想學piano ...
hehe piano 自己都識少少, 可以save 番
雖然 violin & cello 音式都好好聽
但cello 要"mark" 開腳坐 , 好似唔係幾好睇
hehe 除左呢d 咁無知既分別外, 唔知仲有無其他專業d 既意見呢 ?

thx
   0    0    0    0
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

cello 少人學d,
論姿勢, violin 夠頭側頸側啦, 通常在演奏時cellist 都會著長裙 ---雖然 "mark" 開腳坐, 但一d都唔粗魯, 我覺得有型就真

原文章由 emiluihk 於 08-1-8 18:00 發表
但cello 要"mark" 開腳坐 , 好似唔 ...

I like cello more, 有型!

我都覺有型,尤其是如果係仔背住個cello 出街 型到不得了喔 ! ... 但個cello 咁大個 .. 唉 ! 間屋又咁細 , 又怕佢平時會
養成習慣"mark" 開腳坐喎 !
哎呀 ~~ 都係去睇吓d 價錢先
唔知邊樣貴d 呢 ?
聽聞violin 都要年年換
唔知cello 駛唔駛呢 ?

原文章由 shunshunma 於 08-1-9 11:04 發表
I like cello more, 有型!
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

cello!!

Cello

原文章由 emiluihk 於 08-1-9 11:22 發表
我都覺有型,尤其是如果係仔背住個cello 出街 型到不得了喔 ! ... 但個cello 咁大個 .. 唉 ! 間屋又咁細 , 又怕佢平時會
唔知邊樣貴d 呢 ?
聽聞violi ...

Cello,我囝囝都係學Cello,揹住个cello出街係幾有型。不過,因為都幾重、又怕被人撞倒个cello,多數都係我揹!雖然識的同學當中學cello的大部分係男仔,但也有女仔學,你看「小交」的
Cellist 都係女多過男!

原文章由 emiluihk 於 08-1-9 11:22 發表
唔知邊樣貴d 呢 ?
聽聞violi ...

我女學左 3 年, 唔覺因為學左 cello, 有 d 乜野唔好既習慣.

學 cello 最大既問題, 我覺得都係背住個琴既困難, 我女快 11 歲, 唔算高大, 剛換上 3/4, 比之前更吃力, 帶佢出街上堂會幾辛苦, 平日番學我都幫唔到佢, 所以 li 個都要考慮.

不過同意拉 cello, 男女都一樣, 幾有型 .

初初學, 琴唔會太貴, 我女初學部舊琴都係千幾.

多謝大家既意見喔
等我番去再遊說吓個女唔好學piano 先

原文章由 emiluihk 於 08-1-9 15:58 發表
多謝大家既意見喔
等我番去再遊說吓個女唔好學piano 先

點解唔好學 piano?  最緊要其實係妳女喜歡甚麼, 那佢才會有興趣去學習.

我女雖然習 cello, 但係佢最早學既係鋼琴, 依家仍然都學緊, 鋼琴係學音樂最好既基礎訓練, 若果小朋友喜歡, 亦係一個好好既選擇.

Zoey,

May I know where can the kid learn the Cello ? Any recommendation of the cello teacher  please ?

原文章由 Zoey 於 08-1-9 16:08 發表

點解唔好學 piano?  最緊要其實係妳女喜歡甚麼, 那佢才會有興趣去學習.

我女雖然習 cello, 但係佢最早學既係鋼琴, 依家仍然都學緊, 鋼琴係學音樂最好既基礎訓練, 若果小朋友喜歡, 亦係一個好好既選擇. ...

我女都係先學鋼琴,後來至學埋大提琴。
我女3年級開始拉, 用3/4琴,到而家中一都唔使換琴, 不過最近比阿哥撞爛咗個琴先換。

我女兒都是先學鋼琴,中一時她想學多一種樂器,是flute和cello的選擇,我隨她意願,最終選了長笛.但學過之後卻發覺flute是一樣易學難精的樂器,每天要逐粒音練吹(都幾悶),但因為是她自己的選擇,所以都沒有放棄.今年亦考了長笛試.
而cello她仍然都有興趣,說待她有時間會再學.
如果小朋友對鋼琴有興趣,不妨讓她由piano開始.因為她的興趣可能也是一種推動力.

原文章由 Zoey 於 08-1-9 16:08 發表

我女雖然習 cello, 但係佢最早學既係鋼琴, 依家仍然都學緊, 鋼琴係學音樂最好既基礎訓練, 若果小朋友喜歡, 亦係一個好好既選擇. ...

非常贊同,piano乃basic的training,有助睇譜,拉Cello看一行五線譜,piano要看兩行(左、右手)。我囝囝也是先學piano(K2開始學),才學Cello (小一開始學)。而且如天生冇Prefect pitc, 可能先學piano會有幫助!(因我囝囝的cello老師常叫他聽吓啲音準唔準,自己一邊拉一邊聽 ,我稔略懂piano可能有幫助!)(此乃个人經驗之分享,不能作準!)

violin
已經學緊
最重要是能夠跟到甚麼老師
如果重有其他孩子就學
Piano

[ 本文章最後由 bebebe12345 於 08-1-10 14:22 編輯 ]

我比較讚成先學鋼琴再學其他樂器,
因我自己是先學鋼琴再學小提琴的,
出面好多學生學左幾年小提琴,
上堂時都係要老師幫佢調音,
但我覺得先學鋼琴的學生,
你可教佢用鋼琴/調音器調回小提琴音,
而不需依賴老師,
學過鋼琴,我覺得對聽音準、按弦會較易掌握。
在我認識學弦樂的朋友中,
他們多是先學小提琴,然後會學大提琴和中提琴。
喜歡真正享受音樂

原文章由 angelymama 於 08-1-9 17:15 發表
我女都係先學鋼琴,後來至學埋大提琴。
我女3年級開始拉, 用3/4琴,到而家中一都唔使換琴, 不過最近比阿哥撞爛咗個琴先換。

...

妳囡囡 3 年級就用 3/4, 一定幾高大的 !

我女依家小五, 上年 10 月換上了 3/4, 睇佢既高度, 應該用得上幾年 ;  換左琴之後, 心理壓力大左, 因為貴左, 每次樂團都擔心會甩皮甩骨咁番黎 .

Ramomo,

一般學校, 琴行, 音統等都會有大提琴既小組班, 另外亦有一間叫 "Cello Factory" 專門學大提琴既學校, 不過口碑就唔太清楚, 而私人學費一般就要去到 around 400-600/hr.

[ 本文章最後由 Zoey 於 08-1-10 13:25 編輯 ]

OH 多謝大家既意見喔 ! 真係無諗過呢D 調音呀, 睇譜等問題,
因為自己都有少少底, 所以忽略左唔係我學添

BTW , 學上去又真係幾貴喎 ! 其實我都唔係太反對佢學PIANO,
只不過係想搵個好既, 又負擔得起既, 可以解吓譜,教佢去欣賞而唔係一味叫佢練琴, 考試之類既方式啫

真係要再"ZIP" 高個PILLOW 考慮清楚先得

多謝大家的提醒
‹ 上一主題|下一主題