用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有無小朋友學緊水墨畫呀?
go

有無小朋友學緊水墨畫呀? [複製鏈接]

我囡囡6歲, 唸緊不知給佢學水墨畫, 定係普通畫畫好?

如果學水墨畫, 不知對佢平時畫畫有無幫助呢?
   0    0    0    0

最細可以幾多歲開始?

小女都係6歳多,剛開始接觸水墨畫 ...
其實無話好唔好,
最重要係小朋友本身有無興趣
如果想對畫畫有幫助當然係素描好LA, 素描=基本功
但對於咁細既小朋友,ONLY 畫素描 第一佢能力未必達到,
第二可能有點沉悶
其實每種顏料都有它的特性及有趣之處, 最重要是小朋友本身有興趣又學得開心, 好老師當然不可缺少喇 !

原文章由 HALAHA 於 08-1-8 10:28 發表
我囡囡6歲, 唸緊不知給佢學水墨畫, 定係普通畫畫好?

如果學水墨畫, 不知對佢平時畫畫有無幫助呢?
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

水墨畫同普通畫畫好唔同..水墨畫用毛筆..普通畫畫用畫筆..我覺得最重要是看小朋友有冇興趣,如果小朋友本身喜歡畫畫.學什麼也沒所謂.

[ 本文章最後由 catcatchong 於 08-1-16 00:29 編輯 ]

多謝你地的意見.

聽你地咁講, 依家學好似早咗啲.

不知你地有無畫班介紹呢?

我個女學左2年幾啦(國畫) 係灣仔區既 佢地都有其他畫畫課程 唔知你近唔近 www.sjsmile.com

我女女而家k2, 學咗畫畫都差不多一年, 佢平日做完功課就攞顏色筆畫畫, 佢好中意, 佢d畫無論構圖及色調配搭都見到有進步, 老師有教佢用立筆及水彩畫畫(有時似水墨畫), 有次上完堂返嚟佢dad見到佢嘅畫 (係用水彩畫西瓜), 唔信係佢畫, 要女女即場畫比佢睇佢先信
嚟緊25, 26, 27號(即係星期五至日)係視覺藝術中心, 佢老師攪咗個畫展, (佢老師每隔一兩年就會攪一次畫展) 展出佢同學生d畫, 我個女都有3幅展品, 歡迎大家有時間去觀摩切磋  去完睇展覽仲可以順道去隔離香港公園玩tim

原文章由 NatalieMaMa 於 08-1-21 21:50 發表
我女女而家k2, 學咗畫畫都差不多一年, 佢平日做完功課就攞顏色筆畫畫, 佢好中意, 佢d畫無論構圖及色調配搭都見到有進步, 老師有教佢用立筆及水彩畫畫(有時似水墨畫), 有次上完堂返嚟佢dad見到佢嘅畫 (係用水彩畫西瓜 ...

可否PM我有關水墨畫資料,
我仔仔都K2,想學,
謝謝。

可唔可以e-mail D details 比我. thanks!

[email protected]

Hi, all mom,

I've sent the information to you all la...
But still may I invite you all to the exhibition before you make any decision:)

[ 本文章最後由 NatalieMaMa 於 08-1-24 20:45 編輯 ]

NatalieMaMa,

Can you PM me the details, Tks!

有無小朋友學緊水墨畫呀?

Please pm me the details,
Thank you!!

不知將軍澳區有無畫畫老師介紹呢?

我小朋友之前在旺角一間中心學國畫,不過因為CLASH左堂~停左, 個阿SIR都幾好, 好似又有油畫班學

你要INFO就pm我啦~我可以俾info你!
為小寶寶加油~

Hi, all

pm to you all la!!

老師的綱址....

http://www.linkingarthk.com/

我姑媽個女跟佢學畫和學寫書法....佢個女讀緊大學,所以遲
o的要上門教......

[ 本文章最後由 isak 於 08-1-26 02:06 編輯 ]

pls pm to me ...thanks !!

hi, 你可唔可以pm埋俾我? thanks

原文章由 NatalieMaMa 於 08-1-23 23:04 發表
Hi, all mom,

I've sent the information to you all la...
But still may I invite you all to the exhibition before you make any decision:)
兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。詩 127:3教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴 22:6
‹ 上一主題|下一主題