用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 請教:校車有否安全帶?
go

請教:校車有否安全帶? [複製鏈接]

想請教現任家長,
1. 根德園的校車是否由學校自己管理?
2. 校車是否大巴?有否小巴?
3. 有否安全帶?如有,是5點式或是兩點式?
4. 你們覺得安全嗎?(for k1小朋友?)

因為我的小朋友比較細粒,對他坐校車有點concern

謝謝回覆!
   0    0    0    0

唔好意思! 其實我都唔太清楚, 不過我見你咁耐都無人回覆, 我都知少少, 所以都想話比你知.
1) 校車係由學校管理.
2) 以我所見所有都係大巴.
3) 應該有seat belt. (因我仔仔坐褓姆車, 佢都一樣有.) 至於五點式定兩點式我就唔知.
4) 起初我都怕唔安全, 開頭嗰幾日我有跟褓姆車尾返學, 發覺都ok, 由十月開始比佢坐到而家, 我覺得都幾好, 照顧得佢唔錯. 所以我諗校車會更加好添, 同埋kv校車多數都有老師跟車, 所以你應該更加可以放心.

原文章由 蒜蓉 於 08-1-8 09:30 發表
想請教現任家長,

因為我的小朋友比較細粒,對他坐校車有點concern ...

1) 校車係由學校管理 -----全有老師跟車
2) 以我所見所有都係大巴----都有廿四座小巴
3) 應該有seat belt---- 好似冇!

原文章由 蒜蓉 於 08-1-8 09:30 發表
想請教現任家長,

因為我的小朋友比較細粒,對他坐校車有點concern ...

1.  YES,  並由老師跟車 (注意不是褓母).  所以要守規矩.
2.  大巴&24座小巴都有, 視乎你嗰條路線多唔多人座.
3.  我的小朋友座24座, 沒有安全帶 (初時我都覺得好似好危險, 但如果要座就冇辦法, 因為現時交通法例沒有規管).
4.  Touch wood, so far ok.

咁我又真係無諗過校車返而無seat belt, 我個仔坐褓姆車都有seat belt啦. 有此終都安全d, 由其大巴, 轉彎時多多少少都會轉埋一邊, 同埋佢地咁細個, 可能捉唔定就會擺得緊要d.

原文章由 janettang 於 08-1-13 12:06 發表

1.  YES,  並由老師跟車 (注意不是褓母).  所以要守規矩.
2.  大巴&24座小巴都有, 視乎你嗰條路線多唔多人座.
3.  我的小朋友座24座, 沒有安全帶 (初時我都覺得好似好危險, 但如果要座就冇辦法, 因為現時交通法例 ...

大巴係無安全帶,上次美孚校車在荃灣highway有少少意外,blick唔切,仲要全部學生在highway轉幾班車先番到來,o個次真係好驚....因為擔心無seat belt. 但我囡囡好彩當時無訓覺,hold得到hand rail. 佢話比我聽有小朋友跌左落地. 而我囡囡個nose都紅左少少. 問學校,學校話無事,會向校車反映....其實在入k1時,我都提過要有seat belt.但至今都無做! 唔通要government立法先得????

仲有早上只有一個老師在車上幫手,以前都有2個的!!! 真係有d唔夠!!!

[ 本文章最後由 vic6 於 08-1-16 12:41 編輯 ]

我其實都好擔心. :cry:

原文章由 vic6 於 08-1-16 12:39 發表
大巴係無安全帶,上次美孚校車在荃灣highway有少少意外,blick唔切,仲要全部學生在highway轉幾班車先番到來,o個次真係好驚....因為擔心無seat belt. 但我囡囡好彩當時無訓覺,hold得到hand rail. 佢話比我聽有小朋友跌 ...

如果真係唔太安全, 一係搭媬姆車啦, 媬姆車一來又細d, 二來又有seat belt, 校車姨姨一個都可以睇得番, 同埋我見阿仔搭嗰部, 若細粒小朋友就會兩坐位三個小朋友坐, 我有問過校車叔叔, 佢話怕太細粒, 兩坐位兩人坐都唔夠安全(雖然有seat belt), 怕轉彎西來西去, 咁就三個小朋友坐囉. 現時搭咗咁耐都叫幾好.

但有時見到D媬姆車接放學時好趕好混亂,仲有D要車轉車架!最好偷偷地去學校睇一次佢地點接放學.......
‹ 上一主題|下一主題