用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 007 急救
go

007 急救 [複製鏈接]

007 , 急救!

本月28前就要交報名表, 很難決定,唔該急救 我就快想到癲
小兒校網黃大仙區,家住沙田,琴4級, 校際二胡良, 學羽毛球, 小五是中、英、數B,常職A, 我都預左考Band 2,點知今次小六呈分,佢居然數唔合格(D),英文默書(C),其它全B, 我今次真俾佢嚇呆 , 怕Band 2 不補  今有心儀中學 1. 馬鞍山陳震夏  2.馬鞍山聖約瑟 3.楊葛小琳 4. 馬崇 , 5. 覺光 ,   打算考1. 2. 3, 但都好多人爭, 還要B或以上才見, 保險 報1, 4 或 5  老師話唔好試4 、 5 , 應該定高小小, 因為黃大仙的他區以有這些學校, 雖然位小, 但從市區跳入沙田相對競爭會小,可以一試, 佢又好似好有道理, 真唔知點好
唔該幫我分析下啦
   0    0    0    0

原文章由 paribas1004 於 08-1-6 00:18 發表
007 , 急救!

本月28前就要交報名表, 很難決定,唔該急救 我就快想到癲
小兒校網黃大仙區,家住沙田,琴4級, 校際二胡良, 學羽毛球, 小五是中、英、數B,常職A, 我都預左考Band 2,點知今次小 ...

paribas
我都多次強調自行分配學位,間間中學都會收高一皮,英中收精英、band2band1生…(否則band3中學就唔使多此一舉去招生反正派來最壞只不過band3生!)
如果上述5間中學均屬band2(我唔太熟沙田),估計~並不樂觀!

p.s.沙田區、大埔區由於整體規劃比較好(睇英國佬對沙田大埔之規劃比對香港政府對天水圍之建設無限感慨!)、時間比較悠久、有一班熱心人士辦學...所以個人估計小學之整體成績計比起市區(除幾個傳統名校區外),不遑多讓

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

回覆 #1 櫺囹桼 的文章

多謝寶貴意見, 決定報1, 3 祝仔仔好運
‹ 上一主題|下一主題