用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 矇仔媽媽
go

新加入 [複製鏈接]

進進媽:
看完你的文章後真的回心微笑!
其實我個仔都係一樣, 仍然用緊奶樽飲水及飲奶, 一日起碼飲2次, 早上及放學後, 有時晚上佢表現好, 我會給他一支奶奶飲完先訓覺, 不過有時怕佢飲完, 半夜懶起身O尿, 瀨到一床都係
在屋企我個仔仲係用奶樽飲水, 佢啜下啜下, 一天可以飲十支, 星期六工人煲涼茶比佢, 佢可以一個人飲晒成煲!
只要不影響佢嘅學業和品德, 呢d小問題, 由得佢吧!
嘻嘻 矇仔爸爸又話我縱仔了
原文章由 進進媽 於 08-1-17 19:47 發表
矇仔媽咪:
進進都有二寶,就係BB張被同奶樽,咁大個仔仲係用繄奶樽,
介唔到,真係無辦法,試過用杯,飲唔夠二淡就話唔飲,唉!!!
而家D細路仔,真係又驚佢食唔飽,香港細路真幸福.
星期日親子旅行,他巳很興奮,成日題著,重話星 ...

矇仔媽咪:
哈哈...我朋友個仔二年班都係用繄奶樽,其實我再問身邊的人,
好多小朋友都係用繄奶樽,he he!~~~只不過係唔比媽咪講出來,
仲多數係男仔 tim ar~~
至於夜奶,我就唔比佢飲好耐,因為佢同我,前二年搬屋轉登買張跑車床比佢都唔肯自已,真無命~~~同埋好驚冬天佢唔知醒
籟尿,咁我就慘,其實佢都係成5歲先介片,同埋見好多同學換了牙,
佢一隻都未換,唔知係咁發展慢d定係細仔關係呢?
你仔仔幾月?換牙未?
進進就10月,又不是好細,但讀書來講都係細仔,個豬今年仲話要到麥當努開生日會,我都唔知滿唔滿足到佢.

換牙

進進媽:
我真係無特別想比佢戒用奶樽,費事佢吾用奶樽不大飲水更煩:(

我個仔前面門牙既下面兩隻在舊年初已甩咗, 仲生番出黎!都幾齊,幾靚! 舊年年尾, 上面左邊門牙及下面左邊門牙旁邊既都甩埋, 而家都未生出來, 只長出了一D,D白色牙仔, 有兩個窿, 昨晚返亞婆家吃飯, 比亞姨笑佢"崩牙仔" .亞媽即係亞媽, 我有D擔心佢再生D牙不靚, 你知啦, 哨牙好吾掂,"Koo"牙好貴.... 你個仔仲未開始換牙?你平時有無比鈣片或維他命佢食?我有比個仔食, 不過吾好擔心, 我稔早d遲d都無所喟喇!

我個仔係3月出世, 算算地大仔啩!, 同佢出街D人話佢講野好老積, 佢吾中鍾意同細過佢嘅小朋友玩, 只係喜歡同D大哥哥, 叔叔傾計及玩, 女嘅佢又吾會"癡"....可能覺得女人麻煩!過去嘅六年, 我都有同佢開生日會, 多數系屋企, 見佢鍾意唱歌, 舊年我們在"Newway"同佢攪咗個生日會, 同埋D親朋戚友20幾人, 幾熱鬧, 佢仲一路唱歌一路和身邊嘅人握手, 扮晒大歌星! ,以為自己開緊演唱會
今年生日吾知攪吾攪好?佢已經問定我點同佢慶祝!有一次坐車經過旺角, 見到一個招牌"xxxx卡啦O.K.夜總會", 佢話今年要係個度開生日會, 我當堂呆咗   吾識答!只係答問咗爸爸先, 轉過話題就算了!在麥當勞開生日會好, 不過要揀間大D嘅, 地方太少玩遊戲會好辛苦, 如決定早D book!

原文章由 進進媽 於 08-1-18 18:40 發表
矇仔媽咪:
哈哈...我朋友個仔二年班都係用繄奶樽,其實我再問身邊的人,
好多小朋友都係用繄奶樽,he he!~~~只不過係唔比媽咪講出來,
仲多數係男仔 tim ar~~
至於夜奶,我就唔比佢飲好耐,因為佢同我,前二年搬屋轉登買 ...

矇仔媽咪:
嘩,你仔換左咁多牙?
我想問咁耐未換牙係唔係即係唔夠鈣呀?
算好呢
我之前都有買下鈣同魚干油佢食,但返學之後又好忙,
成日唔記得叫佢食,有d直頭擺到過期,又無買番,而家都好小比佢食,
咁會否唔夠鈣呢?
係呢,你有無買盒仔儲起佢d牙?我好多朋友都有.

進進媽媽:
我想如果你個仔吾揀食, 應該都夠營養均衡既!不用擔心!換牙遲D無所謂!我又幫佢儲起D牙仔, 只不過求其揾個膠盒仔裝, 是否有D特別既盒FOR 呢D作用, 請問可以在哪裡買?Thank you!
因為我個仔有鼻敏感及氣管敏感, 每天早上都要噴鼻和聞氣管藥, 我就順便比埋"KAWAI"肝油丸佢食!
原文章由 進進媽 於 08-1-19 19:44 發表
矇仔媽咪:
嘩,你仔換左咁多牙?
我想問咁耐未換牙係唔係即係唔夠鈣呀?
算好呢
我之前都有買下鈣同魚干油佢食,但返學之後又好忙,
成日唔記得叫佢食,有d直頭擺到過期,又無買番,而家都好小比佢食,
咁會否唔夠 ...

矇仔媽媽:

恕我多口插句, 我個仔以前都係要吸氣, 但游咗水後身體好咗, 重戒埋吸氣, 你都試吓.

原文章由 矇仔媽媽 於 08-1-19 09:52 PM 發表
進進媽媽:
我想如果你個仔吾揀食, 應該都夠營養均衡既!不用擔心!換牙遲D無所謂!我又幫佢儲起D牙仔, 只不過求其揾個膠盒仔裝, 是否有D特別既盒FOR 呢D作用, 請問可以在哪裡買?Thank you!
因為我個仔有鼻敏感及氣管敏 ...

矇仔媽咪:
我聽人講有得買那個叫"乳齒盒",但就真係不知那裡買,
另外,fling講得好無錯,游水真係對氣管敏感好好,尤其天氣開始熱番,
你可考慮,香港空氣真係好差,如果有氣管敏感要好小心照顧,
我就夏天都係盡量開晒d窗,小開冷氣,因為開冷氣會對氣管同呼吸度唔好,事關學校都係開冷氣,唔想佢二十四小時都係對著冷氣,
同埋多的做郁動的運動,對心肺好的.
唉!而家小朋友除了學業,重要顧埋各方面發展,好忙架!

Fling:
非常多謝你的提醒 , 來近夏天我會比佢試下, 大家有時間可在這地方交流一下, 八卦問, 你個仔是否也讀P.1, 如係, 那一班 ?
原文章由 fling 於 08-1-20 18:46 發表
矇仔媽媽:

恕我多口插句, 我個仔以前都係要吸氣, 但游咗水後身體好咗, 重戒埋吸氣, 你都試吓.

進進媽:
去完旅行, 先知道好多小朋友已學緊游水, 矇仔爸爸話等天氣暧D先比佢學, 吾知邊度學好呢?有無好介紹?你估有無D兩母子一齊學, 因為我都吾識! 哈哈.......遊乾既算吾算!
原文章由 進進媽 於 08-1-21 10:22 發表
矇仔媽咪:
我聽人講有得買那個叫"乳齒盒",但就真係不知那裡買,
另外,fling講得好無錯,游水真係對氣管敏感好好,尤其天氣開始熱番,
你可考慮,香港空氣真係好差,如果有氣管敏感要好小心照顧,
我就夏天都係盡量開晒d窗, ...

矇仔媽媽,

我仔仔係2B.

原文章由 矇仔媽媽 於 08-1-22 12:59 PM 發表
Fling:
非常多謝你的提醒 , 來近夏天我會比佢試下, 大家有時間可在這地方交流一下, 八卦問, 你個仔是否也讀P.1, 如係, 那一班 ?

矇仔媽咪:
我所知好多囝囝唔係學繄呀,仲係學識了,進進暑假就跟人地其它小學泳會學過12堂,但進度好慢,學完12堂都只係識踏水同呼吸,其實進進係一的都唔驚水,佢可掉個"味"鏡落池底再自已落去反果隻,我問過之前做游水教練的同事,佢話無可能進度咁慢,所以我決心今年找個私人一對一教佢,我朋友介紹過一個係退休教練,那教練話10堂包我仔起碼識游蛙泳或自由泳,不過我未搵佢,唸著天氣暖小小或過埋年先,如識了就可join學校泳會.

學遊水

進進媽:
係呀!我知道好多小朋友都已學識, 我仔個班其中有個小朋友在旅遊巴同我講, 佢已可遊到25m了, 我都有D慚愧, 我問我個仔想學遊水嗎?他說絕對吾想學, 以前細過學琴, D親戚問佢喜歡學琴嗎?佢話不喜歡, 係媽咪迫佢學. 我一路都堅持, 但上了小學後,功課實在太緊張, 最後都係放棄了!
我個仔好細膽, 又怕死, 又害怕出醜, 吾衰得:tongue: :tongue: !我要諗條計仔令到佢肯主動想學遊水!
原文章由 進進媽 於 08-1-22 23:30 發表
矇仔媽咪:
我所知好多囝囝唔係學繄呀,仲係學識了,進進暑假就跟人地其它小學泳會學過12堂,但進度好慢,學完12堂都只係識踏水同呼吸,其實進進係一的都唔驚水,佢可掉個"味"鏡落池底再自已落去反果隻,我問過之前做游水 ...

請多多指教...

矇仔媽咪,

你好,我仔仔都是讀1B班,我也是住在麗X花園的,仔仔平日就由婆婆帶番學放學,而我自已就要上班。

孩子初升一年班,最初那幾個月真的令人頭痛,問什麼都話不知道,默書幾低分都試過, 每次改正都是默幾多改幾多。每次默書和測驗,我仲緊張過佢,真是無辦法。

但這個新年開學後,明顯地他己開始接受了小一生活,而我自已都感到好開心。但當然有時候都會局部失憶,就好像那天英文默書究竟默邊處...咁?

仔仔都有用奶樽飲水,我曾試過要他用杯,返過來他只會喝一點點,那我只可以投降吧!

好高興在這認識你們,有時間請多指教...

Say Hello!

Joyce:

不要那麼客氣!:) :loveliness: :) :loveliness:
我已發了私人訊息給你, 有時間你去看吧!

原文章由 Joyce101 於 08-1-23 13:08 發表
矇仔媽咪,

你好,我仔仔都是讀1B班,我也是住在麗X花園的,仔仔平日就由婆婆帶番學放學,而我自已就要上班。

孩子初升一年班,最初那幾個月真的令人頭痛,問什麼都話不知道,默書幾低分都試過, 每次改正都是默幾多改幾多。每次默 ...

Reply e-mail

hi, everybody...

how to reply email in small Campus without any new mail received...

email

Joyce,

你可以嘗試用自己account send 一個email 比個仔個account, 就可以測試到收email 及 send email 了!:;pppp:  

原文章由 Joyce101 於 08-1-23 20:28 發表
hi, everybody...

how to reply email in small Campus without any new mail received...

[ 本文章最後由 矇仔媽媽 於 08-1-23 22:29 編輯 ]

回覆電郵

矇仔媽媽,

昨天其中一樣功課是不是回覆黃老師的電郵?

請問, 你個仔仔 Account 有否收到黃老師的來信嗎?

Joyce:

回覆黃老師的email是上星期的功課, 只是回一個email就可以了,
昨天沒有功課, 只說下星期三電腦評估, 小畫家及收,發email, 計入考試分內, 所以我自己昨晚教咗佢!

原文章由 Joyce101 於 08-1-24 08:21 發表
矇仔媽媽,

昨天其中一樣功課是不是回覆黃老師的電郵?

請問, 你個仔仔 Account 有否收到黃老師的來信嗎?

矇仔媽咪:
原來email和小畫家計考試分咩?唔怪得進進話要溫習啦!!!
我重無理佢叫佢自已玩下tim~~~
不過我就見佢小畫家畫左個好靚蛋糕,唔知交唔交到貨呢

Computer Lesson

進進媽:
希望佢地臨場識得做番出黎啦!

原文章由 進進媽 於 08-1-24 22:33 發表
矇仔媽咪:
原來email和小畫家計考試分咩?唔怪得進進話要溫習啦!!!
我重無理佢叫佢自已玩下tim~~~
不過我就見佢小畫家畫左個好靚蛋糕,唔知交唔交到貨呢 ...
‹ 上一主題|下一主題