用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試班是否值得一試
go

小一面試班是否值得一試 [複製鏈接]

見到坊間有不少的小一面試班,費用亦頗貴,真係想知道這些班是否值得去上 作用有多大?
   0    0    0    0

值唔值得? depend on 你家長想唔想去上. 我唔知我仔仔上同唔上既分別在邊度, 但如果係原全唔知由邊度教起, 上面試班會幫倒你. 亦可幫小朋友了解一吓各樣唔同既面試模式同禮儀, 當然有d小朋友冇上面試班亦都考倒心儀既學校. 上完面試班, 我得出既conclusion 係, 最重要就在平時家長多d起點小朋友, 不論時事或學術上, 都多做吓溫習, 就算唔上面試班都應該可以應付倒d interview.

如果你真係想上, 個人覺得, 上一個summer course或者在p1 interview 之前既half year, 即大約5月份 (我當時大約係咁上吓) 都足夠, 唔洗上成年, 好waste time 同 $$.

原文章由 eileenycm 於 08-1-4 23:53 發表
見到坊間有不少的小一面試班,費用亦頗貴,真係想知道這些班是否值得去上 作用有多大?

一試無防!
特別是那些慢熱、內向、害羞的小朋友,相信有一定程度的幫助。

Since I am a working mom, I didn't have much time to practise the interview with my daughter, so I let her attend the interview class for almost 6 months.

I think that the class can give her more confidence about the interview process and learn more basic knowledge.  But the class is expensive and I think just attend the summer class is also ok.  

After going through the different interviews in the past 3 months, I think luck is also important because my daugher is also rejected by some schools though she knows how to answer the questions.

原文章由 eileenycm 於 08-1-4 23:53 發表

邊間好

好多謝大家嘅意見,由於我囝囝真係一個好慢熱小朋友,所以我才會考慮比佢試一吓,之前都有上過去'小x士'同'小x元'睇過上課環境,我自己覺得唔係太理想,課室好細,冇咩設施,感覺唔係太舒服,不過只係我個人嘅feeling,但實際教出嚟嘅成績就唔知啦.我想知道你們都係在這兩間上小一面試班?

原文章由 eileenycm 於 08-1-8 22:25 發表
好多謝大家嘅意見,由於我囝囝真係一個好慢熱小朋友,所以我才會考慮比佢試一吓,之前都有上過去'小x士'同'小x元'睇過上課環境,我自己覺得唔係太理想,課室好細,冇咩設施,感覺唔係太舒服,不過只係我個人嘅feeling,但實際 ...

My opinio is that if you want your kid to apply those elite schools, then don't let him/her to attend those so-called interview classes. Every kid is unique. Raising up them by heart is the key to success.

我囝囝細個時都係好慢熱, 所以我俾佢參加不同的課外活動, 比佢接觸多些人和事. 特別係一些話劇班(係ymca學), 雖然只係返了一期, 但佢好開心, 亦活潑了很多. 今年佢考小一的成績都不錯.

所以我想你不一定要參加面試班, 可以考慮比佢返一些話劇或口才訓練班等, 幫助佢增加自信, 表達能力咁.

原文章由 eileenycm 於 08-1-8 22:25 發表
好多謝大家嘅意見,由於我囝囝真係一個好慢熱小朋友,所以我才會考慮比佢試一吓,之前都有上過去'小x士'同'小x元'睇過上課環境,我自己覺得唔係太理想,課室好細,冇咩設施,感覺唔係太舒服,不過只係我個人嘅feeling,但實際 ...

my son studied in 小x士, ok la. price reasonable. I don't know what is your expectation to get from these institution but they have satisfied my needs. I agreed with another mother, joined some ECA such as speech contest and drama course, it really helps a lot for those shy boy according to my own experience.  

原文章由 gordon 於 08-1-9 12:56 發表
my son studied in 小x士, ok la. price reasonable. I don't know what is your expectation to get from these institution but they have satisfied my needs. I agreed with another mother, joined some ECA su ...

gordon,

我囡又係讀小x士,讀左兩個course,都覺ok,同埋如果唔係同囡囡報左面試班,就唔會同佢考kum多私校law,原來我地印幾有緣喎 希望今年係sfa會係同班同學啦

我個人認為,上面試班唔係一定,但afford到既話,咪當eca上law

SandyWu,

我地真係幾有緣, 唔知會唔會有緣到兩個小朋友讀my 同一班. gordon係上星期日1:00pm-2:30pm. are we the same?

原文章由 SandyWu 於 08-1-9 13:22 發表

gordon,

我囡又係讀小x士,讀左兩個course,都覺ok,同埋如果唔係同囡囡報左面試班,就唔會同佢考kum多私校law,原來我地印幾有緣喎 希望今年係sfa會係同班同學啦

我個人認為,上面試班唔係一定,但afford到既 ...

原文章由 gordon 於 08-1-9 14:18 發表
SandyWu,

我地真係幾有緣, 唔知會唔會有緣到兩個小朋友讀my 同一班. gordon係上星期日1:00pm-2:30pm. are we the same?

gordon,

我囡囡take星期日上午11:00個班架,所以應該唔會遇過,因為
sunday下午要去學ballet 我而家反而諗下我地既小朋友會唔會p1一班呢

其實面試班唔多唔少對小朋友都有d幫助, 始終由陌生人培訓, 小朋友會聽教d, 會入腦d, 亦順便可以訓練佢地多d面對陌生人同表現自己.

我覺得模擬面試都好有用, 我囡囡參加咗兩次, 兩次都有錄影, 我會同佢睇返片, 講解返比佢聽要注意d咩, 有d咩地方做得唔係咁好.

面試班亦會有講座比家長, 提醒家長點樣準備profile, 小朋友面試著邊類型既衫, 梳咩髮型等等, 都幾有用.  

我囡囡結果都考到心儀既學校.

[ 本文章最後由 G-Ma 於 08-1-10 22:58 編輯 ]

G-ma, which P1 interview class / school did you kid attend?

原文章由 G-Ma 於 08-1-10 12:14 發表
其實面試班唔多唔少對小朋友都有d幫助, 始終由陌生人培訓, 小朋友會聽教d, 會入腦d, 亦順便可以訓練佢地多d面對陌生人同表現自己.

我覺模擬面試都好有用, 我囡囡參加咗兩次, 兩次都有錄影, 我會同佢睇返片, 講解返 ...

我囡囡讀"維x教室"

原文章由 DodoluMama 於 08-1-10 19:04 發表
G-ma, which P1 interview class / school did you kid attend?

想問大家我女兒現讀K2應該幾時開始上面試班呀 ??

同埋有冇邊間可以介紹, 謝謝 !

As I mentioned in this topic b4,  "如果你真係想上, 個人覺得, 上一個summer course 或者在p1 interview 之前既half year, 即大約5月份 (last year, 我當時大約係咁上吓) 都足夠, 唔洗上成年, 好waste time 同 $$."

Summer Course is July to August while the half year course, you can start in May during K2 until all the p1 interview finished.

Hope my information can help you out and good luck to your daughter.

原文章由 pearjadema 於 08-1-11 18:22 發表

同埋有冇邊間可以介紹, 謝謝 !

I found the interview class useful especially those mock interviews.
‹ 上一主題|下一主題