用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 Interview on 2nd Jan
go

Interview on 2nd Jan [複製鏈接]

My son will have an interview tomorrow. Is there any mama whose child has an interview today on 2nd Jan? Could you mind sharing some experience? I am really worried and nervous coz this is the lasst chance for my son as he has failed all the interviews a month ago.
   0    0    0    0

回覆 #1 Clarawsf 的文章

我也會在今日interview,我都想有mama sharing,可能競爭大,無人會給tips。不過我知
in時家長可以陪小朋友,所以你不用太緊張。

Clarawsf & feliz,
我仔係尋日面見的, 其實面試都係簡單, 和其他一般幼稚園分別不大. 如果父母都能出席, 最好一同出席, 我覺得這樣會讓學校覺得誠意大些, 也表示父母願意為孩子付出時間, 因為宣幼似乎很著重家長的參與.
一開始時, 我們到達學校(教會)的禮堂登記及等候, 然後安排到課室面談, 每間課室大概放了五至六張枱, 每一張枱有一位老師對面有三張櫈, 家長可與小朋友坐在老師對面, 因為宣幼是可以父母陪同一同面試的, 家長可各坐在小朋友左右兩邊, 開始時老師都是問我仔仔一些常識, 例如叫他拿起巴士/消防車等, 問他身邊的是誰, 平時喜愛吃甚麼等. 很普通的問題. 再問家長為何選擇宣幼等等問題.
不用太緊張, 希望你們可以平常心去面對, 我覺得這樣反而沒有太大壓力.

加油! 祝成功!

原文章由 feliz 於 08-1-3 08:29 發表
我也會在今日interview,我都想有mama sharing,可能競爭大,無人會給tips。不過我知
in時家長可以陪小朋友,所以你不用太緊張。

有3個大班房, 每一個班房都有幾張長枱Interview. 我見到唔同枱有唔玩具, 所以題目可能會有所不同.
不過都係d簡單野, 認o下生果、動物名稱, 顏色等等; 玩o下車仔咁......
照我睇最重要係睇個小朋友點應對, 肯唔肯答.
玩完之後會有份車仔禮物.
最後會同家長講清楚話唔係直升上宣小.
大約就係咁....放鬆D唔駛咁緊張喎....之前有In過其他學校已經有晒經驗啦. Right?!

小霖Daddy,
我之前都見往年面試的家長又係話,老師一定會提宣幼唔係直升宣小, 但我尋日面試時, 老師冇同我講呀, 莫非係唔得(不取錄)所以冇提(冇咁的需要)? 有D怪...

原文章由 小霖Daddy 於 08-1-3 14:06 發表
有3個大班房, 每一個班房都有幾張長枱Interview. 我見到唔同枱有唔玩具, 所以題目可能會有所不同.
不過都係d簡單野, 認o下生果、動物名稱, 顏色等等; 玩o下車仔咁......
照我睇最重要係睇個小朋友點應對, 肯唔肯答.
...

可能係第一日Interview唔記得講呢?? 唔好咁多心啦~~~同埋你KV已經掂左.......未有Offer先煩呢........

小霖Daddy,
你咁醒,又知我KV掂左?
其實我都係無聊自己係度亂諗0者.
希望大家都入倒心儀的學校啦!

原文章由 小霖Daddy 於 08-1-3 18:13 發表
可能係第一日Interview唔記得講呢?? 唔好咁多心啦~~~同埋你KV已經掂左.......未有Offer先煩呢........

原文章由 stliu 於 08-1-4 10:34 發表
小霖Daddy,
你咁醒,又知我KV掂左?
其實我都係無聊自己係度亂諗0者.
希望大家都入倒心儀的學校啦!

因為我都有留意KV嘅消息嘛~~~
其實KV都收左我個仔...不過我首選係宣幼....希望考到啦.

小霖Daddy,
本來宣幼都係我地首選來架! 佢真係唔錯, 又係基督教學校.
不過後來轉左軚, 變左KV係首選0者. 當然, 未到最後決定,都未知架!
咁希望你仔仔成功入倒宣幼啦!
原文章由 小霖Daddy 於 08-1-4 11:02 發表

因為我都有留意KV嘅消息嘛~~~
其實KV都收左我個仔...不過我首選係宣幼....希望考到啦.

小霖Daddy / Stliu / 各位媽咪,

我想問下大家意見, 如果宣幼同創價都收AM, 點揀好? ( 我地沒有宗教信仰 )
唔知兩間學校有什麼大分別呢? 謝謝!

kpbb

原文章由 stliu 於 08-1-4 11:14 發表
小霖Daddy,
本來宣幼都係我地首選來架! 佢真係唔錯, 又係基督教學校.
不過後來轉左軚, 變左KV係首選0者. 當然, 未到最後決定,都未知架!
咁希望你仔仔成功入倒宣幼啦!
...

[ 本文章最後由 kpbb 於 08-1-4 11:28 編輯 ]

kpbb,
我地冇報創價呀, 所以俾唔倒意見你呀. 我知道創價都有好好的評價. 兩間各有各好, 因為我係基督徒所以創價不在考慮之列. 但對你就冇分別.

原文章由 kpbb 於 08-1-4 11:26 發表
小霖Daddy / Stliu / 各位媽咪,

我想問下大家意見, 如果宣幼同創價都收AM, 點揀好? ( 我地沒有宗教信仰 )
唔知兩間學校有什麼大分別呢? 謝謝!

kpbb

...

如果講校舍, 我自己覺得創價好d, 大d, 可惜我落選了...

至於宣道係我心儀既一間, 所以好希望入到, 但奈何尋日in時, 女女唔舒服, 表現受影響, 所以而家都係聽天由命算...:-|

原文章由 stliu 於 08-1-4 11:47 發表
kpbb,
我地冇報創價呀, 所以俾唔倒意見你呀. 我知道創價都有好好的評價. 兩間各有各好, 因為我係基督徒所以創價不在考慮之列. 但對你就冇分別.

minimon,

唔好咁擔心啦, 我記得妳囡囡係細囡, 已經好叻嘞!我都希望妳囡囡入到間心儀的學校!

咁如果整體上, 你較喜歡那一間呢? ( 其實我對宣幼不是太熟悉... ) 謝謝!

kpbb

原文章由 minimon 於 08-1-4 13:32 發表
如果講校舍, 我自己覺得創價好d, 大d, 可惜我落選了...

至於宣道係我心儀既一間, 所以好希望入到, 但奈何尋日in時, 女女唔舒服, 表現受影響, 所以而家都係聽天由命算...:-|

...

原文章由 kpbb 於 08-1-4 15:38 發表
minimon,

唔好咁擔心啦, 我記得妳囡囡係細囡, 已經好叻嘞!我都希望妳囡囡入到間心儀的學校!

咁如果整體上, 你較喜歡那一間呢? ( 其實我對宣幼不是太熟悉... ) 謝謝!

kpbb

...

睇完宣幼個視學報告會知多d:
http://www.edb.gov.hk/
FileManager/TC/Content
_5219/alliancekg.pdf

仲有創價個視學報告:
http://www.edb.gov.hk/Fi
leManager/TC/Content_589
9/hong_kong_soka_kg.pdf

Hi all,

Thanks a lot for all your info.  My daughter will have interview on Jan/12.
‹ 上一主題|下一主題