用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 〔KTS〕 2008年小一家長入嚟傾吓啦
樓主: wasabb
go

〔KTS〕 2008年小一家長入嚟傾吓啦 [複製鏈接]

嘩!出左去成個月.....:loveliness:

我番黎啦~~~ :

原文章由 Ben2003 於 08-3-4 02:01 發表
係呀,到高年級時,很多同學仔都不是泛泛之輩。

隔離主題,現在 P.2 的囝囝囡囡,很多已部署得好好,第日高年級時,會很多勁人。

有你睇住進度,我相信你兩個囝囝第日都不是泛泛之輩。

最近,大時代,我要係各地 ...
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

Ben2003,

去咗边度威呀???

wasabb

原文章由 Ben2003 於 08-4-9 02:08 發表
嘩!出左去成個月.....:loveliness:

我番黎啦~~~ :

屋苑業主網,地產討論區,還有 BK "樓市動向" 討論區。

原文章由 wasabb 於 08-4-9 22:28 發表
Ben2003,

去咗边度威呀???

wasabb
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
命運就是這樣的敲門。

出去見到些舊網友 (eg. gohome 的林生, hippo),順道敘下舊。

又到 4 月學界比賽,所以趕返來。

小小bb 的文章,講完學界比賽之後,我會講下我的睇法。
命運就是這樣的敲門。

Hi ianmami,
你都打算俾囝囝讀kts咩? 你囝囝係咪o係Keen Mind 由pre-nursery讀上K3呀? Keen Mind pre-nursery好唔好? 我細囡今年要報喇! Cherrie以前pre-nursery讀樂基, 不過我驚到時樂基會搬呀!

原文章由 ianmami 於 08-4-7 23:37 發表

cherriemama, 你都加入kts 大家庭呀...............

原文章由 cherriemama 於 08-4-11 09:41 發表
Hi ianmami,
你都打算俾囝囝讀kts咩? 你囝囝係咪o係Keen Mind 由pre-nursery讀上K3呀? Keen Mind pre-nursery好唔好? 我細囡今年要報喇! Cherrie以前pre-nursery讀樂基, 不過我驚到時樂基會搬呀!

...

cherriemama, KM 的 pre-nursery 都幾好ka. d 老師都唔錯. daniel 都係用家之一.  oh cherrie 以前係樂基... 我無考過呀因個receiption 同我講full 晒.  有野你可以call 我.... kts... 我仲考慮緊..

Dear All:

大家好, 小女現就讀K2(SC), 今年要選小學, 我想幫女兒選一間讀得開心的學校, 現有以下問題, 請問各位可否幫忙

1.  KTS是否私立學校, 如收了是否仍可參加大抽獎
2.  功課量是否很多? 能否於半小時至1小時內完成
3. 學習氣氛如何
4. 小朋友享受上學嗎

1. Yes.  No problem.
2. around 5 pieces each day.  Depends on the child.
    Normally 1 1/2 hrs.
3. Very good.  Teachers are nice and caring.
4. Loves school very much.

原文章由 Karen8888 於 08-4-21 14:52 發表
Dear All:

大家好, 小女現就讀K2(SC), 今年要選小學, 我想幫女兒選一間讀得開心的學校, 現有以下問題, 請問各位可否幫忙

1.  KTS是否私立學校, 如收了是否仍可參加大抽獎
2.  功課量是否很多? 能否於半小時至1小 ...

原文章由 Yanamami 於 08-4-21 16:16 發表
1. Yes.  No problem.
2. around 5 pieces each day.  Depends on the child.
    Normally 1 1/2 hrs.
3. Very good.  Teachers are nice and caring.
4. Loves school very much.

Yanamami:

Thanks for your reply.

原文章由 Karen8888 於 08-4-22 12:44 發表

Yanamami:

Thanks for your reply.

想問下有無人知kts 有一個小一識應班會幾時開始呢???

Forgot already.  It's probably between the mid/end
of July til mid Aug.  Call the school for further details.

原文章由 ianmami 於 08-5-8 10:22 發表

原文章由 ianmami 於 08-5-8 10:22 發表

21/7 to 15/8
8:30am - 12:00pm

原文章由 kachunma 於 08-5-8 17:01 發表

oh.... 如果識應班個時仲未放summer 咁點呢.....???  都係call 下學校問下先

唔該哂..我上來就是想問這個問題..
見你覆左..真大幫忙

原文章由 cherriemama 於 08-4-3 22:37 發表
21/7 - 15/8 (Mon -  Fri) 8:30am - 12:00pm

Give out 男裝夏季校服褲 --2條 -- 11碼
             男裝夏季體育服褲 --1條 -- 11碼

If interested, please pm me.

原文章由 cheungmp 於 08-1-2 21:44 發表
wasabb,

收到你的PM, 我有:

男裝冬季校服--2套 -- 約12-13碼(cut 左牌, 唔記得咩碼 )
男裝夏季校服褲 --2條 -- 12碼
男裝夏季體育服褲 --2條 -- 12碼

另外, 我已經係我地個 forum 度叫其他媽咪睇下有冇二手校服 ...

温馨提示!
2008-6-10 (Tue)各位家長,記得回校辦哩註冊手續。

[ 本文章最後由 見習爸爸 於 08-5-13 18:09 編輯 ]

原文章由 kachunma 於 08-5-8 17:01 發表

kachunma, thank you..

嘩...唔該哂..我真係無左件事

原文章由 見習爸爸 於 08-5-13 18:02 發表
温馨提示!
2008-6-10 (Tue)各位家長,記得回校辦哩註冊手續。

請問各位

有無住在青衣, 而又打算坐校車返小一預備班?
我們打算自組褓姆車直接返KTS.
如果人越多..成本越低..又可省時.
有意者..請PM 我..保持聯絡
THANKS

原文章由 rubyngan 於 08-5-14 12:24 發表
嘩...唔該哂..我真係無左件事

想問下要帶d 物, 我物都唔記得啦
‹ 上一主題|下一主題