用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 〔KTS〕 2008年小一家長入嚟傾吓啦
樓主: wasabb
go

〔KTS〕 2008年小一家長入嚟傾吓啦 [複製鏈接]

>最近很忙

近月樓市活躍,返了屋苑業主網講下樓市,又要計算些資料
,股市又波動,南哥又渣。

仲要出江湖(其他地產網頁)探下舊朋友.....忙...
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

Hi 各位:

話咁快啲細路返埋今日學又放假啦,我哋又可以抖一抖。响度同大家拜個早年啦.....

祝 各位Ba Ba Ma Ma 身體健康.....工作順利.....得心應手^^^
    各位BB就 話頭醒尾......少說多做.......任勞任怨^^^

:恭: :喜: :發: :財:

唔知大家新年有冇啲特別節目呢?

Wasabb

恭祝各位心想事成。

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
命運就是這樣的敲門。

我都來報到

2008 P1

1. wasabb (boy) - York
2. 見習爸爸 (boy) - York
3. jc_mom (girl) - St. Cat.
4. kachunma(boy) - York
5. bluesky999(boy) - York
6. lrisl @m (boy) - Cannan
7. leo168 (girl) - KV
8. rubyngan (girl - jade) - Learning Habitat
9. sac.wen (boy) - KV
10. CandiceMaMi (girl) - KV
11. yiuyiuhui (girl) - York
12. sheepmom (boy) - St. Cat.
13. winny (girl) - Learning Habitat
14.牛牛Dady(Boy)-Cannan

牛牛Dady,

歡迎呀......好嘢,又多個新同學仔囉!

Iris,

終於有Cannan Boy la!

wasabb

原文章由 牛牛Dady 於 08-2-12 12:24 發表
我都來報到

2008 P1

8. r ...

[終於有cannan la!

Ben 哥

我很久没回来了,我太忙.

很高興仍見您在支持KTS家長們.

我跟小小BB有同感.

KTS是很多方面很好,但做KTS家長,如想亞B有點"成就"(即攞點獎,或有點排名的話),做家長的會很累.

Ben 哥係超班家長,Ben 哥個亞B又係超班亞B. 一般家長好似我咁,見到Ben 哥個亞B的戰跡,只得個admire字.

KTS的學生真好多高手. 我都覺得樣樣都似打扙.我亞B 07年入KTS時,我以為亞B樣樣資質都幾滿意,點知入咗多KTS後, 發覺要参加校內/外比賽,都是被老師篩選. 我亞B 報名聯校speech festival但無得去; 報名聯校music festival piano項不能以推薦類参加; 學校選亞B 入 choir 唱了5個月, 但聯校music festival choir 項卻出局,無得去(亞B很失望); 校內陸運會短跑項,亞B無得参加;校內 math competition, 聽說也可能是經老師篩選才可参加. 學術方面, 競爭更大, 我幾經辛苦,終於幫我亞B的水平提升到90分以上,但除math外,科科榜上(即班內那1科的頭5名)無名(小小bb 囝囝更利害,每次測驗考試都有兩科全班第一名, 但他也不入全級20名,可想像要在KTS有點"小成就",很難). 更得人驚的是,我見到某些班的某些科的頭5名有10多人(1班只得30多人),而且不旱見。

要努力的不是亞B, 而是做家長的我,因我發覺亞B不過是跟我和老師指示做。我覺得家長安排和教得好,亞B會考得好些(所以我覺得Ben 哥好勁)。是否要谷我就不知。起碼我自己無谷,亞B的課外練習量很少。開開心心是可以,但要在KTS有點"小成就",要有心理和時間準備,因很多同學仔不是泛泛之輩。我每天都帶亞B返學,然後細心看同學仔、壁報板,對學校有這些較直接的感覺。

原文章由 Ben2003 於 08-1-25 22:58 發表
早幾日,我和一個可能出年入讀 KTS P.1 的家長傾電話,講下 KTS 的學習生活,其中他說了一句:在 BK 網上看不見 KTS 有比較負面的言論....

聽到這句,唔知應該開心定唔開心....

我在 "Feb18 九龍塘小學開放日"  ...

我都來報到

2008 P1

8. rubyngan (girl - jade) - Learning Habitat
9. sac.wen (boy) - KV
10. CandiceMaMi (girl) - KV
11. yiuyiuhui (girl) - York
12. sheepmom (boy) - St. Cat.
13. winny (girl) - Learning Habitat
14.牛牛Dady(Boy)-Cannan
15. j2baba (boy) - HK Pre-school (Kln Tong)

原文章由 牛牛Dady 於 08-2-12 12:24 發表
我都來報到

2008 P1

8. r ...

係呀,到高年級時,很多同學仔都不是泛泛之輩。

隔離主題,現在 P.2 的囝囝囡囡,很多已部署得好好,第日高年級時,會很多勁人。

有你睇住進度,我相信你兩個囝囝第日都不是泛泛之輩。

最近,大時代,我要係各地產討論區亮下相,等舊相熟網友知道我仍健在 ,不久就會返黎再講揍仔經。
命運就是這樣的敲門。

Don't you think it's so very tiring?  They still have
more than 10 years to study....besides, you can't
help them anymore when they are in their
secondary.

原文章由 Ben2003 於 08-3-4 02:01 發表
係呀,到高年級時,很多同學仔都不是泛泛之輩。

隔離主題,現在 P.2 的囝囝囡囡,很多已部署得好好,第日高年級時,會很多勁人。

有你睇住進度,我相信你兩個囝囝第日都不是泛泛之輩。

最近,大時代,我要係各地 ...

始終都要放手讓孩子自己去處理自己的事(讀書、工作、前途....),Yanamami講得冇錯,跟得一時唔跟得一世,而且對小朋友真係要因材施教,唔好對佢哋定下一些佢冇辦法完成的目標,個個家長都想自己仔女做No. 1,但十隻手指有長短,讀書攞唔到No.1唔代表冇出人頭地之日ga ma,係咪?

Wasabb

原文章由 Yanamami 於 08-3-4 08:23 發表
Don't you think it's so very tiring?  They still have
more than 10 years to study....besides, you can't
help them anymore when they are in their
secondary.

復活節假期將到,你們會同小朋友去那裡玩.有甚麼節目,活動好介紹

bluesky999,

Maybe we'll join a 2-days trip to 長隆野生動物園.

Anyone have ever been there? Any comments??

Wasabb

原文章由 bluesky999 於 08-3-9 00:05 發表
復活節假期將到,你們會同小朋友去那裡玩.有甚麼節目,活動好介紹

Kids will have fun there.  Don't go to the water park.
The water quality is really bad --- yak!  the circus
is excellent (must go) but I think the crocodile park
is OK if you have time.

原文章由 wasabb 於 08-3-11 13:04 發表
bluesky999,

Maybe we'll join a 2-days trip to 長隆野生動物園.

Anyone have ever been there? Any comments??

Wasabb

Hi Wasabb
長隆野生動物園和長隆馬戲團表演值得一去.但其中有個游樂埸(水上樂園)就唔好玩.記得千其唔好買套票.因很少游戲岩k3玩.較適合中童玩多.小兒衹玩水上滾球(人在一個吹氣球裡面.然後在水面自已打滾).
單項票價幾貴.主要唔好玩又唔值.

原文章由 wasabb 於 08-3-11 13:04 發表
bluesky999,

Wasabb

[ 本文章最後由 bluesky999 於 08-3-12 21:41 編輯 ]

我哋個旅程可能會告吹,因阿囡呢兩日唔舒服,又發燒、又想暈又想嘔,同佢睇咗醫生食咗藥都係燒吓停吓,好擔心,不過今晚開始好啲啦!

wasabb

原文章由 bluesky999 於 08-3-12 21:39 發表
Hi Wasabb
長隆野生動物園和長隆馬戲團表演值得一去.但其中有個游樂埸(水上樂園)就唔好玩.記得千其唔好買套票.因很少游戲岩k3玩.較適合中童玩多.小兒衹玩水上滾球(人在一個吹氣球裡面.然後在水面自已打滾).
單項票 ...

回覆 #1 wasabb 的文章

小心女女身體,祝身體早日康復

bluesky999,

多謝你呀,不過今次流感來勢洶洶,唔好話返大陸,就算响香港都唔敢周圍去

wasabb

原文章由 bluesky999 於 08-3-16 16:56 發表
小心女女身體,祝身體早日康復

想請問一下各位,知唔知道KTS嘅數學係中文數還是英數呢?
同埋祝各位復活節快樂!!!!
原文章由 wasabb 於 08-3-17 01:07 PM 發表
bluesky999,

多謝你呀,不過今次流感來勢洶洶,唔好話返大陸,就算响香港都唔敢周圍去

wasabb

[ 本文章最後由 yiuyiuhui 於 08-3-20 22:19 編輯 ]

原文章由 yiuyiuhui 於 08-3-20 22:17 發表
想請問一下各位,知唔知道KTS嘅數學係中文數還是英數呢?
同埋祝各位復活節快樂!!!!

如無錯,以我知是中文數。
‹ 上一主題|下一主題