用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41區的家長, 你們會如何排位呢?
樓主: KY
go

41區的家長, 你們會如何排位呢? [複製鏈接]

原文章由 kimimi 於 08-1-3 13:32 發表
如果有20分, 第一輪又點排好呢 ?
Maryknoll Convent 和 嘉諾撒聖家學校(九龍塘)
請給意見

07年10月份那個自行派位是計分制和不限校網

08年1月份統一派位是 不計分, 以隨機幸運號碼先後次序來派位.
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

見很多家長以41校網統一派位傷腦筋!

暫時我以上届07年小一個選校名單以06年自行派位階段家長受歡迎程度作排列.

(注意, 今年個選校名單可能唔同!)
(記住統一派位係唔計分, 每個學生會有一個隨機幸運號碼作派位的先後次序)

甲部 (男生)
1. 4102 喇沙小學
2. 唔填或 4101 拔萃小學 (如果你心儀萃小學) 或 其他心儀本區或外區學校
3. 唔填或 你仲有其他心儀本區或外區學校

甲部 (女生)
1. 4106 瑪利諾修院學校(小學部)
2. 唔填或 4110 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 或 4101 拔萃小學 或  其他心儀本區或外區學校
3. 唔填或 你仲有其他心儀本區或外區學校

乙部
(本區之頂級系列)
4102 喇沙小學 (F)
4106 瑪利諾修院學校(小學部)
4101 拔萃小學
4110 嘉諾撒聖家學校(九龍塘)
4109 嘉諾撒聖家學校

(本區之選系列)
4105 九龍塘官立小學
4111 中華基督教會基華小學(九龍塘)
4103 華德上午學校 (09年轉全日制)
4104 華德下午學校 (09年轉全日制)

(41校網內的其他外區受歡迎學校之選)
3406 九龍靈光小學
4307 聖公會基德小學
4309 天主教伍華小學
4304 保良局何壽南小學
4301 聖博德學校
4305 黃大仙天主教小學
4312 嘉諾撒小學

(41校網內的其他外區學校之中下選擇)
3404 牧愛下午小學
3413 合一堂學校
3407 基督教香港信義會紅磡信義學校
4310 天主教博智小學
4311 黃大仙官立小學
4302 福德學校
4303 浸信會天虹小學
4306 孔教學院大成小學
4308 天主教溥仁學校

(41校網內的學校之中下選擇)
4108 樂善堂小學
4107 耀山學校
Regards,
Uncle-DOS

THANKS FOR YOUR DETAILED AND USEFUL INFO.

原文章由 Uncle-DOS 於 08-1-3 14:56 發表

暫時我以上届07年小一個選校名單以06年自行派位階段家長受歡迎程度作排列.

(記住統一派位係唔計分, 每個學生會有一個隨機幸運號碼作派位的先 ...

uncle-dos,

嘩!你真係幫到我哋呢d烏烏吓嘅家長好大忙呀
原文章由 Uncle-DOS 於 08-1-3 14:56 發表

(記住統一派位係唔計分, 每個學生會有一個隨機幸運號碼作派位的先 ...

原文章由 bbq71 於 08-1-3 15:45 發表
uncle-dos,

嘩!你真係幫到我哋呢d烏烏吓嘅家長好大忙呀

不要客氣, 舉手之勞, 我只是將一些統計數據作分析吧!  至於學校是否適合你們的小朋友, 你們要再深入了解每間學校的特色了, 然後再部署了.

另外要提的是, 不宜將頂級的學校全部填入乙部頭4名志願內, 因為那樣做的話, 風險太高了, 可能連二線學校都抽唔到. 記住啦!

我個家庭blog 都有些本人的教育意見文章作參考 (注意:純粹個人主觀意見)
http://www.hkoceanshores.net/osblog/
Regards,
Uncle-DOS

Uncle-DOS,

請問嘉諾撒聖家學校(九龍塘)與嘉諾撒聖家學校此兩校有何分別?

謝謝!

原文章由 bbpoon 於 08-1-3 17:28 發表
Uncle-DOS,

請問嘉諾撒聖家學校(九龍塘)與嘉諾撒聖家學校此兩校有何分別?

謝謝!

之前有 BK 家長在其他 thread 答了. 大部份 BK 家長都是說嘉諾撒聖家學校(九龍塘)好些.  
相信都有其他家長可以答到你的問題.
Regards,
Uncle-DOS

Dear Uncle-Dos,

小兒是好動形。

請問在學術,品德,教學方法及升學等各方面,以下三間的表現如何?

九龍塘官小/華德(上午/下午)/基華

已上過華德網,下午校好像有很多新改革。請問華德上午/下午,那間較好?位置應是下午較好,因將有新校舍。

請赐教

原文章由 Uncle-DOS 於 08-1-2 21:44 發表

那要你自己深入研究各校特色, 看那間適合你的孩子了.

原文章由 FungFung1103 於 08-1-4 12:26 發表

小兒是好動形。

請問在學術,品德,教學方法及升學等各方面,以下三間的表現如何?

九龍塘官小/華德(上午/下午)/基華

已上過華德網,下午校好像有很多新改革。請問華德上午/下午,那間較好?位置應是下午較好,因將有 ...

由於在自行派位時, 我已幫大仔報了華德下午校, 最後亦擊中目標, 因此對華德較了解些, 華德是天主教學校. 我個blog 都寫了數篇文章, 你可以看看.
http://www.hkoceanshores.net/osblog/

我大仔都好活躍, 亦好有個性, 基於我們重品德和活動教學, 暫時我們幫他選華德下午校都好適合他, 而且他在07年10-12日t期間已經上完了華德下午校的「幼小銜接課程」, 他十分愛該校. 另外由於每週我們要帶他去華德上課, 見華德學生們的行為和品德都十分ok.  

由於九龍塘+九龍城有很多小學的程度都差不多, 所有大部份升讀英中都平均在 35%以上, 入頭三個志願的中學亦達80%以上. (不似油塘區那般, 大部份band1學生盡在數間名小學, 而令升讀英中達 70% 以上 或更高)

基華5號有openday, 你可以去看看.

九龍塘官小都有很多家長放在第二志願的.

如果要我填41校網, 我會填成: (男生)

(前進取+後保守)
1. 喇沙  2, 拔萃 3.華德下午  4.九龍塘官立 5.華德上午 6.基華

(保守)
1. 喇沙  2, 華德下午  3.華德上午 4.九龍塘官立 5. 拔萃 6.基華

(大路)
1. 喇沙  2, 拔萃  3.九龍塘官立  4.華德上午  5華德下午 6.基華
Regards,
Uncle-DOS

多謝您的詳細分柝及意見。真是幫了我這個阿蒙媽咪。

原文章由 Uncle-DOS 於 08-1-4 14:22 發表

由於在自行派位時, 我已幫大仔報了華德下午校, 最後亦擊中目標, 因此對華德較了解些, 華德是天主教學校. 我個blog 都寫了數篇文章, 你可以看看.

我大仔都好活躍, 亦好有個 ...

原文章由 Uncle-DOS 於 08-1-4 14:22 發表

我大仔都好活躍, 亦好有個 ...

thx...

祝你們, 男的入喇沙, 女的入瑪利諾!

最普通的話, 又看吓你們的小朋友有冇機會同我仔做同學了. :

祝大家擊中五強!
Regards,
Uncle-DOS

Uncle-DOS,

提外話, 請問油塘有邊d名小學?
~easybring~

原文章由 easybring 於 08-1-4 15:52 發表
Uncle-DOS,

提外話, 請問油塘有邊d名小學?

easybring:
1德田李兆強,
2平田李兆強,
3藍田循道衛理小學,
4浸信宣道會呂明才小學,
5油塘基顯
                              路人甲:

Uncle Dos,

其實華德我都鍾意呀,不過大抽獎唔知機會大唔大,聽聞學生d品德好好架bor.
原文章由 Uncle-DOS 於 08-1-4 15:47 發表
祝你們, 男的入喇沙, 女的入瑪利諾!

最普通的話, 又看吓你們的小朋友有冇機會同我仔做同學了. :

祝大家擊中五強!

HI,  睇咗好多...覺得華德都好好, 但我自行選校不是揀此校, 咁大抽獎機會大嗎?

原文章由 manyi911 於 08-1-4 16:52 發表
HI,  睇咗好多...覺得華德都好好

點好法?

原文章由 bbq71 於 08-1-4 16:37 發表
Uncle Dos,

其實華德我都鍾意呀,不過大抽獎唔知機會大唔大,聽聞學生d品德好好架bor.

如果放係頭三志願, 相信都有很大機會. 現在統一派位, 上午校剩60個學額, 下午校剩60個學額,

在07年11月公佈的自行派位結果, 上午校有15人入唔到, 下午校有5人入唔到.
Regards,
Uncle-DOS

見習爸爸

又會無意中响度見到你,我都覺得李兆強好好,兩間中一派位都非常好,而德田果間派得好少少,我都係李兆強畢業生,當年我個班唔係好讀書果啲同學仔都派到聖言,真係講到唔信呀。

Wasabb

原文章由 見習爸爸 於 08-1-4 16:25 發表

easybring:
1德田李兆強,
2平田李兆強,
3藍田循道衛理小學,
4浸信宣道會呂明才小學,
5油塘基顯
                              路人甲:

Uncle-Dos,

頭3志願係咪填响乙部呀,甲部1st我想填番喇沙,而2nd & 3rd就唔填,對嗎
原文章由 Uncle-DOS 於 08-1-4 22:10 發表

如果放係頭三志願, 相信都有很大機會. 現在統一派位, 上午校剩60個學額, 下午校剩60個學額,

在07年11月公佈的自行派位結果, 上午校有15人入唔到, 下午校有5人入唔到. ...
‹ 上一主題|下一主題