用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 放完假考試
go

放完假考試

放完假就考試喇,小朋友成個假期都冇乜點玩過。

佢班舊同學(依家唔同學校)都話整個假期都要溫書。

上中學第一次正式考試,睇下返既成績係點喇。

你地既小朋友又準備成點呀。。。。。。。。。

好痛苦.... 我尼間年年聖誕節後考試架... 仲有復活節都係....

囝囝都係放完假考試, 所以佢都要努力地溫習,今個假期只可以去澳門兩天遊咋

原文章由 tkkmama 於 07-12-28 20:31 發表
好痛苦.... 我尼間年年聖誕節後考試架... 仲有復活節都係....

醒目開學勳章

我女都4/1 exam
我所愛既權權要結婚了

我女1月2日就Exam: 依家溫緊書

sormui 都係放完假考試
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

回覆 #1 judywan 的文章

好多中學都係放完聖誕假馬上考試架。

睇番小朋友溫書真係好似好輕鬆咁,樣樣都話識,派成績表時就。。。。

我的小朋友也是放假後,一月中左右考試,看他悠閒得讓您有點覺得過份,不過我選擇不看過程,只看結果,可能過去的一年半(他已經中二了)他加強了我的信心吧 .... : : : :

原文章由 2bzmummy 於 07-12-29 20:03 發表
我的小朋友也是放假後,一月中左右考試,看他悠閒得讓您有點覺得過份,不過我選擇不看過程,只看結果,可能過去的一年半(他已經中二了)他加強了我的信心吧 .... : : : : ...

今次考試我都冇幫過佢溫書,睇下返既成績會係點樣。。。。。。

我是一個沒能力的媽咪,幫手溫書 ?一向不是我能做的事情 ....

原文章由 judywan 於 07-12-29 22:54 發表

今次考試我都冇幫過佢溫書,睇下返既成績會係點樣。。。。。。

原文章由 2bzmummy 於 07-12-29 23:28 發表
我是一個沒能力的媽咪,幫手溫書 ?一向不是我能做的事情 ....

小朋友都漸長大喇,要幫都幫唔。。。。

就是基於這個原因,我選擇盡早放手,避免依賴

原文章由 yunman 於 07-12-30 12:07 發表
無錯啦!我地就算跟到佢,都係靠佢自己讀架.
好難同幫溫書了.

原文章由 2bzmummy 於 07-12-30 13:11 發表
就是基於這個原因,我選擇盡早放手,避免依賴

我今年開始都學緊放手,上次測驗雖然成績唔太理想,今次考試我都一樣由得佢自己溫習。。。。。

原文章由 judywan 於 07-12-29 22:54 發表

我都放手了, 中學要靠自己啦
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

我o既小朋友都係放假後考呀,唔知係咪已經有一次考試o既經驗,已經冇左緊張同焦慮,我見佢地都好似不在乎咁,悠悠閒都冇溫書。

原文章由 sorlo 於 07-12-31 10:33 發表

我都放手了, 中學要靠自己啦

呀仔中一7號考試,假期前同佢講好,比佢玩到30號,之後就要温習,喺假期見佢只係頭兩日做假期功課,跟住日日玩到癲,晚晚點幾兩點先瞓,但係31號見佢一早起身食完早餐就温習,我自己都吾記得左,算佢有口齒啦!

小朋友升中學後要調節適應,我們作為父母的也一樣 .... :idea: :idea: :idea:

小朋友明天就考喇,仲考成十日。。。。。