用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 DIY - 由卵開始自己養大的小龍子
go

DIY - 由卵開始自己養大的小龍子 [複製鏈接]

hi,

由卵到一條小龍子的誕生過程, 讓小朋友學習生物知識 (孵化, 成長, 誕生新一代, 提供一切所需) 每次都有數百小生命誕生 一盒內附: 1. 海龍卵1袋 2. 專用飼養1袋 3. 彩沙1袋 4. 氧氣珠1袋 5. 說明書1袋 小龍子可愛活潑, 小朋友全程DIY

售價: $35

玩後都幾有成功感ga, 小朋友都覺得幾好玩. 大家都試la
   0    0    0    0

原文章由 carmenwan11 於 07-12-25 13:57 發表
hi,

由卵到一條小龍子的誕生過程, 讓小朋友學習生物知識 (孵化, 成長, 誕生新一代, 提供一切所需) 每次都有數百小生命誕生 一盒內附: 1. 海龍卵1袋 2. 專用飼養1袋 3. 彩沙1袋 4. 氧氣珠1袋 5. 說明書1袋 小龍子可 ...

那裏有得賣?

超級版主

話就話易孵,咁之後又點養呢?氧氣珠得個靚字而冇實際用途,而鹹水生物本身仲難養過淡水生物,都係要三思(除非屋企有養魚,死左都有餐餵)。

另,我好懷疑,所謂ge海龍卵係唔係豐年蝦?我search唔到有關生物圖片(我指同依個product相關)。

.....係咪反版水馬騮呀....

你好似在多個討論區出相同標題.......

[ 本文章最後由 lt611 於 07-12-28 01:32 編輯 ]

我已經在養和已經有卵la, 都不是太難養. 這種海龍子應該是類似豐年蝦, 其實海龍子的life cycle 只需要幾星期, 一天便可以孵化, 我覺得可以給小朋友看到它整個生態過程. 又快又簡單. 我都只是買了一個玻璃樽就可以養了.

你就當給小朋友種綠豆一樣.

玩玩都不俗!!

原文章由 召藥師 於 07-12-26 23:26 發表
話就話易孵,咁之後又點養呢?氧氣珠得個靚字而冇實際用途,而鹹水生物本身仲難養過淡水生物,都係要三思(除非屋企有養魚,死左都有餐餵)。

另,我好懷疑,所謂ge海龍卵係唔係豐年蝦?我search唔到有關生物圖片(我指同依個product ...

超級版主

原文章由 carmenwan11 於 07-12-29 01:49 AM 發表
我已經在養和已經有卵la, 都不是太難養. 這種海龍子應該是類似豐年蝦, 其實海龍子的life cycle 只需要幾星期, 一天便可以孵化, 我覺得可以給小朋友看到它整個生態過程. 又快又簡單. 我都只是買了一個玻璃樽就可以養 ...

咁係唔係=豐年蝦?
係就買幾蚊都玩到啦!我都養到生埋下一代,而鹽水都係依比例落鹽0者。

一點點個d就係豐年蝦bb喇!
‹ 上一主題|下一主題