用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 葵青區--迦密愛禮信中學
go

葵青區--迦密愛禮信中學 [複製鏈接]

想請問有冇家長嘅小朋友讀緊呢間學校?
想知呢間校風如何?程度如何?
如果屬於band 2尾3頭學生,揀呢間抽到/入讀嘅機會大嗎?
另收到風,係咪F.1-F.3要留校lunch?
仲有校車接送?
唔好意思,咁多問題.
   0    0    0    0

知道是band2學校,校風好,老師有愛心,因為全都是基督徒. 其他家長有沒有多些資料?

原文章由 Nymph_ 於 07-12-22 10:03 發表
如果屬於band 2尾3頭學生,揀呢間抽到/入讀嘅機會大嗎?
仲有校車接送?
唔好意思,咁多問題.
:ado ...

原文章由 Redmoon 於 07-12-22 11:21 發表
知道是band2學校,校風好,老師有愛心,因為全都是基督徒. 其他家長有沒有多些資料?

Band 2 乜近年升咗banding咩?就算係band2,都係band 2尾咁上下!老師有愛心有咩用,學生品行參差,單靠基督徒ge愛心....... 你lunch time去茘景附近食肆,下午放學時間到荔景MTR站親眼睇下啦!!!!

原文章由 701003 於 07-12-22 13:13 發表

Band 2 乜近年升咗banding咩?就算係band2,都係band 2尾咁上下!老師有愛心有咩用,學生品行參差,單靠基督徒ge愛心....... 你lunch time去茘景附近食肆,下午放學時間到荔景MTR站親眼睇下啦!!!! ...

絕對同意。如果同一level,聖公會李炳校風好些。

迦密??? 李炳??我印象中兩間校風都麻麻... 可能我d鄰居入尼間都俾唔到好印象我啦... 如有band 2 自行,我建議可一考蘇浙.

原文章由 Nymph_ 於 07-12-22 10:03 發表
仲有校車接送?
唔好意思,咁多問題.

Nymph:

係你細女考中學啦??

仲有校車接送?
唔好意思,咁多問題.

不如考慮以下學校::  
  • 李賢堯
  • 石籬天主教
  • 葵涌循道
  • 皇仁舊生會

[ 本文章最後由 elbar 於 07-12-23 18:19 編輯 ]

原文章由 tkkmama 於 07-12-22 21:38 發表

Nymph:

係你細女考中學啦??

tkkmama
唔係我細女揀學校(阿女今 年先p.4)係幫另一家長問,因為個家長係單親,而個家長要返工,佢個女成績唔好,亦好擔心上咗中學會學壞.
因為佢住青衣,聽到話呢間有校車搭同lunch都要係學校食,先會首選諗呢間.
咁.....你地有乜意見比佢?
要點樣排次序?請指教!
thanks!!

原文章由 Nymph_ 於 07-12-23 12:58 發表

tkkmama
唔係我細女揀學校(阿女今 年先p.4)係幫另一家長問,因為個家長係單親,而個家長要返工,佢個女成績唔好,亦好擔心上咗中學會學壞.
因為佢住青衣,聽到話呢間有校車搭同lunch都要係學校食,先會首選諗呢間.
咁.. ...

呢間好似係比蚊架, 係咪? 佢細女係band 幾, 如果成績唔係咁好, 我估揀燕京都唔錯, 我見的學生都幾好
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

原文章由 Nymph_ 於 07-12-23 12:58 發表

tkkmama
咁.. ...

有校車搭,唔係一定要學生搭,搭校車放學,但唔代表落咗車即刻回家!好多中學都規定初中生要係學校食lunch,荃官都係咁!Band 2生,都有好多選擇,未到絕望都未使選呢間!

原文章由 701003 於 07-12-23 20:16 發表

有校車搭,唔係一定要學生搭,搭校車放學,但唔代表落咗車即刻回家!好多中學都規定初中生要係學校食lunch,荃官都係咁!Band 2生,都有好多選擇,未到絕望都未使選呢間! ...

呢樣真,有校車搭,唔等於一定會搭或搭得到。我小朋友學校就有部份學生搭唔到校車,因為有好多課外活動要留到好晏。。。。。。。。。

如佢住青衣唔諗出來葵涌啦, 一來返學放學時間多左,二來出入經下商場忝, 定力唔夠仲難收心呀.

青衣band 2 生首選都係皇仁舊生會啦, 如成績真係落入band 3 燕京聽聞唔錯. 不過最好都係叫佢媽咪返/放學時候,去校門睇下...

我住長發,皇仁舊生會校風差咗喎,d學生唔似樣,睇落燕京d學生好d。

原文章由 kkwwpig 於 07-12-24 09:01 發表
我住長發,皇仁舊生會校風差咗喎,d學生唔似樣,睇落燕京d學生好d。

kkwwpig
皇仁點差法?講黎聽吓,有朋友個女啱啱讀F.1咋,等我話比佢知,等佢留意吓.thanks!
另外個家長,係咪提議佢首選揀燕京,次選揀皇仁?
thanks!!

從外表睇燕京d學生正經d,純d,聽高form d 家長嗰女講,話有d學生係toilet 揩丸仔,我哋小學個亞sir叫d學生盡量唔好去皇仁,去燕京好d喎。

原文章由 kkwwpig 於 07-12-31 08:19 發表
從外表睇燕京d學生正經d,純d,聽高form d 家長嗰女講,話有d學生係toilet 揩丸仔,我哋小學個亞sir叫d學生盡量唔好去皇仁,去燕京好d喎。

吓,唔係呀,你唔好嚇我喎.皇仁---有人揩丸仔,係高年級定低年級?

原文章由 kkwwpig 於 07-12-31 08:19 發表

好似有d矛盾喎....可否講白的呢???
‹ 上一主題|下一主題