用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 胡素貞上午多功課嗎
樓主: naughtyboyma
go

胡素貞上午多功課嗎 [複製鏈接]

原文章由 kitbebe 於 08-1-31 11:56 發表
十幾年前都去過澳洲, 果時匯率無咁高, 抵玩好多, 我記得係農曆年去的, 一個人要萬五蚊, 大堡礁, 黃金海岸, 悉妮, 真的幾好玩

那邊就是夏了, 是不是很熱呀? 我個朋友說現在好熱呀! 28-34度.
我想暑假去, 因可以看見企鵝架, 我個朋友就是看了成千隻企鵝在她旁邊呀, 好想看呀!

係呀, 果邊真係幾熱架, 大堡礁近赤道, 全年都是熱天, 去到悉尼是秋天了.

原文章由 Berry_luk 於 08-1-31 18:04 發表

那邊就是夏了, 是不是很熱呀? 我個朋友說現在好熱呀! 28-34度.
我想暑假去, 因可以看見企鵝架, 我個朋友就是看了成千隻企鵝在她旁邊呀, 好想看呀!

原文章由 kitbebe 於 08-1-31 20:34 發表
係呀, 果邊真係幾熱架, 大堡礁近赤道, 全年都是熱天, 去到悉尼是秋天了.

吓! 有分別架! 响澳洲有兩類天氣?! 好想去呀!悉尼有沒有嘢玩架?
我個friend話嗰道啲嘢好貴架!

kitbebe & ShannaMaMa,

妳哋啲女女多唔多功課呀? 我好開心呀 , 因個仔考完試後, 老師還沒有給他太多功課, 好快就做完, 最少只有兩樣功課, 今天是最多的了, 都只有五樣, 啲功課又唔洗令我生氣 , 正呀

澳洲咁大, 當然有唔同地方玩的, 果陣係跟康泰去, 印象中在悉尼主要食海鮮, 遊船河觀賞歌劇院, 而家指數高左咁多, 物價同消費都好貴呢.

原文章由 Berry_luk 於 08-1-31 22:23 發表

吓! 有分別架! 响澳洲有兩類天氣?! 好想去呀!悉尼有沒有嘢玩架?
我個friend話嗰道啲嘢好貴架!

今日有3樣功課, 有些在學校做了, 所以很快就完成 今個星期未有默書, 可以抖下先, 係要背幾首唐詩, 請問知唔知幾時派成績表

原文章由 Berry_luk 於 08-1-31 22:29 發表

妳哋啲女女多唔多功課呀? 我好開心呀 , 因個仔考完試後, 老師還沒有給他太多功課, 好快就做完, 最少只有兩樣功課, 今天是最多的了, 都只有五樣, 啲功課又唔洗令我生氣 , 正呀:victory ...

原文章由 kitbebe 於 08-1-31 22:59 發表
今日有3樣功課, 有些在學校做了, 所以很快就完成 今個星期未有默書, 可以抖下先, 係要背幾首唐詩, 請問知唔知幾時派成績表

我都想知呀! 沒有消息話幾時派, 有人問過班主任, 但又沒有回覆.
我都有少少心急, 妳個女考得好唔妳呀? 滿意嗎? 我個仔就叫做ok啦!

阿女今次比上次進步左, 我收貨架啦!!

原文章由 Berry_luk 於 08-1-31 23:07 發表

我都想知呀! 沒有消息話幾時派, 有人問過班主任, 但又沒有回覆.
我都有少少心急, 妳個女考得好唔妳呀? 滿意嗎? 我個仔就叫做ok啦!

haha,

我唔同你們, 我女女幼稚園每日2-3樣功課, 不過佢好快做完, 考試也沒有, 所以我沒有你們咁辛苦, 不過明年就........ cry cry

你們點同仔女溫書的? 指點下我啦!  

原文章由 Berry_luk 於 08-1-31 22:29 發表

妳哋啲女女多唔多功課呀? 我好開心呀 , 因個仔考完試後, 老師還沒有給他太多功課, 好快就做完, 最少只有兩樣功課, 今天是最多的了, 都只有五樣, 啲功課又唔洗令我生氣 , 正呀:victory ...

Berry_luk,

你99 真的好過份喎!  比著我, 我老公已話返佢阿媽好耐了, 不過其實佢是否一 直都不喜歡你呀! 又或者你得失左佢,  你唔知道呀! 老人家氹返就沒有事! 做人新抱有時難聽我說話都要吞左佢. 唉!  

我自問都不是一個好新抱, 我好小返我99到, 又好小請佢地去飲荼同錫佢地2老, 不過我就是覺得如果關係唔係太熟, 大家保持客氣的關係, 佢知我們一家的事唔多, 就算我個女學什麼, 我們去旅行, 我們都唔會同佢地講, 所以溝通是不足的, 但又因為這個原因, 我們又可保持友好的關係, 大家客客氣氣.

原文章由 Berry_luk 於 08-1-31 18:01 發表

妳就好啦, 有一個那麼好的一個99, 我99的而且確是一個傳統的人, 而且是一個不多理人感受的人, 我老公不是一個時時會幫我出頭, 有時心都好唔舒服.
我記得有一年我買了壽x麵給她做拜年禮物, 但我不知是否佢覺得我買 ...

好啦! 我們3個就相約定在 australia 企鵝旁邊見啦! YEAH!!

原文章由 Berry_luk 於 08-1-31 17:25 發表

好呀! 到時我哋在企鵝旁邊見面, 好唔好? 不過儲錢好難架 , 個仔咁多嘢學, 所有錢都比佢拿來學嘢, 每月花响佢嗰到真係好大開資. 唉! 樣樣都要唸過度過. ...

努力儲錢先

原文章由 ShannaMaMa 於 08-2-1 11:04 發表
好啦! 我們3個就相約定在 australia 企鵝旁邊見啦! YEAH!!

昨天發現囡囡無交晚會張支票, 今天致電學校已太遲, 無得參加了:evil:

[ 本文章最後由 kitbebe 於 08-2-1 11:30 編輯 ]

我都唔識架, 其實要睇番你個小朋友性格而定, 到時你會有自己的心得的, 放心吧, 比d耐性就可以了.

原文章由 ShannaMaMa 於 08-2-1 10:53 發表
haha,

我唔同你們, 我女女幼稚園每日2-3樣功課, 不過佢好快做完, 考試也沒有, 所以我沒有你們咁辛苦, 不過明年就........ cry cry

...

原文章由 ShannaMaMa 於 08-2-1 11:02 發表
Berry_luk,

你99 真的好過份喎!  比著我, 我老公已話返佢阿媽好耐了, 不過其實佢是否一 直都不喜歡你呀! 又或者你得失左佢,  你唔知道呀! 老人家氹返就沒有事! 做人新抱有時難聽我說話都要吞左佢. 唉!  

我自問都 ...

其實我才是一個不好的新抱呢! 我也不多與她飲茶架, 我比較懶,而我老公個弟婦就一等一等好新抱啦, 我好佩服佢架, 又要上班, 又要照顧啲小朋友, 又要有時照顧埋我老公的媽媽及妹妹等, 佢又不懶,精力充沛, 有時要加班到很夜, 但到了假期都會帶啲小朋友去玩或學嘢, 看見她好累的, 但佢都撑住, 我都好鐘意佢架, 佢在我心中真的好掂. 佢連我都照顧埋. 這樣比起來, 我跟本不入流. 有時個心想, 但都不會去做, 但佢就想到做到. 有這樣的比較, 妳會喜歡誰?
我99想去我家煮飯吃, 但我拒絕, 我家不大, L形, 我家連一張長枱都開不到, 佢很不高興, 我和她對了一下咀, 而我有少少潔癖, 又沒有工人, 煮了一餐飯都洗一個鐘, 點攪. 唉! 其實問題都是我.

原文章由 ShannaMaMa 於 08-2-1 11:04 發表

好好好! 不過個暑假咁長, 幾時呀? 有成千隻企鵝, 咁邊一隻旁呀?
到時再唸啦! YEAH!

原文章由 kitbebe 於 08-2-1 11:27 發表
昨天發現囡囡無交晚會張支票, 今天致電學校已太遲, 無得參加了:evil:

算啦! 唔好咁 , 年年都有架, 等下一年妳識得更多既人, 到時可能玩得更開心呢! 聽聞上年都是得3-4圍. 因這是家教會的通告, 所以老師有時都唔會提佢哋交架.

原文章由 ShannaMaMa 於 08-2-1 10:53 發表
haha,

...

我都沒有同個仔溫書架, 佢的功課每天都唔少, 每天做的功課都是老師那天教的東西, 做完功就當溫了書架啦! 不過聽高年班啲家長話三年班開始就唔可以了, 要每天REVIEW一次喎. 咁就煩啦!
今天我個仔上台唱歌呀! 今年間學校提倡"好學生", 所以每天都會找兩個小朋友唱, 今天找了我個仔.
kitbebe呀! 妳試問下妳個女, 上台唱的就是我個仔(不過都是問問, 因天天都有不同的小朋友唱):loveliness:

好!! 明早問下佢先 係唔係人人都有份架 我個女好怕羞的, 如果要佢唱, 一定係好細聲

原文章由 Berry_luk 於 08-2-1 22:50 發表

我都沒有同個仔溫書架, 佢的功課每天都唔少, 每天做的功課都是老師那天教的東西, 做完功就當溫了書架啦! 不過聽高年班啲家長話三年班開始就唔可以了, 要每天REVIEW一次喎. 咁就煩啦!
今天我個仔上台唱歌呀! 今年 ...

我係怪她咁唔小心做野啫, 其實去到個個都唔識, 都幾無癮, 唔係個女咁熱心, 我都唔想去的.

原文章由 Berry_luk 於 08-2-1 22:40 發表

算啦! 唔好咁 , 年年都有架, 等下一年妳識得更多既人, 到時可能玩得更開心呢! 聽聞上年都是得3-4圍. 因這是家教會的通告, 所以老師有時都唔會提佢哋交架. ...
‹ 上一主題|下一主題