用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 胡素貞上午多功課嗎
go

胡素貞上午多功課嗎 [複製鏈接]

有冇子女在此校就讀的媽咪
   1    0    0    0

小一功課不多, 每年4次考試, 沒有測驗, 總算幾輕鬆:)

Leeman,

為什麼我聽別人說很谷呢? 怎樣輕鬆?

高年級就不清楚了, 祇知我囝囝的朋友讀培基, 呂明才是經常有測驗, 默書, 變相要常常溫習 而小兒學校祇是隔個星期默書, 又返半日多些時間玩耍, 或學其他興趣班, 所以覺得比較輕鬆.

原文章由 KelvinMaMa 於 07-12-21 01:56 發表
Leeman,

為什麼我聽別人說很谷呢? 怎樣輕鬆?

胡素貞上午多功課嗎

leeman:請問老師會否用一些如白痴  冇腦的說話鬧學生呢?

這個我不知道, 也沒有聽說過, 但如果是比較惡的老師, 相信每間學校都會有幾個, 以我所知一些名校都有, 所以如遇上了就當黑了, 希望我的囝囝不要遇上啊!

原文章由 naughtyboyma 於 07-12-21 13:18 發表
leeman:請問老師會否用一些如白痴  冇腦的說話鬧學生呢?

醒目開學勳章

Naughtyboyma,

我係另外一個forum有個媽咪話佢地d老師好惡, 唔知真定假 你係邊到聽到佢地用d咁既說話鬧學生呢? 唔知有無人係到讀, 可唔可以講黎聽吓, 因為呢間都係我其中一間想選既小學.

原文章由 naughtyboyma 於 07-12-21 13:18 發表

我個女兒在胡上讀,現在讀小一,功課都算OK了。聼我女兒講很喜歡返學,老師好好。現在讀半日,可以多出很多時間溫習和玩,初初派到這間學校都不是很滿意,現在讀讀下,覺得都算好了,至少小朋友喜歡返學,説明間學校都不會差去邊了,希望幫到你。

原文章由 LongRyan 於 08-1-17 12:30 發表
Naughtyboyma,

我係另外一個forum有個媽咪話佢地d老師好惡, 唔知真定假 你係邊到聽到佢地用d咁既說話鬧學生呢? 唔知有無人係到讀, 可唔可以講黎聽吓, 因為呢間都係我其中一間想選既小學.

...

我個仔都是在這所學校返學, 老實講, 這所學校的老師真的好惡, 有時鬧到我都好心痛, 不過, 有時唔惡又control唔到啲學生, 有啲真的好唔聽話. 我個仔個老師勁惡架, 日日都鬧啲學生. 我個仔日日回家都話佢鬧人, 不過, 我個仔話佢鬧人好攪笑的. 有時我個仔都比佢鬧到回家無晒mood.
其實有啲老師無小朋友, 佢哋只朋自己啲經驗教, 其實都好難. 間學校有啲老師好細心, 如有一位姓張, 佢好凍個日, 佢會記得小息時叫啲小朋友著返件褸去小息. 但有啲就無咁細心(太年青了), 無諗個叫啲小朋友著返件褸, 那天凍到我個仔及有啲小朋友顫抖, 隻手凍到不得了, 見到都心痛, (我們可以看小息的),因在教室好暖, 佢哋個個除晒啲褸, 身上只著一或兩件衫, 但出外後凍到僵.
一年級時功課都ok, 但到了2年級就開始多了, 不過已比以前小了很多(我是聽高年級啲家長講的).

醒目開學勳章

Berry_luk, 唔該晒你d資料.

原文章由 LongRyan 於 08-1-21 15:57 發表
Berry_luk, 唔該晒你d資料.

這所學校在我選時, 已是我心怡的一間, 一間是呂明才, 但我不想我個仔讀書讀得咁苦, 所以在自選時已選了這所學校.也在自選已ok咗. 因在沙田的91網裏, 這是所排第二的出名學校,(呂明才第一) , 但因轉了校長, 有好多家長都心大心細. 但這所學校的英文就有啲......
因我們看到, 讀到band1的都有70%以上, (不過現在退了些)而出到外面, 好多人都讚這所學校啲學生乖. 因啲老師好惡架, 比佢哋見到啲學生唔乖及嘈, 回到學校都幾慘架.
不過有次都好慘架, 有一個學生偷嘢, 影響了我們這所學校啲形象, 攪到有個小朋友去買嘢, 都比個老闆望實呀, 又話又有這間學校啲學生啦, 叫個職員睇住佢, 攪到個小朋友回家很不快心, 同個媽講. 真的是樹大有涸枝.

醒目開學勳章

Hi Berry_luk,

多謝你再比多d資料我. 我既首選都係一呂, 次選就係胡上, 因為近屋企. 不過有媽咪教路, 第三唔可以再選d咁hit, 如果唔係就會派到好尾既志願.

想問下你提到英文方面, 係唔係你覺得佢d水英文水平唔係咁好呢?

原文章由 LongRyan 於 08-1-21 21:57 發表
Hi Berry_luk,

多謝你再比多d資料我. 我既首選都係一呂, 次選就係胡上, 因為近屋企. 不過有媽咪教路, 第三唔可以再選d咁hit, 如果唔係就會派到好尾既志願.

想問下你提到英文方面, 係唔係你覺得佢d水英文水平唔係咁 ...

英文水平一般, 不太重視, 出到去都有少少執輸. 有個朋友個女就因啲英文唔多好, 面試中學都好吃力, 間間心怡都唔得, 是抽籤派位的, 其實佢在校都是一個精英, 在小學啲成績不錯, 但現在佢先知道原來自己出到去只是小小的一個普通人, 不是佢自己以為的精英. 佢同我朋友都幾失望同有少少的打擊, 好彩佢在小學時已有出去學英文, 如果唔係就真的追唔到了, (現在讀的都是一間英中,band1,而且是讀精英班) 所以讀書都是看個小朋友自己有沒有上進心, 逼唔到架, 還要由細培養先得.

回覆 #7 LongRyan 的文章

唔好誤會,我不是說胡上有此情形,只是想知會否有此等事發生

hello 各位好呀!

我女女今年9月都讀胡上, 請大家多多指教!

我想問d 老師真的咁惡嗎? 我聽其他媽咪講話佢地英文程度唔係咁差喎!  哈哈! 其實我都想了解多些這所學校, 例如, 課外活動多嗎? 小朋友每天幾多樣功課, 每星期默幾多次書等等, 多親子活動嗎?

謝謝!

我囡囡現在一年級 有很多課外活動, 隨你喜歡參加, 到目前為止, 功課不算多, 默書中英文在同一個wk默, 每兩星期一次, 一年四次考試, 沒有測驗. 問阿女又唔覺d老師惡喎, 佢仲話中文老師好好人添

原文章由 ShannaMaMa 於 08-1-23 14:03 發表
hello 各位好呀!

我想問d 老師真的咁惡嗎? 我聽其他媽咪講話佢地英文程度唔係咁差喎!  哈哈! 其實我都想了解多些這所學校, 例如, 課外活動多嗎? 小朋友每天幾多樣功課, 每 ...

醒目開學勳章

Berry_luk & naughtyboyma,

thank you.
LongRyan

原文章由 gigicui 於 08-1-17 21:53 發表
我個女兒在胡上讀,現在讀小一,功課都算OK了。聼我女兒講很喜歡返學,老師好好。現在讀半日,可以多出很多時間溫習和玩,初初派到這間學校都不是很滿意,現在讀讀下,覺得都算好了,至少小朋友喜歡返學,説明間學校都不會差去邊了,希望 ...

想問吓你話初初派到不是很滿意,請問你是放在第幾choice?

回覆 #13 Berry_luk 的文章

Berry_luk,

聽你咁講...小朋友都幾大壓力既喎.
精英已很好, 好多家長期望的,
但為何覺得外出只是一個小小普通人.....莫非入了"拔萃"等名校便高人一等 ??(吾好比自己小朋友咁力壓迫)

原文章由 ShannaMaMa 於 08-1-23 14:03 發表
hello 各位好呀!

我想問d 老師真的咁惡嗎? 我聽其他媽咪講話佢地英文程度唔係咁差喎!  哈哈! 其實我都想了解多些這所學校, 例如, 課外活動多嗎? 小朋友每天幾多樣功課, 每 ...

請分享你上年排位的心得
‹ 上一主題|下一主題