用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 胡素貞上午多功課嗎
樓主: naughtyboyma
go

胡素貞上午多功課嗎 [複製鏈接]

原文章由 kitbebe 於 08-3-8 10:16 發表
DarlingA,

我個女一年級咋, 聽你咁講, 高年級又幾多功課做喎, 請多多指教

自從佢升左四年班, 日日做到好夜.  但係因為我係想佢學會自律, 而唔係盲目做哂啲功課, 所以我條路難行得多.

原文章由 Berry_luk 於 08-3-7 19:36 發表

你仔仔是不是讀A班呀, 佢哋話A班好多功課做架. 咁佢昨晚做到幾多點呀? 不過八樣功課真的多了些, 唉! 我怕我個仔遲 啲都係就慘啦, 我啲學識又唔係咁好, 三年級啲題都唔識答點教佢呀. 個老師仲問你夠唔夠呀, 你話比 ...

我仔皇讀B班, 都已經唔係A啦, 但都唔知點解咁多功課. 講到識唔識答佢功課啲問題, 就唔係學識多唔多既問題喇, 事關我,我朋友, 連我個會考考到9A1B既表弟, 都會我仔皇啲功課深.  不過到四年班, 可能你真係會想搵補習咖啦.  功課同課程都好趕, 你要有心理準備.

咁多課外活動!!! 好吖, 大前題係佢覺得"好玩"就得喇.  好玩既就玩一世都願.  小一既時候, 我仔皇都學好多野, 不過佢樣樣都唔鍾意, 冇辦法, 唯有cut哂.  而家佢只有童軍一樣, 不過都夠佢忙, 因為童軍都好多野玩.  如果你地仔女有興趣參加童軍, 就千萬唔好參加學校旅, 因為學校旅都係啲教師攪, 佢地對童軍既野唔會太上心, 公開旅會多好多野玩, 見識多好多.

我寫既野以"意識流"為主, 有啲人會覺得好悶, 喜歡思考既人會鍾意睇呢啲.  如果你睇開港式小說既, 而又想試吓睇"意識流", 你可以去書店搵搵村上春樹既書, 試試睇"袋鼠通訊"先, 呢本較易接受.

原文章由 ShannaMaMa 於 08-3-11 10:43 發表
berry_luk,

Thank you!

我都好擔心女女呀! 本來今個 easter holiday 去菁菁世界玩, 但因為大陸流感仲勁過香港, 所以取消了.  

不過我會同佢去尋蛋, 仲會去假日農莊玩, Berry, Kitbebe, 你們有什麼計劃呀!

...

妳提起我才記得, 我幫個囝囝報了"國泰城", 23/3那天, 不過可跟住去架, 好担心呀, 8:00am至5:00pm. 不過, 我朋友話好好玩架. 同啲同學仔一齊玩, 應該會快心.
流感太可怕啦, 今天看報紙又有一個七歲小朋友有事了, 我個仔間小學都有人無病都帶口罩, 怕被傳染.

原文章由 kitbebe 於 08-3-11 10:58 發表
4月中又到期考, 睇黎復活節假期, 都要溫下書

我個仔已經收到考試中文及英文的默書紙了, 那就代表remind我哋要在假期幫佢哋温定考試既嘢了. 又要同佢戰鬥了.

原文章由 DarklingA 於 08-3-11 14:27 發表

我仔皇讀B班, 都已經唔係A啦, 但都唔知點解咁多功課. 講到識唔識答佢功課啲問題, 就唔係學識多唔多既問題喇, 事關我,我朋友, 連我個會考考到9A1B既表弟, 都會我仔皇啲功課深.  不過到四年班, 可能你真係會想搵補習 ...

嘩! 妳啲屋企人個個都咁勁架.
原來學校啲童軍比出面啲童軍無咁好架. 我個仔入這所學校的第一個願望是加入童軍, 所以佢好怕讀唔到這所學校的二年級, 因佢以為每一年都要考過才可以讀同一間學校, 由於佢讀幼稚園好可憐架, 差不多每一年讀一間幼稚園, 已讀了四間(間間都是closed).咁佢咪以為要考得好才可以讀囉. 先前以為到了二年級, 便可以做童軍, 原來唔係, 要三年級, 但我又聽人家說, 要四年級, 其實要幾年級呢?
不過聽妳咁講, 出面會好啲, 那要哪一個機構辦是好一些呢? 咁就不用等到四年級了.
我其實不清楚什麼是"意識流", 不過我會抽時間去找找妳講的那一本書, 謝謝!

原文章由 kitbebe 於 08-3-9 16:39 發表
我真的有著同你一樣的擔心, 最近阿女先可以自己食飯咋, 因學校的活動費用比較平, 所以多人報吧!! 到二年級時, 再看看搬了家沒有

希望妳可以找到合適你們的居所. 咁我哋就可一起吃早餐了, 嘻嘻!

berry,

我記得學校要三年級, 先可以參加童軍, 聽講出面的童軍好難參加的, 唔知真唔真, even學校都要抽籤先有得入架.

我收到英文的默書紙了, 中文未收到, 一齊努力吧!!

原文章由 Berry_luk 於 08-3-11 16:53 發表

我個仔已經收到考試中文及英文的默書紙了, 那就代表remind我哋要在假期幫佢哋温定考試既嘢了. 又要同佢戰鬥了.

承你貴言

原文章由 Berry_luk 於 08-3-11 17:15 發表

希望妳可以找到合適你們的居所. 咁我哋就可一起吃早餐了, 嘻嘻!

原文章由 Berry_luk 於 08-3-11 17:12 發表

嘩! 妳啲屋企人個個都咁勁架.
原來學校啲童軍比出面啲童軍無咁好架. 我個仔入這所學校的第一個願望是加入童軍, 所以佢好怕讀唔到這所學校的二年級, 因佢以為每一年都要考過才可以讀同一間學校, 由於佢讀幼稚園好 ...

如果你仔仔真係好想參加童軍既, 不如我叫我仔皇幫你問吓佢阿sir, 而家佢參加緊九龍塘57旅, 係公開旅, 如果你塔火車出九龍, 經過九龍塘你就會見到有間獨立屋有枝童軍旗, 就係果道.  俾個web-site你睇睇先  http://www.57scout.org/
我地都排左年幾先排到, 由佢3年班開始排啦, 到升4年班先到佢, 不過我聽我仔皇講, 佢地近排都有好多新人加入.
其實自從佢參加左童軍, 好多野都改善左. 令我放心好多, 同好多野都放手俾佢自己做, 因為童軍精神係要為自己既事付責任.
如果係想既就快話我知, 仔皇今個星期六有集會.

原文章由 DarklingA 於 08-3-12 13:52 發表

如果你仔仔真係好想參加童軍既, 不如我叫我仔皇幫你問吓佢阿sir, 而家佢參加緊九龍塘57旅, 係公開旅, 如果你塔火車出九龍, 經過九龍塘你就會見到有間獨立屋有枝童軍旗, 就係果道.  俾個web-site你睇睇先  http://w ...

謝謝妳呀, 好呀 , 我想幫個仔參加呀, 麻煩妳叫妳個仔幫我問問, 真的非常感激妳呀, 不過我不太明什麼是"旅", 又為什麼叫做"旅"呀?那地址近不近九龍塘? 要走多遠? 對不起, 又要煩妳, 又要那麼多問題, 嘻嘻!

原文章由 kitbebe 於 08-3-11 23:11 發表
berry,

我記得學校要三年級, 先可以參加童軍, 聽講出面的童軍好難參加的, 唔知真唔真, even學校都要抽籤先有得入架.

我都知道呀!:( , 而我又問過一個6年級學生, (他是我個仔一年級時"大哥哥大姐姐計劃"負責照顧我個仔的)佢話仲要老師選的. 勁難入到. 所以我決定試試DarklingA個仔嗰個童軍的會, 希望可以啦! 我老公話男仔最好玩下童軍, 咁先可以學下獨立及個人會有用啲, 我老公都有做過架, 佢好獨立架.

hello DarklingA

我都想問下你, 我女女現6 歲, 在學校參加緊小蜜蜂, 我都想比佢參加幼童軍, 你可唔可以幫我問埋點報名的, 非常感謝你!

原文章由 DarklingA 於 08-3-12 13:52 發表

如果你仔仔真係好想參加童軍既, 不如我叫我仔皇幫你問吓佢阿sir, 而家佢參加緊九龍塘57旅, 係公開旅, 如果你塔火車出九龍, 經過九龍塘你就會見到有間獨立屋有枝童軍旗, 就係果道.  俾個web-site你睇睇先  http://w ...

hello kitbebe,

你放緊盤味呀!  我上星期已在地產到放盤, 佢話我個價好高喎! 我同佢講我有個朋友昨天先睇過第一城 d 樓, 殘舊的都同我叫價一樣, 真係比 d 地產激 c 我, 我係賣家就話唔到價, 如果我係買家又話係咁升!  佢地玩晒整個樓市.

原文章由 kitbebe 於 08-3-11 23:14 發表
承你貴言

原文章由 Berry_luk 於 08-3-12 14:46 發表

謝謝妳呀, 好呀 , 我想幫個仔參加呀, 麻煩妳叫妳個仔幫我問問, 真的非常感激妳呀, 不過我不太明什麼是"旅", 又為什麼叫做"旅"呀?那地址近不近九龍塘? 要走多遠? 對不起, 又要煩妳, 又要那麼多問題, 嘻嘻! ...

哈哈哈...好攪笑呀你, 咁公開地讚自己老公.
No, problem la. 我會幫你問咖啦, 不過你都print張form填定先啦. 而地點呢, 就好近九龍塘火車站, 出左地面行多三兩分鐘就到.  
em......點解叫旅就真係唔知喎....我自細都係咁叫, 冇諗過喎.

嘩..好野囉, 佢地放假囉, 啲老師又未安排啲功課, 唔駛做住.  琴晚仔皇做做吓功能知道唔駛返學, 開心到飛起.

原文章由 ShannaMaMa 於 08-3-13 09:43 發表
hello DarklingA

我都想問下你, 我女女現6 歲, 在學校參加緊小蜜蜂, 我都想比佢參加幼童軍, 你可唔可以幫我問埋點報名的, 非常感謝你!

Hello Shanna Ma Ma,

好, 冇問題.  不過同berry 一樣, 你都print張form出黎填定先啦.  

BTW, 你都係住一城? 幾大呀? 介唔介意講放幾多呀? 我都想放....不過要等搵到地方先.

原文章由 DarklingA 於 08-3-13 18:21 發表

哈哈哈...好攪笑呀你, 咁公開地讚自己老公.
No, problem la. 我會幫你問咖啦, 不過你都print張form填定先啦. 而地點呢, 就好近九龍塘火車站, 出左地面行多三兩分鐘就到.  
em......點解叫旅就真係唔知喎....我自 ...

妳好好人呀! 謝謝妳呀! 我已打印了申請表, 如果有消息或什麼, 請通知我啦!
今天我個仔發燒呀, 我好担心, 希望佢無事啦, 佢仲諗不用返學好開心, 點知就病了, 煩死了, 又担心.

地產係咁架, 你放盤佢就壓價, 如你買呢, 又會加價 我諗住過埋easter先放呀

原文章由 ShannaMaMa 於 08-3-13 09:47 發表
hello kitbebe,

你放緊盤味呀!  我上星期已在地產到放盤, 佢話我個價好高喎! 我同佢講我有個朋友昨天先睇過第一城 d 樓, 殘舊的都同我叫價一樣, 真係比 d 地產激 c 我, 我係賣家就話唔到價, 如果我係買家又話係咁升 ...

berry,

祝你囝囝早日痊癒

hi Darkling A

Thank you so much!

原文章由 DarklingA 於 08-3-13 18:25 發表

Hello Shanna Ma Ma,

好, 冇問題.  不過同berry 一樣, 你都print張form出黎填定先啦.  

BTW, 你都係住一城? 幾大呀? 介唔介意講放幾多呀? 我都想放....不過要等搵到地方先. ...
‹ 上一主題|下一主題