用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記定真光, 請幚忙!!!
go

維記定真光, 請幚忙!!! [複製鏈接]

維記英文好, 但係担心小學派位派得唔好,又無宗教背景, 得十五分....... 真光有中小學唔洗煩, 但係英文一般.  你地會點選擇 ? 謝謝!!!   
   0    0    0    0

我會揀真光 ..

原文章由 淺草小町 於 07-12-20 14:51 發表
維記英文好, 但係担心小學派位派得唔好,又無宗教背景, 得十五分....... 真光有中小學唔洗煩, 但係英文一般.  你地會點選擇 ? 謝謝!!!   

維記小學派位:

http://www.victoria.edu.hk/nursery-&-kindergarten/eng/nursery_20.html

維記英文好、但係擔心小學派位派得唔好,又無宗教背景、得十五分....... 真光有中小學唔洗煩、但係英文一般.  你地會點選擇 ? 謝謝!!!   

你個係囡囡? 真光啦!
派位有私小做back up 然後大抽獎,仲想點?
讀落去,中學係英中,唔失禮啩!

至於維記的派位,名校高figure嘅好多時係因為哥姐係
小學讀,係必收嘅,佢而家太多分校,想靠佢叩入
超級名小,今非昔比。但叩一般名小則仍然有利。

而維記行IB 和 一般派位小學課程又完全唔同,所以
視乎你想囡囡讀邊間小學、中學?

英小嘅女校例如St.Clare, St.stephen KG好多K2收生,
出年咪再博囉!

我個人認為到小一時,你調轉嚟考,真光就難入啲。

進可攻,退可守。真光英文麻麻,但中文和德育一流。

我兩個分別係兩間讀過,不過係boys,真光當年還不淮
大抽獎, 所以當時所考慮嘅又同你唔同。

真光 ..cos its high moral standard & connection to its primary & sec --> good standard, too!

[/quote]

醒目開學勳章 王國長老

你好, 試下俾d意見你
我女係真幼畢業, 而家去左港同, 約有1/4同學仔黎自維記, 就我所見, 維記學生唔錯的, 好bright & outgoing, 英文固然ok, spoken同phonics底子都好好, 中文雖然無真光咁超班, 不過起碼小朋友都願意去接觸, 好多英文幼稚園太著重英文, 小朋友直頭唔肯去掂中文書的
如果英普班, 仲有得學普通話tim
不過個人總係覺得維記有d commercial呀....
真光呢, 中文一流! 無測無考無壓力下, 學到咁深中文, 我覺得好難得, 老師經驗同愛心都一流, 家校合作好好, 大家庭feel, 校風平實, 一定唔係生日會有幾千蚊一個birthday cake果d, 基督教學校
中小學呢, 我估維記小學都幾好的, 我有朋友個仔, 舊年入左kings! 不過學費會係考慮因素lor
(再續...)
原文章由 淺草小町 於 07-12-20 02:51 PM 發表

醒目開學勳章 王國長老

真光幼稚園100%直升小學, 私小, 學費約$2600, 屬合理水平, 而升中就約75%, 一般認為真光中學係band one尾, 以我所observe, 如果小朋友係乖, 父母o係學業上係唔需要太操心的
維記小學應該一年學費約$58000, 要行ib係要好多resources, 又有外籍老師, 咁上下啦, ib係一套同傳統香港教育制度好唔同既system, 自由度同exposure都多左, 睇下家長想點揀喇

多謝大家既寶貴意見, 我唸暫時真光係我既首選.  

想問吓真光小學同中學係咪男女校

原文章由 淺草小町 於 08-1-15 13:55 發表
多謝大家既寶貴意見, 我唸暫時真光係我既首選.  

醒目開學勳章 王國長老

小學同幼稚園都有男生, 一班約5人, 中學就全女生
原文章由 DoubleOs 於 08-1-15 04:04 PM 發表
想問吓真光小學同中學係咪男女校

醒目開學勳章 王國長老

我想你攪錯喇, 25%, 嚇死人咩~~
你可以睇下官方網頁: http://www.tlmshkps.edu.hk/award/s1.htm 去年原校升係70%
真幼英普係真係差d, 我女果時(我女而家小2), 直頭無普通話tim! 英文都係好有限, 叫做教過下咁, 聽聞呢2年好左, 你可以再打聽下
至於點解轉校, 係因為我覺得個女(同我自己 )比較適合活動教學, 真幼不嬲都係活動教學, 俾學生好多空間去唸去思考去觀察, 小朋友有規矩之時, 會敢去表達, 我想女女繼續o係呢種學習模式去成長, 所以揀左間活動教學既小學喇
原文章由 momi2008 於 08-1-16 08:55 AM 發表
想問清楚d, 真小可以升真光中學唔係只有25%嗎?
我見資料是如此,
想再問下點解你唔比小朋友讀真小呢, 因為我有位朋友都係小未轉走, 原因係真幼的英/普係沒有. 請你比指引我地. 多謝

...

醒目開學勳章 王國長老

真光小學係傳統學校, 唔係活動, 幼稚園就活動
如果揀真光, 就要自己操fit小朋友d英文喇........不過始終英文易學過中文既!

原文章由 momi2008 於 08-1-16 11:01 AM 發表
charlotte mun
真係好多謝你呀, 我見係都好有研究, 甘我都放心一下選真光了,
因為我聽中學主任 and 中學畢業生甘講, 真係嚇c我.

想再問一下真小唔係活動教學?
我已問清楚現在真幼亦是1星期1堂英文, 好似冇增加過.
...

我睇係我intervie 時真光派既小冊子度話, P1-P3 係活動教學架播.
學寫blog, 學影相, 學做體貼的爸爸.
----------------------------------------
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32
----------------------------------------

醒目開學勳章 王國長老

真失禮! 我一直以為真小係傳統tim
我問返我朋友(女女讀小2), 佢話, 佢會覺得真小係介乎傳統同活動之間, 教學方法會有d活動, 不過功課同評估方面, 又似返傳統, 起碼唔係好似港大同學會果d, 補習社都唔收(因為唔知點教 )
原文章由 no32 於 08-1-16 03:42 PM 發表
我睇係我intervie 時真光派既小冊子度話, P1-P3 係活動教學架播.

其實呢個都係我其一個原因考慮取捨邊一間學校. 個人感覺真光係P1-P3度依然用返活動教學方法來涵接幼稚園課程, 可能會對學生既學習氣氛有幫助, 因為一般傳統教學都係單向, 以老師為主, 老師說就是對的. 所以成個教學質數好取決於老師身上; 但係活動教學就以學生為中心, 從活動中學習, 有時亦會包含討論. 係討論過程更可能會發生挑戰老師的情況, 從而引發學生自發性地尋找答案, 而我覺得呢種學習精神對學生既成長非常有用. 講返真光小學, 至於P4-P6, 可能會對學生做成唔習慣既情況, 所以家長要為小朋友做足事前功夫, 畢竟栽培小朋友都不只是學校單方面的責任. 所以無論讀邊間幼稚園都好, 家長都盡量抽時間培育子女, 將來子女學有所成更好, 就算平平無奇都總好過行一條歪路.
學寫blog, 學影相, 學做體貼的爸爸.
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32
‹ 上一主題|下一主題