用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 福建中學係面試果陣大約會問d咩?
go

福建中學係面試果陣大約會問d咩? [複製鏈接]

福建中學係面試果陣大約會問d咩?  好擔心個衰仔係面試果陣唔識答,please help me!
   0    0    0    0

原文章由 tangyuetling 於 07-12-20 12:42 發表
福建中學係面試果陣大約會問d咩?  好擔心個衰仔係面試果陣唔識答,please help me!

上次考福中只記得大概, 首先是老師會帶小朋友(連個人資料)到課室等候, 一group小朋友跟着到電腦室計數(有draft paper), 然後把答案input 入電腦, 總之係變相筆試, 跟着到禮堂面試, 會用廣東話, 普通話及英文發問, 也會問問你的個人興趣及看你的成績紀錄, 上次我個仔仲聽到隔離個老師話個考生d成績做mug 咁差, 最後番屋企等消息.

如果pass就有第二次面試, 由校長或副校長主持, 都係好簡單問問小朋友的興趣及特長, 有冇推薦信等,再回家等消息.

如都pass的話就可入中文班, 如想入英文班就再要考個英文筆試, ok就可入英文班.

swallowngxx,

想知道面試會唔會見埋家長架 ?

The teacher will interviewed the child and the parents, so I suggest mother and father sit together.

原文章由 tangyuetling 於 07-12-20 12:42 發表

1st interview仔仔唔係好記得, 2nd interview家長陪同, 純粹是校長見見家長和小朋友, 問問小朋友為什麼要選擇福中投考, 家長是否支持學校等等.

原文章由 swallowngxx 於 07-12-24 09:44 發表

1st interview仔仔唔係好記得, 2nd interview家長陪同, 純粹是校長見見家長和小朋友, 問問小朋友為什麼要選擇福中投考, 家長是否支持學校等等.

校長會用英文問一條問題,前年面試時叫我仔仔介紹佢嘅小學。

我記得去年阿仔考時, 佢問過阿仔中意睇咩書, 阿仔答"三國演義", 佢就問阿阿仔中意邊個歷史人物, 點解中意.

英文就叫佢介紹自己小學, 同自己.

阿仔話唔難答, 但最緊要定d就得架嘞.
‹ 上一主題|下一主題