用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求救!007請幫幫忙!
go

求救!007請幫幫忙! [複製鏈接]

朋友個女係五年班下學期考中文科唔合格,其他科合格,六年班上學期英文和中文唔合格,其他科合格,想請問下007,佢有乜野學校可以選擇呢?

佢住係西貢區,佢爸爸想佢入bank 2既學校,可冇機會呢?

佢心儀係西貢區,將軍澳區,黃大仙區或者沙田區既bank 2中學,請問你有冇好介紹呢?

先多謝你既幫忙!
   0    0    0    0

原文章由 小妮子 於 07-12-20 10:59 發表
朋友個女係五年班下學期考中文科唔合格,其他科合格,六年班上學期英文和中文唔合格,其他科合格,想請問下007,佢有乜野學校可以選擇呢?

佢住係西貢區,佢爸爸想佢入bank 2既學校,可冇機會呢?

佢心儀係西貢區,將軍澳區, ...

小妮子:
理論上小妹妹應屬band3...自行分配唔使搵中學,band2見紅多數唔派申請表,肯收唔方好...不如睇下區內邊d band2中~尾校風較好(宜親身了解)..到時等大抽獎!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

回覆 #2 櫺囹桼 的文章

言下之意,係咪即係band2-3又或者主科見紅,就唔駛玩自行?

btw,請問007或其他家長,對葵涌"迦密愛禮信"評價如何?

007:

多謝你既解答,真係唔該晒!

我會同個朋友講返,睇下佢自己點樣選擇啦!

我自己都有個囝囝,今年讀小3,到時有問題,又要麻煩你啦!

原文章由 丸媽媽 於 07-12-21 00:45 發表 或其他家長,對葵涌"迦密愛禮信"評價如何?

Band 2 中 - 尾,
成績平平, 校風以Band 2來說不錯。

原文章由 丸媽媽 於 07-12-21 00:45 發表
言下之意,係咪即係band2-3又或者主科見紅,就唔駛玩自行?

btw,請問007或其他家長,對葵涌"迦密愛禮信"評價如何?

丸媽媽:
自行分配學位...間間都會收高一級之學生以提升學校水平....即band1想收精英生、band2想收band1生...
迦密幾間學校都辦得唔錯...迦密愛禮信雖然屬中游學校但校風OK...最低限度地點一流!(遠離繁華世界...)
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

回覆 #6 櫺囹桼 的文章

nywing / 007,
多謝兩位意見

007大哥, 你果然講中我心事,我都係睇中愛禮信"山高皇帝遠,兼且遠離繁華世界"...

原文章由 丸媽媽 於 07-12-24 01:33 發表
nywing / 007,
多謝兩位意見

007大哥, 你果然講中我心事,我都係睇中愛禮信"山高皇帝遠,兼且遠離繁華世界"...
丸媽媽 :
好多人話呢間唔好個間多人食煙多粗口...查實就算頂級傳統學校一樣問題學生多多...最重要係小朋友同家長都喜愛這校...家人無限量支持佢鼓勵佢、大家多些溝通互相體諒,咁呢間環境優雅清幽遠離繁囂嘅學校一樣可以讀得開心考好成績排斥惡習!

回覆 #8 櫺囹桼 的文章

多謝你令其他口舌給我疑慮都解答埋

你所說絕對正確,我十分相信青少年人如果得到家人鼓勵、溝通、體諒點都唔壞得去邊。

尤其好似我個囝呢類咁鍾意聽道理既人,明明全家冇一個係基督徒,竟然話想去聽葛福臨佈道會  相信有宗教背景學校應該幾適合孩子:)
‹ 上一主題|下一主題