用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Oscar 係低危,但生出來係唐寶寶...
樓主: Fatrix
go

[唐氏] Oscar 係低危,但生出來係唐寶寶... [複製鏈接]

Reginang,

你好呀!我知道你係呢道嘅大家姐,我都見到你哋之前都有時不時約出嚟聚會下,都幾唔錯,新年團拜咁高興,如果時間夾都嘅話,我當然有興趣啦,可以見見大家同埋你哋嘅BB,多好!

原文章由 reginang 於 08-2-3 01:21 發表
qqtonton
你好呀,我也是這裡的姊妹,大女兒已經4歲幾,亦因為特別的她,所以都認識了各位好姊妹
話事話,我地準備了新年團拜,又可以等大家見下面,講下仔女經吖
你有冇興趣呀

...

我吾要做大架車呀,我好細架咋

原文章由 qqTonTon 於 08-2-4 10:44 發表
Reginang,

你好呀!我知道你係呢道嘅大家姐,我都見到你哋之前都有時不時約出嚟聚會下,都幾唔錯,新年團拜咁高興,如果時間夾都嘅話,我當然有興趣啦,可以見見大家同埋你哋嘅BB,多好!

...

qqTonTon,

我已經pm左比你喇, 收唔到再搵我喇
原文章由 qqTonTon 於 08-2-4 10:30 發表
eee!乜係架咩!都好bor,雖然有睇過呢個網站、各位姊妹嘅留言同blog,可能再親身同其他唐寶寶嘅父母交流都好bor,Catca,多謝你嘅提點。

咁Pakyingma,麻煩你幫我同巢姑娘講一聲,同埋pm巢姑娘個電話號碼俾我,我會親自打電話俾巢姑 ...

Pakyingma,

收到啦,唔該曬!

原文章由 PAKYINGMA 於 08-2-4 15:13 發表
qqTonTon,

我已經pm左比你喇, 收唔到再搵我喇

qqTon Ton
祝新年快樂!身體健康!
星期一見完醫生有咩講?

各位媽咪及寶寶,

祝各位笑口常開!身體健康!:恭: :喜: :發: :財:

放咗咁耐假,都冇上網,所以冇覆到Catca,我唸大家過年都好忙吧!保重身體。

上星期一再照ultra sound,初時呀B又係爬轉咗,醫生話咁不如休息一下再過隔鄰房再照啦!點知等咗5分鐘唔駛,另一個醫生就叫我入另一間房照,係呢5分鐘裏面,我有同呀B講"乖啦,聽話啦,瞓好啲醫生睇吓啦,佢真係返轉身喎!

醫生照咗30分鐘左右,跟住同我哋講上次睇得唔多清楚嘅心同腸,今次就好清楚,冇乜大問題,至於呀B慈帶道有兩條血管,問題亦唔多大,最多係呀B吸收差少少,可能瘦少少。

跟住醫生又問下次幾時返東區再照同見醫生,我話冇再約啦,要等到四月去醫院test葡萄糖,咁贊育個醫生就立刻安排25號再返去照。嘩!呀B,睇吓個醫生幾緊張你,咁你就要乖乖哋,一定要健健康康,活活潑潑地成長呀!

醫生仲問我哋想唔想同唐氏會聯絡,認識多啲唐氏BB,那當然求之不得啦!點知年三十嗰日下午巢姑娘已經打電話俾我哋約見啦,而家約咗17/2 星期日,巢姑娘好好人,盡量就我哋嘅時間,我好感謝她!

原文章由 catca 於 08-2-7 05:46 發表
qqTon Ton
祝新年快樂!身體健康!
星期一見完醫生有咩講?

真係冇鬼用,寫咗成日只係寫咗嗰幾隻子,因為今日一返工就要四維走去同啲老板拜年,要到下午才有時間做返自己嘢,所以斷斷續續寫呢編嘢,希望你哋唔好見怪。

原文章由 qqTonTon 於 08-2-11 17:30 發表
各位媽咪及寶寶,

放咗咁耐假,都冇上網,所以冇覆到Catca,我唸大家過年都好忙吧!保重身體。

上星期一再照ultra sound,初時呀B又係爬轉咗,醫生話咁不如休息一下再過隔鄰房再照 ...

qqTonTon
Good news 呀!最緊要bb身體健康!我陀janet時都係係威記一個月照一次,餐餐坐底照半粒鐘至九個字,照到8個月至話唔駛再照,醫生真係特別照顧我地呢d bb架!咁你而家可以放鬆心情準備迎接佢啦,yeah!好開心你同巢姑娘contact過,都係嗰句:有咩需要即管出聲。我有好多書同資料架!
原文章由 qqTonTon 於 08-2-11 17:30 發表
各位媽咪及寶寶,

上星期一再照ultra sound,初時呀B又係爬轉咗,醫生話咁不如休息一下再過隔鄰房再照 ...

[ 本文章最後由 catca 於 08-2-11 23:49 編輯 ]

yeah qqTonTon,
我真係好開心呀, 聽到咁開心既消息, 咁你都放下心頭大石, 我地開開心心一齊迎接亞b既來臨, 記住通知我地呀o Catca好好人架, 仲有佢有好多material開於點樣take care我地既baby, 你可以問Catca, 我都話佢係我老師架喇, 但事實佢真係老師黎架, 所以小精叻會咁叻叻囉, 真開心見到每個媽媽同小朋友都開心:loveliness:
各位媽咪及寶寶,

Pakyingma and Catca, 多謝你哋呀!

Catca, 你係特殊教育老師?嘩,咁真係要多多指教啦!有咩事唔清楚,我就一定每事問,實行做個"問題媽媽"。

講開又講,我想問下你哋覺得而家我食嘅嘢會唔會對阿B將來嘅發育有幫助呢?例如花膠、雪耳、甚至係燕窩。其實我自己覺得正常飲食已經很足夠,不過因為我平時好少食肉(其實係唔多食肉),所以我媽媽怕阿B唔夠營養,不過,我都為咗阿B好,我一星期已經盡量有5日飲鮮奶,咁夠唔夠呢?

qqTonTon早晨呀,
Catca係一名中學老師黎架, 仲要係好好既老師, 佢既叻叻係好得意添! 其實均衡飲食係好緊要, 但因為我胎住個女個時成日食花膠, 我個女出左黎都發覺佢幾好力, 所以我覺得有用囉, 當然飲奶同食肉我都覺得對亞b會有用啦, 不過我真係想你食多d野, 因為亞b既發展跟一般小朋友係慢d, 健康都會係差d, 如果你而家可以比多d營養亞b, 佢出黎就會好d囉, 希望會幫到你啦! 有疑問就問我地喇o
原文章由 qqTonTon 於 08-2-13 08:44 發表

Catca, 你係特殊教育老師?嘩,咁真係要多多指教啦!有咩事唔清楚,我就一定每事問,實行做個"問題媽媽"。

講開又講,我想問下你哋覺得而家我食嘅嘢會唔會對阿B將來嘅發育有幫助呢?例如花膠、 ...

Pakyingma唔該哂,咁等我一陣食完飯落街行吓,睇吓啲花膠先。:)

原文章由 PAKYINGMA 於 08-2-13 09:07 發表
qqTonTon早晨呀,
Catca係一名中學老師黎架, 仲要係好好既老師, 佢既叻叻係好得意添! 其實均衡飲食係好緊要, 但因為我胎住個女個時成日食花膠, 我個女出左黎都發覺佢幾好力, 所以我覺得有用囉, 當然飲奶同食肉我都覺 ...

各位媽咪及寶寶,

hi :

突然路過,心血來潮,好想入來看吓,我是 一位護士,由頭看過你們的留言,好緊張的,想知道你bb的情況,知道無事,眼淚不禁的流下了,連我這個局外人都流淚,相信你們一班媽媽的流過不少眼淚了,支持你們,俾心機!!!!!尢其是你qqTonTon,你現在要保持一個良好的環境給bb,就是你要天天活得開開心心,雖然bb在你的肚內,但你每天怎樣過,他一定會知。

俾心機, 祝你每天都開開心心,你bb身體健康!!!!!!

qqTonTon, pakyingma,
我只是個勤奮好學的學生,哪裡是個什麼老師?有關唐氏症的種種知識,只是我將勤補拙的成果。一心只想與大家分享我學習的得著,請別太抬舉我了!做到老,學到老,做「特殊媽媽」殊不簡單,我們一起努力吧!
qqTonTon
其實吃什麼跟陀正常bb沒分別,但一定要注意營養,特別是蛋白質和鈣,依照你那「媽媽的本能」選擇什麼該吃什麼不該吃就是了。不過我陀Janet時甚至現在餵人奶,都有刻意吃Omega3和銀杏的supplement,希望對其腦部發展有幫助,如你想要進一步資料,可向我查詢。
原文章由 qqTonTon 於 08-2-13 08:44 發表

講開又講,我想問下你哋覺得而家我食嘅嘢會唔會對阿B將來嘅發育有幫助呢?例如花膠、 ...

[ 本文章最後由 catca 於 08-2-15 07:55 編輯 ]

hayhay2007

多謝你嘅鼓勵,我同我老公都好希望我哋嘅屋企人會接受阿B,其實到而家我都未揾到機會(或者係我嘅藉口)同屋企人講,不過我知道"醜婦終需見家翁"呢個道理,我係要積極面對。

阿B而家21個多星期啦,我都知道佢會感受我所感受,聽到我對佢所講嘅嘢,我會盡量保持開心,因為我想我阿B將來日日都咁開心。

我知道呢條路唔易行,但係有呢度咁多媽咪同我老公嘅支持,我要做好呢份工!

原文章由 hayhay2007 於 08-2-14 19:41 發表

hi :

突然路過,心血來潮,好想入來看吓,我是 一位護士,由頭看過你們的留言,好緊張的,想知道你bb的情況,知道無事,眼淚不禁的流下了,連我這個局外人都流淚,相信你們一班媽媽的流過不少眼淚了,支持你們,俾心機!!!!! ...

Dear Catca,

"不過我陀Janet時甚至現在餵人奶,都有刻意吃Omega3和銀杏的supplement,希望對其腦部發展有幫助"

,係bor,銀杏對腦部好有功效,咁係咪買Wastson / Manning嗰啲就ok?定係買嗰啲傳銷嘅牌子呢?

另外,有啲朋友極力我食燕窩,但我又聽過有朋友話燕窩會有機會導致敏感,唔知你哋點睇呢?

唔知係咪最近天氣太凍太乾燥,我背脊特別癢,有時連個肚同個胸都係,我呢幾日開始轉用俄羅立英,希望有啲好轉啦!

原文章由 catca 於 08-2-15 07:52 發表
qqTonTon, pakyingma,
我只是個勤奮好學的學生,哪裡是個什麼老師?有關唐氏症的種種知識,只是我將勤補拙的成果。一心只想與大家分享我學習的得著,請別太抬舉我了!做到老,學到老,做「特殊媽媽」殊不簡單,我們一起努力吧!
qqTonT ...

我食Usana的supplements,quality好d。燕窩有高蛋白質,可以吃,但不用太多。我陀bb都有皮膚敏感,我睇中醫好番。
原文章由 qqTonTon 於 08-2-15 10:03 發表
Dear Catca,

"不過我陀Janet時甚至現在餵人奶,都有刻意吃Omega3和銀杏的supplement,希望對其腦部發展有幫助"

,係bor,銀杏對腦部好有功效,咁係咪買Wastson / Manning嗰啲就ok?定係買嗰啲傳銷嘅牌子呢?

另外,有啲朋友極 ...

[ 本文章最後由 catca 於 08-2-15 15:21 編輯 ]

Catca,謝謝!

咁我唸我買Pharmax (supplement line of Nu Skin) 都可以啦!好,就今日放工去睇吓先!

原文章由 catca 於 08-2-15 15:18 發表
我食Usana的supplements,quality好d。燕窩有高蛋白質,可以吃,但不用太多。我陀bb都有皮膚敏感,我睇中醫好番。

我以前都有食Pharamax既supplement. 仲有食懷孕life pack添, 我朋友話好好, 因為我食左一個月無食, 食唔到, 可以試下呀, Pharamax有隻omega 3 and 銀杏都好好架
原文章由 qqTonTon 於 08-2-15 16:04 發表
Catca,謝謝!

咁我唸我買Pharmax (supplement line of Nu Skin) 都可以啦!好,就今日放工去睇吓先!

qqTonTon
你睇下「卵磷脂」既supplement吖,對腦部發展都好好架。
‹ 上一主題|下一主題