用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享見証 - 有冇媽咪想搵馬鞍山補習老師? ...
go

分享見証 - 有冇媽咪想搵馬鞍山補習老師? [複製鏈接]

HI, 各位媽咪, 有一件事真的很想分享一o下, 就係小兒今年六年級, 由於成績一直不大好,主科不及格, 常識更低至三十多分, 所以很擔心他如何應付上學期呈分試,  於是很心急幫他找補習老師, 亦嘗試找中介公司幫手找, 但效果真的未如理想, 錢用了出去, 但得出的成績卻強差人意,於是, 周圍問其他 媽咪有沒有好的補習老師介紹, 終於, 皇天不負有心人, 遇到一個曾當教師的, 但由於他要照顧太太, 所以辭去教師一職,現全職幫人補習,於是我嘗試給他補, 補了一個多月, 之後就應付考試了, 當初對阿仔的考試都冇乜期望, 誰知考完之後學校報讀分數, 得知阿仔每科都有七十多分, 已比預期好得多, 因他過往是從未合格過, 現在有此成績, 亦感安慰, 於是我便跟補習老師說, 他還向我說小朋友著重分數之餘其實最重要是跟小朋友於每一科建立信心才是最重要, 所以他先了解孩子是屬於那一類型的孩子, 才研究合適的教才給小朋友, 這才可真正幫到小朋友, 所以現在才明白為何很多家長想找教師補習, 真的有原因, 但最重要都係睇彩數, 在緊急情況下給我找到伯樂, 實在感恩, 因好的補習老師實在很難遇到的, 如果有媽咪真係需要搵呢個阿sir補習, 可pm我, 因阿sir話佢最鐘意幫d好難搞o既小朋友咁話, 有難度先有進步就係佢o既座右銘

[ 本文章最後由 EThihi 於 07-12-18 16:58 編輯 ]
   0    0    0    0

醒目開學勳章

請問幾錢 是否補全科?

係補全科架, 佢就連樂理都幫阿仔補埋, 我個仔而加收150個鐘, 不過聽佢講低年班會收得平d喎, 你小朋友讀幾年班, 駛唔駛我幫你問o下佢?
原文章由 小迅媽媽 於 07-12-18 17:09 發表
請問幾錢 是否補全科?

HI, 上門or去他HOME 補AR ?

原文章由 EThihi 於 07-12-18 16:46 發表
HI, 各位媽咪, 有一件事真的很想分享一o下, 就係小兒今年六年級, 由於成績一直不大好,主科不及格, 常識更低至三十多分, 所以很擔心他如何應付上學期呈分試,  於是很心急幫他找補習老師, 亦嘗試找中介公司幫手找, 但 ...

原文章由 qkhui 於 07-12-18 18:18 發表
HI, 上門or去他HOME 補AR ?

唔知呀, 頭先有個媽咪都問, 咁我咪打電話問呀sir, 阿sir話如果住佢家附近就冇所謂, 如果唔係就上佢屋企喎

噉佢住where ka
最細佢會補幾多歲ar

原文章由 EThihi 於 07-12-19 11:32 發表

唔知呀, 頭先有個媽咪都問, 咁我咪打電話問呀sir, 阿sir話如果住佢家附近就冇所謂, 如果唔係就上佢屋企喎

回覆 #1 EThihi 的文章

please PM me, I live at MOS.
Thks.

原文章由 EThihi 於 07-12-19 11:32 發表

佢係邊度住呀??

阿sir住係馬鞍山富寶花園囉

please!

Please PM to Me

Thanks
[email protected]

HI , LAMTZEKWAN , Please check pm & E-mail

.
原文章由 LAMTZEKWAN 於 07-12-19 14:52 發表

Thanks

Thanks

hi, coolperfect, please check PM & e-mail

原文章由 coolperfect 於 07-12-19 18:07 發表

Thanks

EThihi,

請問你的兒子1星期補幾耐?因小兒今年五年級,成績有下滑的績像?我擔心他會跌出Band 1,所以想了解一下,怎樣才可以幫他Keep住成績。因我住葵涌,距離馬鞍山很遠,所以很想知道補習的詳細情形。

謝謝!

EThihi,

請問你的兒子1星期補幾耐?因小兒今年五年級,成績有下滑的績像?我擔心他會跌出Band 1,所以想了解一下,怎樣才可以幫他Keep住成績。因我住葵涌,距離馬鞍山很遠,所以很想知道補習的詳細情形。

謝謝!

我都想知

Ja93, 你好, 我小朋友補二四六每次一個鐘, 至於你話補習情形就真係搵阿sir問啦,我都唔知佢用咩方法可令到佢肯自動自覺做卷同功課, 當然放假時就掛住玩啦, 所以我都叫阿sir放假要安排d練習俾佢做囉,  哈, 個衰仔又肯做喎

另外, Helenho1234, 請check pm

原文章由 JA93 於 07-12-20 10:30 發表
EThihi,

謝謝! ...

原文章由 EThihi 於 07-12-18 16:46 發表
HI, 各位媽咪, 有一件事真的很想分享一o下, 就係小兒今年六年級, 由於成績一直不大好,主科不及格, 常識更低至三十多分, 所以很擔心他如何應付上學期呈分試,  於是很心急幫他找補習老師, 亦嘗試找中介公司幫手找, 但 ...

Hi:EThihi

請問荔枝角會唔會來丫,小兒四年班.逢星期日下午兩個鐘.Thanks!

我諗佢唔會去啩, 咁遠....

原文章由 kahin2005 於 07-12-20 12:24 發表

Hi:EThihi

請問荔枝角會唔會來丫,小兒四年班.逢星期日下午兩個鐘.Thanks!
‹ 上一主題|下一主題