用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想搏低調band one尾中學(港島東區)
go

想搏低調band one尾中學(港島東區) [複製鏈接]

如果想搏低調band one尾中學,成績次要最繄要校風好,請教各位有乜好提議呢?
請給我意見   ,謝謝。
   0    0    0    0

原文章由 hk_woman68 於 07-12-18 13:40 發表
如果想搏低調band one尾中學,成績次要最繄要校風好,請教各位有乜好提議呢?

英中只得 婦女會中學,
中中有 港島民生
[金文泰 算 1中, 定1尾 ???]

nywing

多謝先

金文泰,有人話大熱喎

原文章由 nywing 於 07-12-18 14:22 發表

英中只得 婦女會中學,
中中有 港島民生
[金文泰 算 1中, 定1尾 ???]

筲箕灣宮立中學,因近年在東區數間英中中,它是最容易入的一間。

原文章由 hk_woman68 於 07-12-18 13:40 發表

聖馬可
中華基金 (直資) :

劉永生 (中中)
民生   (中中)

婦女會同聖馬可都唔算band 1 尾呀, (個人意見 )
我有個好老公, 2個好女兒, 希望一家人生活愉快!主啊, 你的恩典夠我用! 求你使患難遠離我, 願你垂聽我的禱告!

嘜劉永生唔係band 2頭嗎?

回覆 #7 eeyore0511 的文章

劉永生係校風好,不過論成績應該係 BAND 2。

嘉諾撒書院都係 BAND 1 尾英中(女校)。

聽人說近來中國婦女會勁過聖馬可,此話當真?

回覆 #9 ppbb25 的文章

我都想問呢個問題。

我朋友想幫佢個仔揀聖馬可,但又係聽人講依家差左。重有樣野好奇怪,佢個網頁無公佈會考同高考成績,唔知係唔係因為唔見得人所以唔公佈。

請問有無家長知?

我認為婦女會在聖馬可之上, 另外我今日上聖馬可個website見唔到入學申請表, 唔通仲未出?
我有個好老公, 2個好女兒, 希望一家人生活愉快!主啊, 你的恩典夠我用! 求你使患難遠離我, 願你垂聽我的禱告!

按表面意思應該是1月3日才可以download。婦女會29日的講座首兩個小時已派完飛,原來很多家長是這麼熱心的,我真的out了 。東區的英中學額其實是非常不足,但有幾間英中(e.g.庇理羅士95%是band one 生)都不能全收band one 生,應該是由於它們有直屬或聯繫小學吧!它們要按規定收取指定比例的小學生。  

嘉諾撒書院本來也未開始可以download申請表,但應幾個家長在網上的查詢,現在已可以在網上download了。

原文章由 ppbb25 於 07-12-21 14:07 發表
按表面意思應該是1月3日才可以download。婦女會29日的講座首兩個小時已派完飛,原來很多家長是這麼熱心的,我真的out了 。東區的英中學額其實是非常不足,但有幾間英中(e.g.庇理羅士95%是band one 生)都不能全收ban ...

婦女會都好注重成績, 叩門都要頭10名先有機會, bps有50個位俾幾間聯系小學, 統一時得番70個位俾自己網內, 老師話成績10名以內自行時機會大d.  我阿女第一輪就無行了:cry:

聖馬可同婦女會應該唔係band one尾. 不過我都有聽過聖馬可係差左.
‹ 上一主題|下一主題