用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女校 VS 男女校,你地點選擇?
go

女校 VS 男女校,你地點選擇? [複製鏈接]

家中兩個都是女孩子,大女下年要選小一了,不知給她選擇女校 or 男女校,有冇人可以指校一下?
   0    0    0    0

Personally speaking, I'd like co-ed for primary and
girls school for secondary.

原文章由 AprilKY 於 07-12-17 14:32 發表
家中兩個都是女孩子,大女下年要選小一了,不知給她選擇女校 or 男女校,有冇人可以指校一下?

I prefer 男女校

醒目開學勳章

原文章由 AprilKY 於 07-12-17 14:32 發表

If I were you, I think it's depends on the character of your girls.
If they are out-spoken and active, you may choose co-edu.
If they are shy, it's better choose girl school for them cos boys are quite rude (as compare with girls)!

Hope it is useful for you.

回覆 #4 acoggo 的文章

多謝回覆呀!

我兩個女都十分好動的,跟完全陌生的小朋友相處是全無難度的。

我家人都建議比她們讀男女校會比較好一點。有否好的男女校可介紹一下? 九龍區的。

Thanks again.

Kowloon Tong School
Alliance primary School
St France
KRS
....etc.

原文章由 AprilKY 於 07-12-18 10:12 發表
多謝回覆呀!

我家人都建議比她們讀男女校會比較好一點。有否好的男女校可介紹一下? 九龍區的。

Thanks again. ...

原文章由 Yanamami 於 07-12-17 17:27 發表
Personally speaking, I'd like co-ed for primary and
girls school for secondary.

me too

醒目開學勳章

原文章由 AprilKY 於 07-12-18 10:12 發表
多謝回覆呀!

Thanks again. ...

咁你想揾傳統定活動教學le?

回覆 #8 acoggo 的文章

她們是好動的,我覺得活動教學會適合她們。

回覆 #6 Yanamami 的文章

這些是否都是私小??我想要津小啊,兩個好重皮的.....

yes, they're all private.

How about:
C.C.C. Heep Woh Primary
Methodist School
Yaumati Catholic Primary
....etc.

原文章由 AprilKY 於 07-12-18 16:49 發表
這些是否都是私小??我想要津小啊,兩個好重皮的.....

點解唔直接問下你囡囡想讀女校定男女校? 我個friend有幾個offer, 但偏偏佢囡囡話想讀德望, 於是佢叫囡囡講一個理由支持自己o既決定, 佢囡囡竟然話:"我鍾意女校多d, 因為男仔好曳, 上堂好嘈, 有時嘈到我聽唔到老師教書! "..........所以小朋友都有自己思想o架! 作出決定前不妨聽聽佢o地o既意見, 始終佢o地先係真正用家!

我本人覺得如果是官津,最好看看自己這區有否適合的學校,因為1st round失敗,在大抽獎抽中的機會較大,因為誇區機會是比較少。

OK.  多謝各位意見!!!

簽名被屏蔽

是否指因為是讀女校,所以少了青春期想拍"tall"  的煩惱而更專心讀書?  有否其他因素?  And 你家是三姐妹嗎,有否兄弟?

簽名被屏蔽

自從聽過同事說過的case, 我一於選擇女校給我囡囡.  該case 是小六男女同學開始要拖手仔, 家長無法阻止, 惟有朝朝雙方家長跟在後面送他們上學! 雖然喺個別事件, 但我老人家一定冇咁好體力陪他們週圍走, 只希望把煩惱推遲幾年.

對lee件事,我都有d擔心.因我自己小時都是讀女校.我都好想囡囡讀女校.但現時又有d contradiction,因來年會生個baby boy,到時囝囝無5分(唔係第1個小朋友),咁就要等6月份lucky draw睇下點先知.比d意見???

原文章由 KK07 於 07-12-26 17:59 發表
自從聽過同事說過的case, 我一於選擇女校給我囡囡.  該case 是小六男女同學開始要拖手仔, 家長無法阻止, 惟有朝朝雙方家長跟在後面送他們上學! 雖然喺個別事件, 但我老人家一定冇咁好體力陪他們週圍走, 只希望把煩惱 ...

男女校的校風點都好D
ep:女拔v.s.co-ed
我選co-ed
‹ 上一主題|下一主題