用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 下門牙乳齒已出, 但恆齒只有少許鬆, 沒有脫落跡象, 怎辦 ...
go

下門牙乳齒已出, 但恆齒只有少許鬆, 沒有脫落跡象, 怎辦? [複製鏈接]

Anyone can me give me some advice?  Should I bring her to see Dentist?  Please share! Thanks!

[ 本文章最後由 angelmami 於 07-12-17 11:26 編輯 ]
   0    0    0    0

原文章由 angelmami 於 07-12-17 11:24 發表
Anyone can me give me some advice?  Should I bring her to see Dentist?  Please share! Thanks!

你個標題調轉左嘞!真係嚇死人囉!

係「恆齒」已出﹐「乳齒」只有少許鬆!

最好去牙齒處拔掉乳齒﹐免阻礙恆齒長出﹐因為會導致牙齒嚴重不齊整。 如不怕不整齊﹐咁就唔駛理佢。
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

我囡差不多所有牙都是先出恒齒, 要過很久乳齒才掉落。之前我都很擔心還帶她去看牙醫, 但牙醫說乳齒會自動脫落, 而位置也會自動泊齊, 現在我囡已換了8隻牙, 情況正如牙醫所說的, 所以, 不用擔心, 順其自然便可。

位置也會自動泊齊

未必會喎! 最好到訪一次牙醫﹐讓他俾專業意見。我見過有人d 牙唔適泊碼頭…

p.s. 不過﹐d 牙是否長得整齊哩個未必係主因就真!

[ 本文章最後由 jk67jk 於 07-12-17 12:03 編輯 ]
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

原文章由 jk67jk 於 07-12-17 11:31 發表

最好去牙齒處拔掉乳齒﹐免阻礙恆齒長出﹐因為會導致牙齒嚴重不齊整。 如不怕不整齊﹐咁就唔駛理佢。 ...

自己實在大緊張, that's why 調轉咗 D 名稱.  
Thanks for your sharing!

原文章由 jk67jk 於 07-12-17 11:31 發表

最好去牙齒處拔掉乳齒﹐免阻礙恆齒長出﹐因為會導致牙齒嚴重不齊整。 如不怕不整齊﹐咁就唔駛理佢。 ...

Yes, you're right!  Maybe 自己都太緊張 la!  Thanks for your shairng!  

仲有冇其他意見!

我兩個女d牙都係咁, 仲有佢地表哥都一樣, 都會自己泊番埋位, 我以前都以為個表哥實要cool牙, 點知而家不知泊得幾齊.  我諗齊唔齊係睇jaw夠唔夠大, 唔係隻恆齒幾時出.

原文章由 8C9 於 07-12-17 15:56 發表
我兩個女d牙都係咁, 仲有佢地表哥都一樣, 都會自己泊番埋位, 我以前都以為個表哥實要cool牙, 點知而家不知泊得幾齊.  我諗齊唔齊係睇jaw夠唔夠大, 唔係隻恆齒幾時出. ...

我個囡都係出緊恆齒, 乳齒好似仲有排至甩, 有冇辦法令D乳齒早D甩?

回覆 #1 bbqueen 的文章

我冇特別處理, 因為佢地表哥睇牙醫話除非出哂隻恆齒, 乳齒都唔郁, 先再搵牙醫.  我d女d牙都係出得8, 9成,乳齒先自己甩.

回覆 #8 bbqueen 的文章

我都冇特別理我囡啲牙, 得閒叫佢自己搖吓佢囉, 等佢快啲鬆

我個囡剛剛脫了下門牙, 情況都是同你們所講的一樣, 先出牙, 後脫牙情況, 真的如你們所講, 牙齒會自動迫碼頭的, 不用擔心.

原來有咁多人泊到碼頭... ... ... 泊唔到果D 真係冇運 lu ~ ~

我囡囡前排下面2隻乳齒都是先乳齒才出恆齒, 牙醫說不用特別去脫, 乳齒自然會鬆脫.她的同學都是這樣, 還會自己泊回碼頭. 但小女因原先已是下顎倒合,所以有點複雜, 她的乳齒還45度兩隻斜出,好像半開兩扇窗. 希望她真的不需要cool 牙啦. 現在只有少少改善, 昨晚又脫了一隻, 好彩恆齒還未出, 希望le隻出得好D啦.
:fighting1:

你個女倒及, 出咗恆齒有冇改善, 因為我個女依家一歲, 我都覺得佢係倒及, 想知道箍牙有冇得救.

原文章由 miumiu313 於 07-12-17 18:27 發表
我囡囡前排下面2隻乳齒都是先乳齒才出恆齒, 牙醫說不用特別去脫, 乳齒自然會鬆脫.她的同學都是這樣, 還會自己泊回碼頭. 但小女因原先已是下顎倒合,所以有點複雜, 她的乳齒還45度兩隻斜出,好像半開兩扇窗. 希望她真的 ...

基本上排位是好了點點, 因為原先下排在前面的乳齒未脫, 後排恆齒已出, 故位置是後了點, 這兩隻不再倒及. 但又因為下面正中兩顆恆齒是45度斜出 (不是直排, 有一點複雜), 故到現在還未泊回碼頭(但又比初出時好了點點). 我唯有告訴她用舌頭推牙齒, 希望可以將斜入的牙推回正軌, 希望不用cool牙, 我已帶她到cool牙醫生到看過, 醫生說要看看走勢, 做也要等到11, 12齒才適合做. 所以各位媽咪, 不用心急, 急也急不來, 等他們長大, 定形, 才決定對策.
:fighting1:

當乳齒開始有少少鬆時, 已叫小朋友用條舌頭尖日日"頂"下, 他們好得意當玩日日"頂"下

我個囡又係下面兩隻牙, 恒齒已出了一半, 乳齒仲係實一實, 今日睇咗牙科保健, 又話等佢自已脫. 但係佢依家仲係好實, 點自己脫呀?

脫牙

不要緊的. 我的女兒以前都是這樣的, 新牙己長出很多, 但舊的牙齒依然很實, 但隨着新牙長大, 舊的牙齒會漸漸鬆, 跟着很容易便會脫落, 漸漸後面的新牙會向前生至正常位置.

我個女5.5歲, 又係咁, 下門牙出咗1隻恆齒, 乳齒只有少許鬆, 我自己都好怕睇牙醫, 仲驚要帶佢去脫牙, 原來咁多人都係一樣.... .....多謝分享....而家安樂晒

原文章由 shsh3 於 08-1-14 17:38 發表
不要緊的. 我的女兒以前都是這樣的, 新牙己長出很多, 但舊的牙齒依然很實, 但隨着新牙長大, 舊的牙齒會漸漸鬆, 跟着很容易便會脫落, 漸漸後面的新牙會向前生至正常位置. ...
‹ 上一主題|下一主題