用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自己動手做 profile!!
go

自己動手做 profile!! [複製鏈接]

自己動手做 profile!! 原意真的是好, 好有誠意, 有誰會比自己更了解自己小朋友.但......當一個不大懂電腦, 不大有心思創作的家長, 就真的要認真考慮下自己做還是比人做, 我朋友上年的, 佢就是同個仔自己做, 剪剪貼貼, 仔仔又畫畫, 唔知d學校係咪覺得手工粗, 竟然有2間學校唔收比番佢,結果當然考唔到什麼學校, 後尾派到沙田某學校.
我自己女是今年的考生, 好多人都話今年難考過上年, 我相信, 下年一定更難.

1.政府攪小班教學, 官律校每班都收小左人.
2.現大多家長現都願意比$$讀私, 直資學校.

所以睇今年, 間間學校都話有成1500-2000人去考, 就算出生率低都冇關係, 因個個人都係考個幾間名小學, 出生率低唯一的影響只是唔出名的學校會更加冇人去. 所以今年.....有些人就有幾間係手, 有些人就什麼都冇.

點可以表現到自己小朋友的優點, 除了面試表現外, 我覺得 profile 好緊要, 我唔怕認, 我是比$搵人整的, 我覺得一樣好有誠意, 又表現到我小朋友的優點, 我朋友仔仔讀"維多xx", 佢同我一齊搵人整profile 的, 真好彩, 考6間, 只有2間唔得, 其他都收, 但他好多同學, 就好多都唔得, 我們估計分別就是份 profile.

講真, 唔知會唔會有些人叫人要自己整, 但自己又會比人整, 諗住會減低競爭(沒有影射成份, 只是分析).係 bk 分享是好, 但最終都要自己分析才是最真.

希望幫到大家!!

[ 本文章最後由 elok 於 08-2-15 23:32 編輯 ]
   0    0    0    0

原文章由 elok 於 07-12-16 23:06 發表
自己動手做 profile!! 原意真的是好, 好有誠意, 有誰會比自己更了解自己小朋友.但......當一個不大懂電腦, 不大有心思創作的家長, 就真的要認真考慮下自己做還是比人做, 我朋友上年的, 佢就是同個仔自己做, 剪剪貼貼 ...

我感同身世, 自己動手做profile, 考5間全部都唔收, 請問可以提供有關資料, 我都希望有意想不到的結果!!!

煩請e-mail : [email protected]

我個人不大同意, 我係自己動手做profile的,好簡單有仔仔個人資料,成績表及課外活動證書, 一張相都冇的。結果考4間直資全部都收。

所以我相信都有好多學校係睇小朋友面試的表現及學校成績多過睇個profile做得好唔好, 如果兩個小朋友同分但因為profile冇咁好而考不到, 我反而覺得學校好有問題。

iwff

原文章由 KEITHRITA 於 07-12-18 11:51 發表

我感同身世, 自己動手做profile, 考5間全部都唔收, 請問可以提供有關資料, 我都希望有意想不到的結果!!!

煩請e-mail : [email protected]

我發覺many schools no need a portfolio ar!I have already prepared many portfolios,but only use 1 ar!
So,I waste many times and paper!

當然面試的表現一定是最重要的, 就算做profile, 自己做好, 比人做又好, 都要自己有足夠資料做先得, 如2人表現差不多, 一個份profile 中小朋友學不同的東西, 另一就沒有學或接觸過什麼, 如你是學校, 你會怎選? 學校睇 profile 選好正常.

好似我自己小朋友沒有學太多的, 亦沒有什麼獎狀, 如沒有profile, 真係唔知交mug比人, 如係咁就已經輸左一半啦, 我覺得冇什麼浪費唔浪費, 冇100%肯定冇一定考唔到, 亦冇100%肯定有一定得, 我只認為一生人這升小學好重要, 盡自己努力做到就做. 自己唔識做就冇辦法,唯有比人做, 食小幾餐都係度. 況且應該唔洗食小幾餐.

[ 本文章最後由 elok 於 08-2-15 23:34 編輯 ]

我不是說不交profile, 當然小朋友的學業成績及課外活動對考小學固然重要的, 學校都會從中選學生。

我想說的問題係只要profile資料齊全供學校參考已足夠的了。若小朋友沒有特別學東西及證書就可能真的比較涉底。

iwff

原文章由 elok 於 07-12-18 16:28 發表
當然面試的表現一定是最重要的, 就算做profile, 自己做好, 比人做又好, 都要自己有足夠資料做先得, 如2人表現差不多, 一個份profile 中小朋友學不同的東西, 另一就沒有學或接觸過什麼, 如你是學校, 你會怎選? 學校睇 ...

是, 非常認同!! 若小朋友沒有特別學東西及證書真的比較涉底。所以現想叩門的家長, 點做profile 只是表達的技巧, 內容才是最重要, 要用這k3的時間好好預備, 讓小朋友學多點, 接觸多點, 增強叩門的競爭力, 唉....現的小朋友及父母真辛苦!!

希望大家的小朋友都能入到心儀的小學!!

[ 本文章最後由 elok 於 07-12-18 18:54 編輯 ]

請問可以提供做 profile!! 有關資料,

煩請pm/e-mail : [email protected]

Thanks.

elok:

我都想知可以提供做 profile!!的資料
請e-mail 給我
[email protected]

many thanks

elok:

Would you please send me some information about how to make a good profile. Thankxxxxxxxxxxxx

e-mail :

elok:
我都想知請提供做 profile!!的資料
請e-mail 給我

email:[email protected]

pls pm to me pls thx

請pm to me, Thx.

elok:

我都想知點樣可以自己做 profile!! 可以提供資料比我嗎?
My e-mail : [email protected]

Thanks

請問最後有冇做profile人仕或公司的資枓?可否比我參考!
Many thanks

Carina

原文章由 elok 於 07-12-16 23:06 發表
自己動手做 profile!! 原意真的是好, 好有誠意, 有誰會比自己更了解自己小朋友.但......當一個不大懂電腦, 不大有心思創作的家長, 就真的要認真考慮下自己做還是比人做, 我朋友上年的, 佢就是同個仔自己做, 剪剪貼貼 ...

煩請pm/e-mail : [email protected]

自己動手做 profile!!

Dear elok,

Pls kindly send pm to me or email,
thanks.

原文章由 Masaka 於 08-2-21 01:10 發表
Dear elok,

Pls kindly send pm to me or email,
thanks.

我都想要做prefile之資料,可否pm份給我。thanks.

回覆 #1 elok 的文章

我都想做一份, 請pm給我吧.  十分感激

profile!!

煩請pm/e-mail :[email protected],thanks alot!
‹ 上一主題|下一主題