用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 仁立 & 仁紀家長請進, 有野想問 !
go

仁立 & 仁紀家長請進, 有野想問 ! [複製鏈接]

1) 想問下你們的小朋友是讀那間幼稚園的 ?

2 )  我想幫小朋友報咗 2 間 kinder, 1 間係大窩口救世軍幼兒園, 但此校課程較淺, 而小學想揀仁立 or 仁紀, 請問程度上會追到嗎, 可接得上嗎 ? 有冇响 tai woo hou 救世軍既家長們可解答下 .
另外一間係麗城恩臨, 課程屬中上, 應該問題不大 ..

雖然未有咁快 未必收, 但都想攞 d 資料, 入定間好 d 既 ... thx
   0    0    0    0

我唔係仁立或仁紀的家長,但有朋友個囡係仁立讀緊,學業水平真係幾高,大部分小朋友有係出邊補習,平時功課OK深,但考試會深好多難好多,奇怪的是難唔到d學生,有好多小朋友考得好高分,所以家長們都好谷小朋友。

朋友係全職媽媽,但都話跟功課溫書考試好辛苦。

仁立小三家長, 我個仔小一時派不到仁立,當時去仁立考小一插班時200人爭少個10個位,要面試同做paper, 我覺得邊間幼稚園不重要,我個仔小一時考不到但他有一個幼稚園同學考到,佢地都係讀葵興天恩幼兒中心,但佢同學本身游水叻同埋各方面(即中英數)都幾好。

我個仔係小二考插班先入到,我不覺得平時功課淺考試深,應該係功課同考試一樣深,考試一定有幾條深d,否則個個都拿full marks. 我個仔話今年(三年級)有個插班生係由祖瑤天主教來的, 都不是太出名的學校, 考插班只是做paper, 只要他在出面學校成績好, 考插班應該容易過小一去考。仁立好似由小二至小四, 平均每年每級收約10個插班生。

原文章由 kinmom 於 07-12-17 11:20 發表
仁立小三家長, 我個仔小一時派不到仁立,當時去仁立考小一插班時200人爭少個10個位,要面試同做paper, 我覺得邊間幼稚園不重要,我個仔小一時考不到但他有一個幼稚園同學考到,佢地都係讀葵興天恩幼兒中心,但佢同學本身游 ...

oic ... 明白.. thx
‹ 上一主題|下一主題