用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去美國升大學...
go

去美國升大學... [複製鏈接]

我剛於香港完成副學士
GPA唔高
打算去美國升大學(08fall)
而家做緊金融公司學徒, 來緊會考下HKSI果d
朋友介紹左culture link比我, 但係呢間recommend我讀左兩年CC再轉U...
但係我當然prefer 直上U啦
我GPA唔高, 我都會expect左果邊d4年U唔會認我好多個學分
唉...
大家有冇好既中介公司可以介紹?因為我想搵中介公司安排哂所有野, 我屋企想有間公司幫我搵學校=.=|||haha...同埋我自己又可以用番呢d時間去考試果d
thanks for ur recommendation^^
   0    0    0    0
買到MJ daisy la!!!!thx Nix1828^^

推介人, 但比人話賣廣告不特止, 仲要咒我爛面, 唔駛咁呀?我o係某公司做秘書, 唔係$138果間美容中心既廣告部, 唔係Paul Smith既市場部, 唔係Keihl's既宣傳部, 唔係華潤紫羅蘭香體粉既推廣部, 如果各位覺得我推介係廣告, 對唔住, 我年中收埋收埋咁多廣告費都係時候可以去環遊世界!!駛唔駛請埋你去?!

點 解 你 會 系 "當然prefer 直上U啦"
直 上 U 未 必 適 合 你

原 因 如 下:
1. 你 都 話 一 般 4 年 U 會 吾 認 你 學 分
2. 你 話 你 GPA 吾 高﹐ 甘 好 好 既 4 年 大 學 好 難 會 收 你
3. 如 果 你 屋 企 吾 算 好 有 錢 既 話﹐  直 上 4 年 大 學 會 比 多 好 多 錢

你 會 吾 會 覺 得 先 去 CC 會 浪 費 2 年 時 間? 如 果 你 系 甘 覺 得﹐  你 就 搞 錯 左。 你 讀 完 2 年 CC﹐  然 後 系 上 4 年 大 學 既 3 年 班。  系 4 年 大 學 讀 2 年 就 可 以 大 學 畢 業。

原文章由 大豬既老婆 於 07-12-15 07:21 發表
點 解 你 會 系 "當然prefer 直上U啦"
直 上 U 未 必 適 合 你

原 因 如 下:
1. 你 都 話 一 般 4 年 U 會 吾 認 你 學 分
2. 你 話 你 GPA 吾 高﹐ 甘 好 好 既 4 年 大 學 好 難 會 收 你
3. 如 果 你 屋 企 吾  ...

Totally agree!  Especially you enter a city college (2-year) first and then transfer to a State U, you miss nothing.  All credits can transfer.  It's also easier to adapt to a smaller class size when you first get there.  That's my own experience also; just that I went to a private junior college instead of a city college.

雖然我聽agent講, CC話90%可以升得番上大學
但係依各位觀察係咪呢?
當然, 我都唔想我屋企負擔咁大
而且CC可以比我追番d gpa, 聽左各位講之後, 再考慮下, 似乎真係CC好d...
其實d課程同香港副學士有乜分別呢?同埋上堂形式係點?有冇得讀快d咁架呢????thanks all~~
買到MJ daisy la!!!!thx Nix1828^^

推介人, 但比人話賣廣告不特止, 仲要咒我爛面, 唔駛咁呀?我o係某公司做秘書, 唔係$138果間美容中心既廣告部, 唔係Paul Smith既市場部, 唔係Keihl's既宣傳部, 唔係華潤紫羅蘭香體粉既推廣部, 如果各位覺得我推介係廣告, 對唔住, 我年中收埋收埋咁多廣告費都係時候可以去環遊世界!!駛唔駛請埋你去?!

咁唔知各位有冇agent好介紹呢?
同埋agent會唔會只係幫你搵d同自己有利益關係既學校???(我見佢地網頁會特別介紹某d學校...)

原文章由 bluefa 於 07-12-16 01:12 發表
雖然我聽agent講, CC話90%可以升得番上大學
但係依各位觀察係咪呢?
當然, 我都唔想我屋企負擔咁大
而且CC可以比我追番d gpa, 聽左各位講之後, 再考慮下, 似乎真係CC好d...
其實d課程同香港副學士有乜分別呢?同埋上堂 ...

我 覺 得 同 香 港 副 學 士 吾 一 樣
CC 既 目 的 好 多 時 系 transfer 去 大 學﹐ 所 以 涵 接 做 得 好 好 多。 基 本 上 如 果 你 系 有 心 上 大 學 既﹐ 一 定 上 得 到﹐ 差 在 去 邊 一 間 大 學﹐ 比 多 D 心 機﹐ 讀 得 好 咪 可 以 去 D 名 牌 D 既 大 學。

讀 2 年 CC﹐  起 碼 可 以 省 返 16-20萬 HKD (2年 計),如 果 話 同 D 貴 既 私 校 大 學 比 較﹐ 個 difference 仲 大。

原文章由 awah112 於 07-12-16 11:23 發表
而家美國直上4年大學,學費加生活費100萬得唔得?
2年city college 加2年大學,學費加生活費大約幾錢?

thx...

100萬 4 年 大 學 可 能 真 系 吾 多 得.
如 果 系 留 學 生﹐ 學 費 一 年 大 概 3萬USD (間 間 吾 同), 住 大 概 要 8K-10K USD 一 年, 甘 已 經 4萬 ﹐ 仲 要 食 ﹐ 同 買 雜 費 ﹐ 機 票 保 險﹐ 一 年 你 預 5萬 USD既 話﹐ 4年 大 學 已 經 要 20萬 USD 等 於 差 吾 多 160萬 HKD。

如 果 讀 CC 就 好 D﹐  學 費 大 概 系 5000-6000 USD 一 年﹐ 甘 2 年 = 1萬 ﹐ 甘 2年 CC + 2 年 大 學 = 140K 甘 上 下 即 1,120,000HKD. 甘 如 果 你 話 省 D 洗 之 類﹐ 可 能 100萬 都 搞 得 掂.

有呀...
佢有4間選擇...
University of Kansas, USA
University of Missouri-Kansas City, USA
Bethany Lutheran College, USA
University of Hawaii at Hilo, USA
依大家所見,邊間好d呢?
又或者..其他州立大學有冇可能呢???

我都想試下第一間=)
等我試下apply先!!!!
thanks a lot ar...唉~個心而家仲好亂...我都知自己遲左
多謝你地呀真係!!!!

佢地有d做緊野,有d讀top-up咁囉~~~

‹ 上一主題|下一主題