用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖士提反女子中學附屬小學first round點樣?叩門得嗎? ...
go

聖士提反女子中學附屬小學first round點樣?叩門得嗎? [複製鏈接]

Is it hard to get the seat if only 15 marks?

Anyone know how many seats have been allocated for the first round?  

How many seats left for the second round?

叩門成功機會大唔大??

Thanks!
   0    0    0    0

原文章由 范莉莎 於 07-12-14 15:39 發表
Is it hard to get the seat if only 15 marks?

Anyone know how many seats have been allocated for the first round?  

How many seats left for the second round?

叩門成功機會大唔大??

Thanks! ...

15 marks, no chance.

45 seats for each round.

叩門 - Not SSGCKG student, no chance.  
         SSGCKG student, very little chance.

LingChiBaBa

王國長老

佢地得三班好少位,
20分都要Draw,15分抽都無得抽。

Thank you!

咁係咪家姐讀緊中學部, 阿妹都入硬小學部呀?

如果1st round 得 45 個位, 咁淨係比D家姐讀緊小學既可能都未必夠喎?

仲有, 唔知學校會唔會轉直資呢?

原文章由 麟媽媽 於 07-12-15 11:19 發表
佢地得三班好少位,
20分都要Draw,15分抽都無得抽。

[ 本文章最後由 snoopy008 於 07-12-18 16:50 編輯 ]

王國長老

而家佢地重建,小學部暫用簿扶林校舍,
又真係唔知佢地點樣計喎?
如果家姐升左中學而小學又係同一校舍,
咁妹妹都係必收生,唔同校舍只得10分。
舉例跑馬地St Paul's 中小學拍住嘅,
咁家姐升左中,妹妹一樣必收生。
但華仁中小學唔同校舍,
亞哥升左中,細佬只得10分,未必收硬。

原文章由 snoopy008 於 07-12-18 16:47 發表
咁係咪家姐讀緊中學部, 阿妹都入硬小學部呀?

如果1st round 得 45 個位, 咁淨係比D家姐讀緊小學既可能都未必夠喎?

仲有, 唔知學校會唔會轉直資呢?

...

麟媽媽,

As you are talking about St Paul in Happy Valley, I wanted to ask you some questions.  I know you are familiar with the primary school in HK Island.

Do you know if any 15 marks can enter this school this year? If I have 15 marks, which school, St Paul or St Francis, will be easer?

原文章由 麟媽媽 於 07-12-18 17:06 發表
而家佢地重建,小學部暫用簿扶林校舍,
又真係唔知佢地點樣計喎?
如果家姐升左中學而小學又係同一校舍,
咁妹妹都係必收生,唔同校舍只得10分。
舉例跑馬地St Paul's 中小學拍住嘅,
咁家姐升左中,妹妹一樣必收生。
但華仁中小學 ...

王國長老

剛啱呢年就唔清楚,
但舊年都有人15分入到你提及那兩間。
如果你得15分SSGCPS 就真係無乜機會,
佢地年年就算20分都要抽架。

原文章由 范莉莎 於 07-12-18 17:11 發表
麟媽媽,

As you are talking about St Paul in Happy Valley, I wanted to ask you some questions.  I know you are familiar with the primary school in HK Island.

Do you know if any 15 marks can ent ...

原文章由 麟媽媽 於 07-12-18 17:38 發表
剛啱呢年就唔清楚,
但舊年都有人15分入到你提及那兩間。
如果你得15分SSGCPS 就真係無乜機會,
佢地年年就算20分都要抽架。

唔知有無記錯,今年有人十五分入到ssgcps呀(  呢度網友話)
‹ 上一主題|下一主題