用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有無自閉症小朋友申請左"傷殘登記証"?有咩用呀? ...
go

有無自閉症小朋友申請左"傷殘登記証"?有咩用呀? [複製鏈接]

我想幫個仔申請,唔知有咩用呢?

[ 本文章最後由 mygoddish 於 07-12-14 14:58 編輯 ]
   1    0    0    0

以我所知...最有用係去海洋公園有半價(小朋友+一位家長)..哈
當然...這張證的實際用途..是讓小朋友隨身帶著...萬一唔好彩走失了...其他人可辨別他的身分及加以照顧..報警也能加快時間找到家人

好像連去泳池游水都有優惠喎~

回覆 #3 mygoddish 的文章

我都無幫個囡申請因為唔知有咩用?

加價之後好似係小朋友免費,陪同嘅一位半價。

原文章由 bbblue 於 07-12-14 19:18 發表
以我所知...最有用係去海洋公園有半價(小朋友+一位家長)..哈
當然...這張證的實際用途..是讓小朋友隨身帶著...萬一唔好彩走失了...其他人可辨別他的身分及加以照顧..報警也能加快時間找到家人 ...
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

原文章由 mygoddish 於 07-12-14 13:59 發表
我想幫個仔申請,唔知有咩用呢?

香港復康聯會及香港社會服務聯會等每年十一月尾會舉辦國際復康日,當天凡持有勞工及福利局的「殘疾人士登記證」的殘疾人士,均可與一名同行照顧者免費乘搭各種公共交通工具(包括西鐵、機場快線、山頂纜車、港鐵至羅湖站、皇巴士等等)及免費參觀康樂及文化事務署的博物館和享用游泳池設施。

此外,持證者還可於入境過關時使用特別通道,即為長者及殘疾人士的特別隊。

有免稅額可以扣囉 !

「殘疾人士登記證」持證人優
持有「殘疾人士登記證」的朋友,可享用以下優惠(優惠詳情及細則以提出優惠的公司或政府部門提供的資料作準。)

提供優惠公司/機構
優惠詳情
查詢
海洋公園
由二零零七年十月一日起,「殘疾人士登記證」持有者可享免費入場,而其一名陪同人士可以半價優惠入場。
查詢電話:2552 0291
網址: www.oceanpark.com.hk
天星小輪航線
享有優惠票價
查詢請電﹕ 2118 6223
新世界第一渡輪
可享用新渡輪所屬航線半價優惠(澳門線除外)
查詢請電﹕ 2131 8181
港九小輪
提供以下航線之半價優惠(持證人乘船購票時出示上列證件)
中環 - 榕樹灣
香港仔 - 榕樹灣

中環 - 索罟灣
北角村 - 榕樹灣

乘客熱線﹕ 28156063
傳真熱線﹕ 28156263

康樂及文化事務署
以優惠價(須出示証件)參加康樂活動、使用康樂設施及欣賞文娛節目。(包括註明大會堂節目、博物館、體育館、太空館等等)

遊覽「世界之窗」
優惠 持證者在深圳購買「世界之窗」門票可獲半價優惠。(購票時須同時出示本港身份証及殘疾人士登記證)

申請form click below:

http://www.lwb.gov.hk/download/services/other_services/crr-application.pdf

‹ 上一主題|下一主題