用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖三一堂曾肇添幼稚園 聖三一堂中心幼稚園 08/09 K1 家長入黎傾吓啦 !!! ...
樓主: LLK
go

聖三一堂中心幼稚園 08/09 K1 家長入黎傾吓啦 !!! [複製鏈接]

thank you jolo

你想囝囝係大仔 定 細仔 入學呢 ? 好難俾意見....
我只知, 今年只收一班 n班 (以前兩班), k1 有 3班 (兩班係 n班升上, 但 n班本身人數少 d , 所以會有多餘位俾新生)... ... [/quote]

thank you jolo!

其實做大仔or細仔都無所謂,只要學校收就得,你覺得怎樣機會大d呢?

如果讀K1咪同你囝囝一班

似乎報 K1 accept 機會大 d, 不過仲要睇吓今年多唔多人報 K1.  

唔好話我好傻, 有一個比較愚蠢嘅 suggestion, 可唔可以 N1 同 K1 都報, 又或者問吓學校嘅意見呢.

我唔知有冇攪錯咗, Jojo 個囝而家好似係讀緊 K1, 出年同你囝唔會同班.

原帖由 kymmak 於 08-10-22 02:08 發表
你想囝囝係大仔 定 細仔 入學呢 ? 好難俾意見....
我只知, 今年只收一班 n班 (以前兩班), k1 有 3班 (兩班係 n班升上, 但 n班本身人數少 d , 所以會有多餘位俾新生)... ...

thank you jolo!

其 ... [/quote]

無錯... 我囝囝依家 k1....
點解出唔到公仔o架....

如果有機會最好讀N班先,因為第一年上學,會成日病,返唔夠幾日又病一次,病後又要重新適應,大約要半年時間。加上大部分小朋友,都係N班升上黎,已經學識自理能力,如果小朋友係細B加上未上過學,我怕佢會辛苦及自卑。

原帖由 貓頭鷹3號 於 08-10-22 03:18 發表
似乎報 K1 accept 機會大 d, 不過仲要睇吓今年多唔多人報 K1.  

唔好話我好傻, 有一個比較愚蠢嘅 suggestion, 可唔可以 N1 同 K1 都報, 又或者問吓學校嘅意見呢.

我唔知有冇攪錯咗, Jojo 個囝而家好似係讀緊 K1,  ...

我個仔讀K1初望班.
今個星期六有家長日10點至12點.
到時又可以了解仔仔在學校之情況啦!

你地得閒去家長會真係好喇, 我今次唔得閒啊

係呢, 想問你地子女返學前有無食埋早餐架
我個女要飲奶同食麥皮, 好似好多野咁
唔知返到學校有無胃口再食

各位好, 我囝囝係 初望班新生
多多指教, 星期六見.

原帖由 fairyfairy2007 於 08-10-22 12:20 發表
如果有機會最好讀N班先,因為第一年上學,會成日病,返唔夠幾日又病一次,病後又要重新適應,大約要半年時間。加上大部分小朋友,都係N班升上黎,已經學識自理能力,如果小朋友係細B加上未上過學,我怕佢會辛苦及自卑。

...

thank you 各位意見,再想問大家---小朋友返學開心嗎?
老師怎樣呢?

我囝每朝食咗麫飽 or 麥皮先, 搭完校車, 返到學校都有食早餐喎.  不過佢食極都好瘦.

原帖由 LLK 於 08-10-22 14:05 發表

唔知返到學校有無胃口再食 ...

我囝係 K1 初愛班, 呢度有冇 same class 嘅媽咪係樹 ?

原帖由 alexmum 於 08-10-22 16:10 發表
各位好, 我囝囝係 初望班新生
多多指教, 星期六見.

我囝以前係第二間返 N1, 嚟咗呢間返 K1, 佢係開心咗好多, 仲有一個原因係佢有得搭 school bus    又可能佢大個咗啦, 佢每日返嚟都有講佢 d 開心 school life.

d 老師好有愛心同耐性.

原帖由 kymmak 於 08-10-23 02:16 發表

thank you 各位意見,再想問大家---小朋友返學開心嗎?
老師怎樣呢?

原帖由 kymmak 於 08-10-23 02:16 發表

老師怎樣呢?

開心, 次次問親個囡, 佢一定答開心, 宜家仲好百厭, 走圍貢, 返咗兩個月學, 講野又進一步喇, 特別係形容詞!

原來有甘多媽咪都響度,先前成日check呢個Topic,都無人留言,大家得閒上黎傾下啦!

我個仔由N1開始在此校上學,現在K1了,他比之前說話多了很多,而且很喜歡返學,每天一早起身便說要返學,不用上學的日子,他還會扭計呢!

老師也很有愛心及細心!
唯獨是仔仔有時會對我說XX小朋友打他,我已向老師反映此情況.老師說她會留意下!

Alexmum,

我個仔同你個仔同班,我send 了PM給你,你Check下.

原帖由 LLK 於 08-10-22 14:05 發表

唔知返到學校有無胃口再食 ...

我個仔朝早飲支奶就返學,學校9點有早餐食,所以我不會擔心他肚"我".
不過你囡囡習慣吃了早餐才上學,也沒甚麼問題,至少你知道她早餐吃了多少,也是好事!

咁多人o既... 真係開心....
我個仔, 朝朝係屋企一片果占方包, 有時係巴士又食一塊... 係學校又食早餐啵.... 幾誇張o架.... 佢介o左奶, 所以我由佢囉...
囝囝一放學係車, 已經話好掛住老師o架哪... 放假都要求返學.....

回覆 # 的文章

我仔仔返學前都會食少少野,
佢吾食過野吾肯返學呀!
唉!其實個個小朋友都應該鐘意返學架,
但點解我仔吾中意返,晚晚都話吾返學
真係比佢激死

原帖由 magenta 於 08-10-23 13:20 發表
佢吾食過野吾肯返學呀!
真係比佢激死 ...

咁你有無問佢點解唔想返?  會唔會發生了一些唔愉快既事?

我個囡有時都唔想返, 因為佢貪玩, 好似昨早, 一起身第一句說話就係 : 去海灘
我問佢係咪發夢去咗海灘, 佢就繼續喊, 話要去海灘, 我解釋昨日是星期三, 要返學, 星期六先帶佢去啦, 佢話唔返學, 要去海灘
於是我話, 好啦, 返完學先去海灘啦
佢就聽聽話話返學喇, 咁我個囡都好易氹既

我係會提佢, 唔返學無得玩 波波池、滑梯之類, 佢鐘意o既野... 提佢唔返, 見唔到佢 fd o既同學...
我試過話, 佢唔返不如我返, 我有得玩xx、見 xxx.. 跟住佢即刻驚我真係代佢返, 大喊 ~~ 第 2日即刻話, 唔俾我返學, 要佢自己返, 叫我返工 ....

原帖由 magenta 於 08-10-23 13:20 發表
佢吾食過野吾肯返學呀!
真係比佢激死 ...

你試下放學問下佢一D返學既開心野,eg.有無玩波波池,有無玩單車,畫圖,玩具..等等.比佢知道返學其實真係好好玩既.
仲有千奇唔好問一d負面問題,eg.有無咸,比同學推、打等.
希望可以幫到你!
‹ 上一主題|下一主題