用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖三一堂曾肇添幼稚園 聖三一堂中心幼稚園 08/09 K1 家長入黎傾吓啦 !!! ...
樓主: LLK
go

聖三一堂中心幼稚園 08/09 K1 家長入黎傾吓啦 !!! [複製鏈接]

Merry Christmas & Happy New Year

假期好好enjoy 親子喇

好耐無上黎哩度喇
我個囡今日開始返nursery

大家好啊, 聖三一中心幼都收左我囝囝亦已留位...您地有無打算讓小朋友直上小學? 佢地小學剛轉英, 中文用普通話, 又屬小班教學 (小一至小三每班不超過25人), 理念好似幾好...

如果咁諗: 先讓囝囝讀4年看他發展, 如小一大抽獎唔理想有間英私小作後備, 會唔會安全d?

大家點睇?? 謝謝!!

好耐無上o黎添....

b1,
我估好大部份家長, 同你諗法一樣, 有英小做 back-up , 亦都會睇大抽獎結果做決定....
而我, 一心係諗住俾囝囝讀埋聖三一堂小學, 因唔想讀住果區o既小學, 又想自己接送..... 之前 搵幼稚園時, 未知轉英小, 仍係中文小學, 我已經咁決定o左....  

HELLO各位, 我囡囡今年會入讀n1, 已經交左留位費啦.
我諗住俾個囡第日讀獻主會小學.

原文章由 jolo 於 08-1-10 17:02 發表
我估好大部份家長, 同你諗法一樣, 有英小做 back-up , 亦都會睇大抽獎結果做決定....

唉..係咁既...因啱啱知另一間我地覺得好唔錯而平好多既N收左囝囝, 我另一半提議將4年省下來的$$讓小朋友學興趣班/樂器, 到K3時仍心儀佢既小學先再考..而我就心大心細, 覺得有點兒博下博下, 4年後如政府落實小班校學, 官/津小學額又可能會比現在少......:-|

我問過劉主任直上小一既比例, 佢都好老實話雖然百份百優先收返, 但比例年年唔同, 最多個年係十幾人, 最少個年只有好幾位, 因都係睇當年派得好唔好, 派得理想讀官/津校始終唔洗交學費, 亦有家長選直資放棄派位....佢小一至三依舊小班校學, 兩班每班最多25人...

請問有無人知5月的星期六學校係米會安排約1小時的playgroup讓註左冊既小朋友玩下, 家長亦有機會多了解下?

感謝您呀jolo, 好同意您既講法...

還有湧落黎讀書既小朋友...又係一個連政府都難以估量既不穩定因素:-|

我囝囝都係今年讀聖三一N班,選小學真係好煩惱,好似已經決定左佢既將來

我原本已經諗住讀老公果間陳瑞祺小學,但係而家聖三一小學轉英小,又係小班教學,有啲心大心細

大家知唔知聖三一小學既學費係幾多,中學多數派邊間呢

chunkiuBma,

今年小學學費 2100 ..
其實你可以去小學個網睇, 佢有學費 同 今年升中派位 資料...
忘記網上睇個 list 有無詳細人數...
幼稚園有貼兩張紙出o黎... 一張係今年小學派位,一張係中學, 有哂每間學校人數 .....

原來有咁多資料等我去睇睇先,thanks

哩個星期六10:30-11:30 有適應班, 報咗名既人要記得去上堂呀

王國長老

大家7/6會幾點返學校交錢呀??
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

有無人知後補幾時有消息?

hi, 我個囡今年9月都會讀K1,多多指教!
今日太大雨,所以無去交學費,星期二會再去!
你地今日有無交學費呀?

王國長老

星期6希望唔好茖雨啦
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

我囝囝依家 n1 22人, 升 k1 可以加到 25-27人..
唔知有無新同學插班呢 ???

學校網頁找不到提及的"今年小學/中學派位"
請問可否簡略主要派那些學校 ?
另請問聖三一小學及中學是否band 1 ?
謝謝.

原文章由 jolo 於 08-1-14 12:53 發表
chunkiuBma,

今年小學學費 2100 ..
其實你可以去小學個網睇, 佢有學費 同 今年升中派位 資料...
忘記網上睇個 list 有無詳細人數...
幼稚園有貼兩張紙出o黎... 一張係今年小學派位,一張係中學, 有哂每間學校人數 . ...

alexmum,
中心幼個網, 係無派位資料o架... 之前, 係貼左係學校內, 近個多月無左, 可能 update 緊卦 ...
小學果邊個網, 之前有中學派位資料, 唔知依家重有無, 我無再上網睇過...
小學政府派位, 唔係跟住址大抽獎o既咩 ??? 同讀邊間幼稚園無咩關係o架啵....
如果你想知小學果邊o既資料之類, 不如你去 小學一覽 --> 聖三一堂小學 , 問問果邊 d 家長, 佢o地好好人o架....

我亞b是後補生, 剛注冊08-9 k1,
請問舊生家長有冇時間表?
即是小朋友在學校幾點做咩, 做幾耐...

我囝囝 9月由 n班升 k1...
未有 k1 時間表... 上年 n班, 都係開學先派....
‹ 上一主題|下一主題