用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 唔見咗針咭點算?
go

唔見咗針咭點算? [複製鏈接]

下星期五中一個仔要針咭,因搬遷,入了箱(都找過哂);又好似更舊個本兒童健康記錄(我有2本,新同舊版)掉咗 ,有無辨法找回資料.我主要在健康院打針.

[ 本文章最後由 CCmonkey 於 07-12-13 16:58 編輯 ]
   0    0    0    0

我記得健康院姑娘同我講過
如果吾見左針咭, 小朋友要重新打過曬全部的針, 才可補領針咭.

小朋友會很辛苦的.

所以我一直都很小心保管的

只需到健康院申請, 交兩大元, 便可獲得影印紀錄.
(冇可能要再打過!)

原文章由 chuiiris 於 07-12-13 19:04 發表
我記得健康院姑娘同我講過
如果吾見左針咭, 小朋友要重新打過曬全部的針, 才可補領針咭.

小朋友會很辛苦的.

所以我一直都很小心保管的

可能姑娘大你, 想你小心保管.
我都補過, 唔洗打過晒d針, 亦都唔洗錢.
明天會更好!

我個仔都是讀中一,我都一樣唔見咗張針咭,只須去健康院補領copy就得,嗰姑娘係唔係傻嫁,藥都唔可以亂食啦,更何况是打針。
:-D :-) :-( :-o :-? 8-) :lol: :-x :-P :oops: :cry: :evil: :roll: :wink: :wth: :yawn: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

醒目開學勳章 王國長老

我都聽過, 唔見針卡, 將來如果出國, 可能會被要求打過晒所有既針wor.........
原文章由 suzannemks 於 07-12-14 04:55 PM 發表
我個仔都是讀中一,我都一樣唔見咗張針咭,只須去健康院補領copy就得,嗰姑娘係唔係傻嫁,藥都唔可以亂食啦,更何况是打針。

原文章由 Charlotte_mom 於 07-12-17 22:24 發表
我都聽過, 唔見針卡, 將來如果出國, 可能會被要求打過晒所有既針wor.........

既然健康院有得補領將針咭,重駛乜打過哂D針呢?

健康院有哂小朋友打過針的記錄,隨非小朋友從來冇打過針啦.

如果冇打過針,唔單止不能出國!連學校都唔收你讀書!

如果有部分"針"在私家醫生打, 有部分在健康院打, 是否全部可以在補領咭上?  是否要提供copy 予健康院呢?  我時常擔心唔見張咭, 想了解一下.

原文章由 朱仔媽咪 於 07-12-17 23:41 發表
如果有部分"針"在私家醫生打, 有部分在健康院打, 是否全部可以在補領咭上?  是否要提供copy 予健康院呢?  我時常擔心唔見張咭, 想了解一下.

朱仔媽咪:

小朋友無論在健康院或私家醫院注射疫苗,姑娘是否都在同一張針咭作記錄呢?還是分開作記錄?

我想,在健康院打過針,例如:你在健康院注射過(破傷風針),那麼健康院內就有你注射過(破傷風針)的記錄.

若你在私家醫院注射過(小兒痲痺症)私家醫院內就有你注射過小(兒痲痺症)的記錄.

或者你可將私家醫院注射疫苗的記錄到健康院問問就最清楚.
他們應該可以將不同地方注射疫苗記錄放在一齊.

我兩個小朋友都在私家醫院出世,他們一出世醫院就為他們注射疫苗,那些記錄都印在白色的針咭上.出院他們所注射的防疫針全是在政府的健康院注射,所用的針咭都是出世時那張白色針咭.所以健康院就有他們由出世到現在所注射過的疫苗記錄.

有甚麼關於針咭的問題最好打電話問健康院或私家醫院就最清楚.

原文章由 maomaochan 於 07-12-18 02:11 發表

朱仔媽咪:

小朋友無論在健康院或私家醫院注射疫苗,姑娘是否都在同一張針咭作記錄呢?還是分開作記錄?

我想,在健康院打過針,例如:你在健康院注射過(破傷風針),那麼健康院內就有你注射過(破傷風針)的記錄.

若你 ...

Thanks a lot!

今曰去了健康院,因阿仔過了12歲,記錄已註銷.

原文章由 CCmonkey 於 07-12-21 13:50 發表
今曰去了健康院,因阿仔過了12歲,記錄已註銷.

咁5好彩, 咁佢地有無教你點做?
明天會更好!

No way to solve this problem. No records remained.
Oh! My God!
‹ 上一主題|下一主題