用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學會小學的英文水平?
go

港大同學會小學的英文水平? [複製鏈接]

請問有無家長的小朋友現在讀港大同學會小學呀,我好想知道佢地啲英文水平如何呀,学校要求又是怎樣呢?請分享吓吧!
   0    0    0    0

bill9191,

你是否想知道HKUGA的英文水平深定淺呀?我有朋友的兩個女兒係HKUGA分別讀緊P2 & P5, 他說細女P2的英文明顯比大女以前P2時深了,英文要學寫詩, 功課不多但需要家長的幫助, 小朋友才能完成功課, 我相信是因為要銜接一條龍的英中所以英文要打好基礎吧!

希望以上的意見可以幫到你, 你上HKUGA的web-site都有介紹它們的課程。我仔仔明年都係HKUGA的小一生。:

iwff

原文章由 bill9191 於 07-12-13 15:12 發表
請問有無家長的小朋友現在讀港大同學會小學呀,我好想知道佢地啲英文水平如何呀,学校要求又是怎樣呢?請分享吓吧!

回覆 #1 iwff 的文章

多謝你的回覆.但你知否学校着重Spoken English嗎?因為好多学校巳採用英語及普通話作日常溝通,唔知港同有無咁樣安排呢?

bill9191,

HKUGA係普通話教學就是肯定的了。因為學校係中文小學,我相信其他科目都係中文上堂的。你所說的好多學校已採用英語日常溝通,我又覺得不是,除非係英文小學。但我不會擔心HKUGA的英文水平的,因為相信學校的師資會彌補到。:)

iwff

原文章由 bill9191 於 07-12-14 11:59 發表
多謝你的回覆.但你知否学校着重Spoken English嗎?因為好多学校巳採用英語及普通話作日常溝通,唔知港同有無咁樣安排呢?

醒目開學勳章 王國長老

嘩..........呢個問題好難答wor........我無認真比較過
學校有grammar exer, 不過唔會好似傳統學校咁日日做, 間中有d啦, 比grammar, 港同係會比文法學校慢
港同教英文, 比較著重自由寫, 佢地覺得唔好俾grammar規限左寫作自由, 學生下下就住, 就唔得free咁去表達, 同樣道理, 港同d學生仔, 都好敢去講的, 上星期一我至返學做story mom, 英文故事用英文講, 我問, d學生都好主動參與, 答一大餐架!
師資方面, net %唔係咁高, 多數係abc, bbc果d, 或者o係外國生活左好多既中國人, 我女舊年班主任, 就係canada回流既, 之前o係果邊都係教書

原文章由 bill9191 於 07-12-13 03:12 PM 發表

我唔知這間學校的英文水平,不過我就住在附近,成日都聽到佢地D廣播係用英文,我重好奇怪咁稔其實佢地聽唔聽得明嫁,由此可以見到佢地用英文嘅時間都幾多,而且我見到佢地放學後教足球呀Sir 係鬼佬,D小朋友又好似聽得頭頭是道。但校內程度本人一概不熟識。

醒目開學勳章 王國長老

反而我返親學校都係聽中文廣播wor, 唔通係俾家長聽既
原文章由 clovia2007 於 07-12-14 07:52 PM 發表
我唔知這間學校的英文水平,不過我就住在附近,成日都聽到佢地D廣播係用英文,我重好奇怪咁稔其實佢地聽唔聽得明嫁,由此可以見到佢地用英文嘅時間都幾多,而且我見到佢地放學後教足球呀Sir 係鬼佬,D小朋友又好似聽得頭頭是道。 ...

原文章由 Charlotte_mom 於 07-12-15 14:07 發表
反而我返親學校都係聽中文廣播wor, 唔通係俾家長聽既

個D廣播係上課時間內播,應該可能係小息或有全校活動時,但我唔知係for what, 一句講晒,我住係一間中學、一間小學嘅中間,每天朝8晚4就係聽钟聲,廣播,已經習以為常!
‹ 上一主題|下一主題