用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 any one have tips for {常識時事評估}?
go

any one have tips for {常識時事評估}? [複製鏈接]

All parents,

my son is p.1 student, please give me some example of the question will asked for the {常識時事評估}?

thank you vey much !
   0    0    0    0

阿囡回來話考試唔使考 5 條時事題喎, 係咪真架 ?

原文章由 leeleelee 於 07-12-13 15:00 發表
All parents,

my son is p.1 student, please give me some example of the question will asked for the {常識時事評估}?

thank you vey much !

但係時間表明明寫住 "常識時事評估" 於十二月十四日進行. "搏"唔過 wor...我前幾日都係上 D 報紙網揀左幾十題比亞女溫, 雖然話就話 5 分, 都希望攞到啦.....

晞晴媽咪

原文章由 HY412 於 07-12-13 18:50 發表
阿囡回來話考試唔使考 5 條時事題喎, 係咪真架 ?

回覆 #1 晞晴媽咪 的文章

P3 常識時事題目如下:

1)  區議會選舉投票日是11月18日 ( 答中 )

2) 11月初,荷李活電影系列蝙蝠俠的其中一集,到中環鬧巿取景  ( 知道是蝙蝠俠, 但地點答了荃灣 )

3) 12月2日舉行的立法會港島區補選,由陳方安生當選 ( 答中 )

4) 12月2日九鐵與地鐵正式合併 ( 撞中 )

5) 她忘記了

P3 常識時事題:

5)上海梅林牌出產的什麼食物含致癌化學物(午餐肉)

回覆 #1 jjj_3 的文章

YEAH !! 囡囡話有睇呢單新聞, 所以識答呀

Hi HY412,

點解我個女(P.2)d 題目同P.3 一樣? 第五題係:國家總理是誰?(溫家寶),囡囡好好彩5 條答o岩o西!

KiuKiu-Mama

原文章由 HY412 於 07-12-15 15:46 發表
P3 常識時事題目如下:

1)  區議會選舉投票日是11月18日 ( 答中 )

2) 11月初,荷李活電影系列蝙蝠俠的其中一集,到中環鬧巿取景  ( 知道是蝙蝠俠, 但地點答了荃灣 )

3) 12月2日舉行的立法會港島區補選,由陳方安生當選 ( ...
"Bejoyful always; pray continually; give thanks in all circumstances."(1Th 5:16-18) ;-)

哈哈, 就係因為有部份/全部相同, 所以學校安排全校同一天考囉, 避免不公平現象出現
** 時事題, 所以會有相同.

原文章由 KiuKiu-Mama 於 07-12-16 20:45 發表
Hi HY412,

點解我個女(P.2)d 題目同P.3 一樣? 第五題係:國家總理是誰?(溫家寶),囡囡好好彩5 條答o岩o西!

KiuKiu-Mama

P4 常識時事題目如下:

1) 請問兩鐵合併後的新名稱. (亞媽貼中, 亞女答中)

2) 今年的世界小姐冠軍是來自那一個國家. (亞女撞中...嘻..)

3) 日後停車熄匙法例生效後, 違例罸款金額多少 (亞媽貼中, 亞女答中)

4) 哪一個國家發生輪船漏油意外? (亞女撞中...嘻..)

5) 唔記得.....唔知係蝙蝠俠 定係 百佳收膠袋附加費 ?

晞晴媽咪

I see, I see.

KiuKiu-Mama

原文章由 HY412 於 07-12-16 20:58 發表
哈哈, 就係因為有部份/全部相同, 所以學校安排全校同一天考囉, 避免不公平現象出現
** 時事題, 所以會有相同.
"Bejoyful always; pray continually; give thanks in all circumstances."(1Th 5:16-18) ;-)

醒目開學勳章

唔好意思!! 我想問下宣小是不是考緊試, 請問考到幾時??

考到 12/20 星期四.

原文章由 marcomama 於 07-12-17 15:42 發表
唔好意思!! 我想問下宣小是不是考緊試, 請問考到幾時??

醒目開學勳章

HY412

thanks !!!!

Hi,

Anyone could share what questions or format for Science exam. for P.1 student (at this Thursday)?

Thanks,
DT

Hi ,
I help my son to do the revision on Science book and workbook only. Spelling is no need?
I only teach him about the material like glass, plastic......hard, soft, water proof......

P5 常識時事題目如下:

1) 兩鐵合併後的新名稱

2) 兩鐵合併的日期

3) 蝙蝠俠在香港中環取景拍攝。

4) 百佳推行自願捐款環保計劃。

5) 在屯門公園,有小白露患h5n1而死亡。

1、2和4是亞媽貼中。
3和5是靠佢自己每天睇星島日報。

所以五題全中。

Hi everyone,

Any idea of the P.1 常識時事評估? Please share!

Thanks,
DT

回覆 #1 DebbieTang 的文章

Any helf for P4

其實我每次都會去 D 新聞網揀題目比個女, 而時間範圍大概由對上一次測考至目前為止, 不過, 今次要搵多過三個月的新聞, 我都驚準備唔切.....

晞晴媽咪

上年家長會, 老師講範圍是 2 個月內的, P.4 會有不同嗎 ?

原文章由 晞晴媽咪 於 08-4-7 23:56 發表
其實我每次都會去 D 新聞網揀題目比個女, 而時間範圍大概由對上一次測考至目前為止, 不過, 今次要搵多過三個月的新聞, 我都驚準備唔切.....

晞晴媽咪 ...
‹ 上一主題|下一主題