用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有邊間好的中學在西九龍區可以選 ? ...
樓主: Chrisami
go

請問有邊間好的中學在西九龍區可以選 ? [複製鏈接]

請問band1尾或band2頭跨區到九龍男校有甚麼選擇(band1學校及取錄成數高的英中)?  我不是貪慕入名校,而是小兒現讀港島英小男校,因家庭問題搬入沙田住,但他很希望升讀男校!
而我不會選擇九龍華仁,因我朋友又是跨區去了九華,但無功課做之餘校風亦有些少問題(現今學生不珍惜課餘時間去學習),近幾年成績跌了很多, 總之我朋友好後悔, 我亦看過九華的概覽上所例的科目,的確比其他學校少啲,大家認為如何?

原文章由 troublesons 於 07-12-19 07:03 發表
請問band1尾或band2頭跨區到九龍男校有甚麼選擇(band1學校及取錄成數高的英中)?  我不是貪慕入名校,而是小兒現讀港島英小男校,因家庭問題搬入沙田住,但他很希望升讀男校!
而我不會選擇九龍華仁,因我朋友又是跨區去了 ...

聖芳濟 (油尖旺) :

謝謝閣下的意見!:)

乜咁差?
原文章由 Chrisami 於 07-12-19 00:24 發表

No.. 有些朋友曾是

原文章由 Chrisami 於 07-12-19 00:21 發表
Dear Kyliekung,

請問有冇朋友的仔女曾讀過這幾間呢 ?
多唔多功課呢 ?
會唔會有好多project 要做呢 ?
Thanks for your advise.

1,銘賢及3,瑪利諾神父:1校風不錯,其他不清楚       3,功課頗多,project不清楚

原文章由 kyliekung 於 07-12-20 13:51 發表

1,銘賢及3,瑪利諾神父:1校風不錯,其他不清楚       3,功課頗多,project不清楚

因不是心水(女校),所以沒有多間。

銘賢校風好;而瑪利諾神父的英文程度則比較深,其他不太清楚。
原文章由 Chrisami 於 07-12-19 00:21 發表
Dear Kyliekung,

請問有冇朋友的仔女曾讀過這幾間呢 ?
多唔多功課呢 ?
會唔會有好多project 要做呢 ?
Thanks for your advise.

九華一直都崇尚學生自主同自由,校風好唔好就好視乎讀緊啲學生質素啦!

原文章由 godloveus 於 07-12-20 22:22 發表
九華一直都崇尚學生自主同自由,校風好唔好就好視乎讀緊啲學生質素啦!

同意...

請問若考全級8/53人 名,若跨區選聖芳濟難度高嗎?  聖芳濟跨區學額請問幾多?

我想九華應改其自由作風,因現在的社會太多娛樂,亦不容易控制小朋友的行為,現在的小朋友早熟又未捱過苦,所以校學太自由時,小朋友以為甚麼也不須要做! 我亦參考過關於九華現在就讀的討論網,都有提到以上問題!

謝謝!
‹ 上一主題|下一主題