用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: emiluihk
go

1月~~準備篇 [複製鏈接]

放心喎
我實認到你地 , 一定會叫你
到時唔好扮唔識我至好

原文章由 vanyau 於 08-1-29 14:37 發表

ELISYEE
做乜你咁似我,我似越忙越緊張壓力越大,就會越肥的人.
我要趁現在,囡囡轉全日,我要開始做吓運動減吓肥先得.

cathy-tse
昨日(星期一),是否你幫1c班的家長義工呢?
我囡囡回家又提起那位義工,問我是否認識,她說是長頭髮的.
...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

原文章由 emiluihk 於 08-1-29 11:38 發表
無上幾日 你班"估" 民仲係講緊呢個話題

好凍喔 ! 今日有理無理照比女著P.E. 3 ! 皇帝呢兩日已開始作怪
唉 捱埋呢個星期可以瞓番晏少少了

係喎好似係咪COMING SAT 家教會有BBQ ?!
我女要學野又去唔到 ...

Emiluihk,

我哋班媽咪都係得個"講"字啫. 我今日到有比亞囡著PE衫, 我諗都會著到星期六都似啦!

星期六的BBQ是班代表的聚會, 要有參加做班代表先有得去呀,
不過我今次不會出席了, 因要飛去有陽光與海灘:loveliness: :loveliness: , 再加有得玩雪的地方 , 你哋估吓 我去邊啦?
喂!cathy-tse唔準你開估呀!

emiluihk其實你可以報名家長去的, 因為真係同家長聯誼吓呀, 當然會有活動同啲小朋友玩啦, 仲有一啲禮物仔, 咁精彩的活動, 你都沒有參加, 我如果唔係去wet, 我都會參加, 因我也喜歡"燒雞亦, 我實在鐘意食".   

vanyan 我想問你借証買小禮物啞, 唔知得唔得呢, 不過如果唔得不要緊, 因為你有份去BBQ啞嗎, 我惟有去外邊買小禮物囉, 咁啲份量未少啲,細啲,慳啲囉! hehehe好以要脅你噤呵! 只因你係"嘜嘜嘜"嚟啞嗎!hehehe (我諗你明白我嘅意思啞!

係呀, 是2月3日去, 所以我要留守在港辦年貨等, 和老公剛由外地回港, 所以不能將所有時間比晒佢呢!

原文章由 ELISYEE 於 08-1-29 19:14 發表

係呀, 是2月3日去, 所以我要留守在港辦年貨等, 和老公剛由外地回港, 所以不能將所有時間比晒佢呢!

好羡慕你哋去旅行,
點解你哋咁醒,
記得一早去準備去旅行的事宜,
我今年一月頭想去買酒店package時,
啲機位全full了(當然好貴出發的日子,例如年初一二三,當時都仲有位),
我都好想去旅行,
因為今次假期不去的話,
真的可能要等暑假呀!?

大家好,我唔得咗係邊度見過,只係記得大家講緊股,係005,吹吓水時,亦都吹埋一份,但真係只係講吓,無其他意思,唔係要大家催迫小孩子溫習.

唔知係咪呢輪公司要做年結,各位同事都做得好緊張,我亦都只能偷偷上嚟幾分鐘,然後繼續做嘢,所以自己講得無咁好,令到大家誤會咗.

或者有時見到你吔咁開心,就想起自己囡囡在幼稚園同埋初小時,可以經常食完晚飯出去散步,當時中信大廈連接金鐘的天橋都只係剛落成,可以由灣仔行去金鐘,然後在太古廣場的麥記食雪糕,或者掉轉行,先去金鐘,然後在芬域街碼頭入面的麥記食,全程約四十五分鐘,真係好寫意,但係大女兒升上高小後,為了功課,學琴,游水等,都無晒時間了,食完晚飯對功課,再溫習,又到睡覺的時間.

想真的,平日的月亮是圓是缺都已不知了,看到你哋的歡樂家庭,真係有些炉忌啊!

公司的年結會係今日完成,我又可以與大家繼續吹吹水了.

原文章由 sfcssfcc 於 08-1-30 23:24 發表
大家好,我唔得咗係邊度見過,只係記得大家講緊股,係005,吹吓水時,亦都吹埋一份,但真係只係講吓,無其他意思,唔係要大家催迫小孩子溫習.

唔知係咪呢輪公司要做年結,各位同事都做得好緊張,我亦都只能偷偷上嚟幾分鐘,然後繼續做嘢,所 ...

我哋當然歡迎你啦, 我哋都知道小一是蜜月期, 所以我哋都係在呢到吹吹水, 減減壓啫! 唔好放係心, 我都係當這裡是精神寄託, 將你哋啲媽咪變晒我的好朋友, 傾吓, 講吓呀!希望你能見諒吓!

原文章由 vanyau 於 08-1-30 09:40 發表

好羡慕你哋去旅行,
點解你哋咁醒,
記得一早去準備去旅行的事宜,
我今年一月頭想去買酒店package時,
啲機位全full了(當然好貴出發的日子,例如年初一二三,當時都仲有位),
我都好想去旅行,
因為今次假期不去的話,
真的可能要等暑 ...

其實我都是跟團的, 不似CATHY-TSE咁疏乎呢, 去咁多日, 同埋自由行喎. 簡直係快活過神仙啦. 我都是初一晚返, 初二要去奶奶家拜年啦, 好忙呀! 亞囡都仲未做小雞再上學的故事書, 死未!

原文章由 emiluihk 於 08-1-29 11:38 發表
無上幾日 你班"估" 民仲係講緊呢個話題

好凍喔 ! 今日有理無理照比女著P.E. 3 ! 皇帝呢兩日已開始作怪
唉 捱埋呢個星期可以瞓番晏少少了

係喎好似係咪COMING SAT 家教會有BBQ ?!
我女要學野又去唔到 ...

最新消息, 2月2日的燒烤日會取消啦, 因天氣凍有雨, 同埋場地有大草坪, 怕落雨草地濕滑, 小朋友會受傷, 所以決定取消.

會擇日重賽的. 如果到時大家大時間就參加, 不過是要班代表的.

報告完畢!

真的很凍耶 !
今日有理無理 比左件超sharp yellow down vest啊女
著係裡面 ,再著件校褸係面   著左之後成隻帝皇企鵝
話時話 佢呢件新款校褸 真的得個樣 , d
料真的差到不得了, 個概念就幾好but d 料根本都唔暖
點解呢間d 料咁差學校仲比佢全包架 我走均晒其餘兩間
灣仔店都無呢件校褸賣喔 ! 焗住要幫佢買  ... 唉

原文章由 ELISYEE 於 08-1-31 11:16 發表

最新消息, 2月2日的燒烤日會取消啦, 因天氣凍有雨, 同埋場地有大草坪, 怕落雨草地濕滑, 小朋友會受傷, 所以決定取消.

會擇日重賽的. 如果到時大家大時間就參加, 不過是要班代表的.

報告完畢! ...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

原文章由 emiluihk 於 08-1-31 11:56 發表
真的很凍耶 !
今日有理無理 比左件超sharp yellow down vest啊女
著係裡面 ,再著件校褸係面   著左之後成隻帝皇企鵝
話時話 佢呢件新款校褸 真的得個樣 , d
料真的差到不得了, 個概念 ...

我無買校褸,但就買了一件深藍色的down褸給囡囡.

其實得閒吹吓水,真的可以幫到我哋減減壓的,尤其是俾囡囡激到死死吓嗰時.

真係好冷呀!

你唔明喇 vanyau,我本來都無諗住買,
只不過皇帝考得咁差, 買樣有象徵意義既奬勵比佢
以作鼓勵吧 ! ... 唉 ! 真係一言難盡

原文章由 vanyau 於 08-1-31 14:38 發表

我無買校褸,但就買了一件深藍色的down褸給囡囡.

其實得閒吹吓水,真的可以幫到我哋減減壓的,尤其是俾囡囡激到死死吓嗰時.

真係好冷呀! ...

原文章由 emiluihk 於 08-1-31 17:15 發表
你唔明喇 vanyau,我本來都無諗住買,
只不過皇帝考得咁差, 買樣有象徵意義既奬勵比佢
以作鼓勵吧 ! ... 唉 ! 真係一言難盡

emiluihk, 我未見過你講的校褸款既? 我都係同亞vanyan嗰隻款喎, 都好暧既, 好過無既, 其實想比亞囡著羽絨, 但怕上堂"亞亞咋咋"好難上堂寫字, 所以都係著多件厚少少的內衣加全套運動服加學校的大毛風褸頸巾便算了.  不過今日返學校做義工, 見到1c班食得不多的同學都算多. 多數媽咪送飯的同學會吃得比較多的. 可能吃不慣外面煮的, 媽咪總會知道自己囡囡的喜好既! 不過學校方面會過年慢慢要求佢哋不要浪費食物的.  我不在1A班所以不知亞囡方面如何, 我只知1c班的情況. 你哋啲囡囡有冇話啲話好難食呀?我囡日日話啲話好難食喎, 要我3月帶飯, 我又耍她, 3月又放復活節假, 又係返幾日學, 不如4月5月6月都無假放, 都時先帶啦! 佢好似也肯咁既款囉! 真係拖得就拖啦!   
而且佢哋班小朋友, 個個都喜歡不著褸上堂, 摸到佢哋啲手凍既, 我到會要佢哋著返件褸, 佢哋到聽的, 真係要佢哋著褸, 就算唔著, 都要帶頸巾保暧啞!費時凍親點過年呀!

原文章由 ELISYEE 於 08-2-1 00:16 發表

emiluihk, 我未見過你講的校褸款既? 我都係同亞vanyan嗰隻款喎, 都好暧既, 好過無既, 其實想比亞囡著羽絨, 但怕上堂"亞亞咋咋"好難上堂寫字, 所以都係著多件厚少少的內衣加全套運動服加學校的大毛風褸頸巾 ...

非常慶幸有你做1C班的義工家長,等我知道多些囡囡他們吃飯的情況.Thank you very very very ......... much!

我見學校在山上,我知道山上的溫度都比較低的,而且又空曠,所以我才決定不買校褸,只買羽絨褸給囡囡穿!當然我都要囡囡穿上羊毛內衣,因為我知道囡囡一定會脫下外套/大褸的,而頸巾方面,我也特別織一條小小的頸巾給她,不會妨礙她上課可以長期戴住(囡囡氣管比較差,一吹風就會咳的).

我代你囡囡請求你,煮飯給她帶午膳啦!當你要回校當義工家長那日,可以自己帶給她,其他日子就早啲起床煮,讓她自己帶上學.已經兩個星期了,我煮落都OK喎,由開始時6點起床,到今日6時20分才起床準備都OK.未轉全日制前,我已經想定煮什麼好,那些菜式容易煮和準備,有時會在晚上煮多些或準備好材料,早上煲飯時可以一起蒸/煮.

煮吓煮吓就會又快又好又容易,你想吓有六年時間,你要拖也拖不到六年,倒不如早早接受現實,做一個好模樣(勇於接受挑戰,不怕辛苦,愛錫子女,偉大母親)咪仲好!

我所指的校褸是今年新設的那款可一分爲二的"找"毛風褸
佢地係課室唔著褸又真係預左佢, 大褸咁"亞咋" 真的寫不了字
喔 ! 我女就好鬼醒咁拆開件校褸只著"找"毛部份, 但我諗佢應
該都唔夠暖, 因呢幾日番嚟D 傷風好似利害左 望佢捱多兩日,
瞓番多D 可以不藥而癒 ...

BTW, 我女到現時爲止, E 然都係食唔晒D 飯, 日日都話好
難食、唔好味 ... 我諗應該都係因為食物較淡有關 ,希望遲D 老
師迫吓佢地可以食多D LA 日日咁浪費我都唔想

我都好想COOK 比佢帶飯, 但佢個書包真係都幾重, 加上
我地晚上又唔係自己COOK (係99到食) 要COOK 都有D 難度
份量少, 加上我唔識cook(入親厨房必有損傷) 只懂出主意,
要相公cook咁辛苦佢 ,又好似唔係咁好 hehe vanyau , 一係有
無得搭伙食 ? 唔駛心型豬扒既... 星型都得架

呢排咁凍我都早左10 分鐘wake up 造d 好簡單早餐女食
( hehe 其實係相公晚上放好晒, 第二朝我開火steam 便可),
我自己個人就似乎開始習慣6:20 WAKE UP ( 因爲番上樓可
以再瞓about 2 hrs 先番工) 但啊女就 poor , 要撐到晚上 。

撐多一晚 便放假lur ~~ 反而我又唔怕多功課,
因為時間可以彈性d 麻, at least 可以瞓晏d ,精神好d 效率都高
d la ... 但你地去旅行就真係會趕少少既 , 記住玩得開心d 呀 !      

原文章由 ELISYEE 於 08-2-1 00:16 發表

emiluihk, 我未見過你講的校褸款既? 我都係同亞vanyan嗰隻款喎, 都好暧既, 好過無既, 其實想比亞囡著羽絨, 但怕上堂"亞亞咋咋"好難上堂寫字, 所以都係著多件厚少少的內衣加全套運動服加學校的大毛風褸頸巾 ...

原文章由 emiluihk 於 08-2-1 13:01 發表
我所指的校褸是今年新設的那款可一分爲二的"找"毛風褸
佢地係課室唔著褸又真係預左佢, 大褸咁"亞咋" 真的寫不了字
喔 ! 我女就好鬼醒咁拆開件校褸只著"找"毛部份, 但我諗佢應
該都唔夠暖, 因呢幾日番嚟D 傷風好似利 ...

如果我係你,我會晚上係99度盛起囡囡第二朝的飯餸,你只需要在早上蒸(這方法比較好,不會太乾)/波熱後,放在保暖壺內即可.
有關書包太重的問題,我都係咁啦,小食袋放在書包內,手只拿飯壺囉,係就係啲,但都ok,因為只背下校車回學校那段路,和由有蓋操場到課室那段路,都不是太遠路啦!

原文章由 vanyau 於 08-2-1 15:37 發表

如果我係你,我會晚上係99度盛起囡囡第二朝的飯餸,你只需要在早上蒸(這方法比較好,不會太乾)/波熱後,放在保暖壺內即可.
有關書包太重的問題,我都係咁啦,小食袋放在書包內,手只拿飯壺囉,係就係啲,但都ok,因為只背下校車回學校那段路,和 ...

講真我煮真是沒所為, 但我是想她吃吓外面的食物, 原來咁多變化的, 等佢知道不是只吃媽媽煮的, 不習慣吃外面的, 將來會怕佢太執著啫, 其實開會時, 校長也有講到, 一起吃飯有共同的話題,是一種社交及溝通的方法, 例如:"今日好唔好食呀, 我啲咁咁咁....." 是給她們一種經驗. 當然最後若果供應商的食物真的好難食, 我也會煮的. (但其實如果食慣供應商的, 基本上是健康過自己煮的, 因為我會選擇佢鍾意食的食物, 間接幫佢偏食某幾種食物, 當然我也會選擇健康的食物,但花款不多囉, ,而且可能不自覺地加多咗份量比佢, 怕她不夠吃, 點知仲食肥咗!)

係呀vanyau, 講開今天你都好似比得你嗰囡都幾多喎, 食到佢食唔晒喎! 我不是話你嗰囡會肥呀, 因我的囡是大隻bb嚟嘅!
不過, 過年後, 學校會試幾種方法, 去鼓勵佢哋不要浪費, 儘量食晒佢及食得乾淨啲及企理啲, 如果該組做得好, 會奬她們玩不同種類的棋類的. 希望看2月份的成效如何啦!

我會在年初一回港, 到時如果你哋有空, 真的約埋出嚟玩吓都好喎!
當然頭幾天要回奶奶家啦!

emiluihk, 我覺得件校褸ok喎, 不是太"咋"喎! 今天見到1c班的小朋友大部份都著住件褸食飯喎!

在此祝大家新的一年, 嗰嗰小朋友都讀書有咁醒得咁醒,  媽咪有咁靚得咁靚, 唔須勞氣就唔好咁勞氣, 老公有咁多錢就繼續搵更加多錢返嚟比我哋洗!:恭: :喜: :發: :財: .

oh 係呀 ! 可能我女身體差卦 , 已經同佢著埋羊毛內衣,
著埋運動3,都唔夠暖

原文章由 ELISYEE 於 08-2-2 00:25 發表

講真我煮真是沒所為, 但我是想她吃吓外面的食物, 原來咁多變化的, 等佢知道不是只吃媽媽煮的, 不習慣吃外面的, 將來會怕佢太執著啫, 其實開會時, 校長也有講到, 一起吃飯有共同的話題,是一種社交及溝通的方法, 例 ...

我沒有俾多咗份量給囡囡,因為飯壺的容量有限,只是囡囡今日好似有啲不太舒服,她一回到家就話要瞓,連飯都沒有吃只吃了半碗粥咋,七點未夠就上床睡覺了!
有關偏食方面,我哋應該沒有這問題的,可能我和爸爸都喜歡吃菜,所以由細到大,我哋吃菜的種類都很多,連青紅黃椒,洋蔥,紅蘿蔔,矮瓜等等都吃,她唯獨不吃苦瓜囉(但我很喜歡吃)!
:恭::喜::發::財:

原文章由 vanyau 於 08-2-2 11:36 發表

我沒有俾多咗份量給囡囡,因為飯壺的容量有限,只是囡囡今日好似有啲不太舒服,她一回到家就話要瞓,連飯都沒有吃只吃了半碗粥咋,七點未夠就上床睡覺了!
有關偏食方面,我哋應該沒有這問題的,可能我和爸爸都喜歡吃菜,所以由細到 ...

take care every mother's son & daugther.
because now easy sick for this weather.

Today I very busy, so not to much talking.
But :恭: :財: :喜: :發: BYE BYE!

原文章由 ELISYEE 於 08-2-3 01:33 發表

take care every mother's son & daugther.
because now easy sick for this weather.

Today I very busy, so not to much talking.
But :恭: :財: :喜: :發: BYE BYE!

囡囡已經病咗啦,仲有發燒添,希望這兩日休息夠,到新年又可以龍精虎猛啦!
‹ 上一主題|下一主題